Editorial

Hard Rock: caixa o faixa

Si la multinacional americana posa els 120 milions, serà un èxit, tot i l’espera; si no, un fracàs

Dani Revenga

Director
drevenga(ELIMINAR)@indicador.cat

La Generalitat ha obert un nou compàs d'espera per concretar la gran inversió del complex d'oci, comerç i joc a la Costa Daurada conegut ara com Hard Rock Entertainment World. La deadline és ara el 5 de maig. S'allarga l'agonia d'un projecte que des que va ser presentat el 2012 ha viscut una odissea d'ajornaments, canvis de lideratge empresarial, obstacles i mercadejos polítics i redimensionaments a la baixa. Han passat vuit anys i no podem dir que el més calent és a l'aigüera, però tampoc podem treure pit per haver agilitat una proposta inversora d'aquelles que passen pel davant molt poques vegades.

Catalunya i les comarques de Tarragona no podran ser acusades d'haver fet un 'Benvingut Mr. Mashall' amb aquest complex: la tramitació parlamentària va ser dura, els debats intensos i els acords finals amb consensos prou amplis com per considerar la inversió un projecte de país. Ja fa temps que la qüestió és una altra: si hem estat prou àgils com per ser considerats business friendly amb una aposta empresarial cridada a ser la cirereta del pastís en el repte de la desestacionalització que la Costa Daurada té encara pendent, tot i els grans progressos assolits en les últimes dècades precisament gràcies a la vitalitat d'un antre complex, Port Aventura.

La part positiva de la lentitud d'aquest projecte és que sembla que els inversors encara hi són. Però ara estem davant del moment de la veritat: el show me the money. Hard Rock té una mica menys de dos mesos per posar els 120 milions d'euros davant d'Incasòl, que prèviament haurà fet la mateixa operació amb Criteria, la propietària dels terrenys. Si això passa, haurà estat un èxit, tot i l'exagerat periple per arribar a la primera pedra. Si la inversió s'estronca, un fracàs.

Estem al davant, doncs, d'un caixa o faixa d'una inversió de 665 milions d'euros (en la primera fase) i que podria generar 2.000 llocs de treball a curt termini. Xifres sensiblement inferiors a les plantades inicialment quan el projecte s'anomenava BCN World, però encara molt importants. Quantitativa i qualitativament, perquè de la mateixa manera que Port Aventura va ser un impulsa decisiu per a la destinació, aquest Hard Rock Entertaniment World arribaria en un moment en el que, gràcies al turisme esportiu i altres modalitats no estiuenques, la destinació Costa Daurada està consolidant la superació de la seva gran assignatura pendent: l'allargament de la temporada fora dels mesos d'estiu. Si tot plegat s'aconsegueix, haurà valgut la pena esperar.