En veu alta

Les necessitats dels polígons

"Els polígons industrials arrosseguen un seguit de dèficits històrics que perjudiquen greument la competitivitat de les nostres empreses"

Gerard Pagès

President de l'Associació de Polígons Industrials de Reus (APIR)

S'acosten les eleccions municipals i els diferents candidats posen a sobre de la taula algunes de les preocupacions més recurrents dels ciutadans per tal de reclamar el seu vot. Moltes d'elles són, malauradament, temes recurrents, perquè passen els anys i no se solucionen, precisament per la inoperància dels que prometen millores un cop cada quatre anys. És el cas dels polígons industrials, on arrosseguem un seguit de dèficits històrics que perjudiquen greument la competitivitat de les nostres empreses. Amb l'agreujant que, de les nostres necessitats, se'n parla ben poc o, directament, no se'n parla gens, potser perquè les empreses no voten.

En concret, els polígons de Reus -i en general de tota la demarcació- necessiten estar millor connectats, més nets, més vigilats i amb una millor servei de transport públic. És evident que en plena transformació digital una empresa que treballa sense una bona connexió a internet és una empresa menys competitiva. Cal que la política aporti solucions per fer arribar la fibra òptica allà on els operadors privats no arriben, pel bé del territori.

Les empreses dels polígons paguem molts impostos municipals i generem bona part dels llocs de treball del territori

Més extemporànies són qüestions com la neteja i la seguretat o el transport públic, que històricament no han estat resoltes a les nostres àrees industrials. Són competències municipals que depenen dels limitats recursos humans, però cal voluntat política per, per posar alguns exemples; evitar que el pol·len dels arbres obligui a les empreses agroalimentàries a invertir en aïllaments que protegeixin els seus productes o minimitzar els robatoris que pateixen algunes empreses a polígons on la vigilància policial és inexistent; o tenir en compte que no tothom disposa de vehicle privat per anar a treballar.

Les empreses dels polígons paguem molts impostos municipals i generem bona part dels llocs de treball del territori. Per això és just que reclamem l'atenció dels ajuntaments -i la de les altres administracions- perquè els nostres greuges es tinguin en consideració. Generem una part molt significativa de la riquesa de la nostra societat, però per seguir-ho fent hem de ser competitius. I això no només depèn de nosaltres.