En veu alta

Química, un futur sostenible

El creixement d'aquesta indústria en els anys més durs de la crisi és un fet, la qual cosa ha tornat a posar en evidència que aquelles economies amb un teixit industrial potent, se n'han sortit més de pressa i millor

Carles Navarro

President de FEIQUE

Em permetran que faci d'un propòsit de companyia, tota una declaració d'intencions sectorial. A BASF, des de fa anys, vam situar la sostenibilitat al centre de la nostra proposta de valor: "Creem química per un futur sostenible", diu el nostre propòsit. Si analitzem aquest repte, però, en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, i focalitzant-nos en l'objectiu 17 (que fa referència a les aliances com a motor del canvi), aquest transcendeix la nostra pròpia organització i es converteix en un horitzó que compartim totes les empreses que formem la indústria química.

La química és un sector de futur. Les dades així ho demostren. El creixement d'aquesta indústria en els anys més durs de la crisi és un fet, la qual cosa ha tornat a posar en evidència que aquelles economies amb un teixit industrial potent, se n'han sortit més de pressa i millor. Però el creixement present i futur d'aquesta indústria es basa en la seva pròpia raó de ser. La química és la ciència que ha de donar resposta a molts dels grans reptes que tenim com a societat, per tal de fer un món més sostenible. Solucions que facin viable el creixement de la població dels pròxims anys i ho facin donant resposta a la situació de crisis climàtica per la que passa el planeta.

La mobilitat sostenible, les energies renovables, la transformació digital, l'accés als aliments, a la sanitat o el camí de l'economia lineal a l'economia circular tenen un denominador comú: la química. El sector investiga al llarg de tota la cadena de valor per tal de trobar solucions en forma de materials i processos que facin possible la consecució de tots aquests reptes. És comprensible, doncs, que la indústria química representi el 25% de la inversió en I+D+i a Espanya, la que més investigadors ocupi o que tingui un 60% d'empreses innovadores en el seu conjunt.

El futur serà sostenible o no serà. I en aquest camí, la química juga un paper clau per tal d'aconseguir-ho. Es tracta, un cop més, de posar la ciència al servei de les persones i del planeta.