En veu alta

L’Indicador digital: fidel als seus principis

Neus Bonet

Degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya

Segons els diferents estudis als quals hi té accés periòdicament el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el consum de premsa en paper ha anat progressivament disminuint mentre el consum dels mitjans digitals ha augmentat d'una manera exponencial superior als dos dígits en els darrers anys. El gran ventall de possibilitats que ofereix Internet, ha portat molts mitjans escrits a contemplar-ho com una opció de futur i per això, dels 160 mitjans de proximitat catalans, el 45% han nascut els darrers anys com a capçaleres exclusivament digitals, el 39% són d'origen impresos que han fet el salt al format digital i el 16% conserven el seu estatus de format imprès, tal com indica l'Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Tot i això, la realitat és encara lluny del consum digital majoritari que feien els gurus de les TIC fa uns anys, tot i que ningú no pot negar que estem immersos en una evolució continuada.

El debat entorn el futur de la premsa en paper, les diferents aplicacions digitals dels diaris, les versions en línia dels mitjans i la seva sostenibilitat econòmica són alguns dels aspectes relacionats amb la revolució tecnològica actual. Precisament arran d'aquesta revolució digital, els mitjans lícitament cerquen diferents maneres d'atraure i apropar-se cada cop més als lectors.

Aquest és el cas de l'Indicador d'Economia, l'única publicació econòmica de les comarques de Tarragona que, a punt d'arribar a la seva majoria d'edat, ha decidit fer el salt i apostar pels nous formats digitals. Nascut el 2000, aquest any ja treballa amb la voluntat de fer compatible el paper amb la seva versió a la xarxa. A més, ho fan des d'una perspectiva en la qual volen mantenir-se fidels als seus principis i a la manera de concebre el periodisme; garantir el rigor, la producció pròpia, la proximitat i la vocació de servei públic. Aquesta ja és tota una declaració de principis per a no vulnerar la seva línia editorial. Esperem i els hi desitgem des del Col·legi de Periodistes de Catalunya que tinguin molta sort i molt encert en aquesta nova etapa!