Màrqueting

Els vídeos d’unboxing: Què són i per què tenen tantes visualitzacions?

Maria del Mar Pàmies explica què són els vídeos d’unboxing i analitza quins són els motius que porten als consumidors a visualitzar-los

Maria del Mar Pàmies

Professora de la Facultat d'Economia i Empresa de la URV

Unboxing significa "desempaquetar", és a dir, treure productes de les seves capses. Al llarg de la nostra vida ho hem fet centenars de vegades, per exemple, quan obrim un regal o quan traiem de la seva capsa algun producte que hem comprat. Fins aquí, res de l'altre món. Però, quan parlem dels vídeos d'unboxing, la cosa canvia. Si entreu a YouTube i escriviu al buscador "unboxing video" us adonareu de que és tot un fenomen a nivell mundial. Veureu que la gent penja vídeos en els que es grava obrint, desempaquetant o unboxing un producte que ha comprat i ho mostra a la resta de persones. I quan diem que és un fenomen només cal fixar-se en que hi ha vídeos amb, no només milers, sinó fins i tot milions de visualitzacions!

Ara que ja tenim una primera idea de què són els vídeos d'unboxing, anem a analitzar aquest fenomen amb més detall: Com són aquests vídeos? Quins productes són els protagonistes? Per què la gent els mira?

Si entreu a YouTube i escriviu al buscador "unboxing video" us adonareu de que és tot un fenomen a nivell mundial

Els vídeos d'unboxing acostumen a ser vídeos amateurs en els que en ocasions ni tan sols es veu a la persona que obre el producte sinó que només podem veure les seves mans i escoltar els seus comentaris. Per tant, i molt important, ja no només es tracta de veure com és el producte que està sent desempaquetat sinó que també ens expliquen els detalls del producte, les sensacions que els produeix, els sentiments que els hi genera, etc. Fins i tot, en molts d'aquests vídeos es mostra com funciona el producte. I a tot això hi hem de sumar els milers de comentaris que deixen en cada vídeo les persones que l'han visualitzat!

Però, quins productes surten en els vídeos d'unboxing? La resposta és curta però sorprenent: podem trobar vídeos de qualsevol tipus de producte. Sí, de qualsevol que us pugueu imaginar. Tot i que els més populars són els vídeos de productes tecnològics (telèfons mòbils, tauletes, ordinadors,...) podem trobar vídeos d'unboxing de joguines, de menjar, de productes cosmètics, d'electrodomèstics i, fins i tot, d'animals vius! Per tant, qualsevol producte que us pugueu imaginar és susceptible de ser protagonista d'un vídeo d'unboxing.

Són un fenomen a tenir en compte per a les empreses a l'hora de fer publicitat dels seus productes

I segur que esteu pensant, què porta a la gent a mirar aquests vídeos? Perquè un vídeo en el que es mostra el desempaquetatge d'un producte el veuen milions de persones? Doncs hi ha diferents motius pels quals la gent mira els vídeos d'unboxing: perquè volen

comprar el producte i estan buscant informació sobre el mateix (disseny, acabats, etc.) i volen saber com funciona; perquè no poden o no volen comprar el producte i d'aquesta manera senten que el tenen, substituint d'aquesta manera la compra; perquè han comprat el producte per Internet i com que encara no l'han rebut l'assaboreixen virtualment abans de tenir-lo entre les seves mans; perquè d'aquesta manera el temps que passa entre la compra del producte i la recepció del mateix sembla més curt i/o perquè els hi genera una sèrie de sentiments d'estimulació i gratificació associats amb una conducta voyeur, entre d'altres.

Sigui quin sigui el motiu que porta als consumidors a visualitzar els vídeos d'unboxing, són un fenomen a tenir en compte per a les empreses a l'hora de fer publicitat dels seus productes. Els consumidors ens acostumen a sentir més identificats amb persones com nosaltres amb les que compartim alguns gustos i preferències que amb els famosos o celebrities. Per tant, cal que les empreses estiguin alerta.