En veu alta

Diversificar, clau de futur

Francesc Xavier Roig

President de l’Associació Hotelera Salou – Cambrils – La Pineda

En espera de les xifres definitives d'ocupació hotelera del mes d'agost, tot apunta que haurem tingut un molt bon estiu en aquest sentit, el millor dels últims anys. I no és per casualitat. Els mercats més importants per a la Costa Daurada han tingut un molt bon comportament, amb el positiu afegit que aquest any la venda anticipada ha estat molt superior a la de l'any passat, el que ens permet no patir fins a última hora i ens facilita la feina de gestió i planificació estratègica del proper any.

Però si les xifres de mercats com el nacional, el britànic, el francès, el rus o l'irlandès són importants n'hi ha una altra que pot passar desapercebuda i que és fonamental pel nostre futur. Em refereixo a allò que anomenem 'altres mercats', és a dir, un indicador on s'agrupen aquells mercats emissors més petits. Aquest índex ha passat en pocs anys de representar un 3% a estar al voltant del 9%. Un increment que té un valor quantitatiu rellevant, però un altre de qualitatiu encara més important, perquè els mercats petits d'avui poden ser grans clients de demà. Països com Polònia, Txèquia, Eslovàquia, Sèrbia... fins i tot Alemanya, tenen un gran potencial i són, per nosaltres, una gran oportunitat de tenir els ous en diferents cistells, minimitzant els riscos.

Diversificar mercats és, sens dubte, la millor estratègia de futur. És el que evitarà que tornem a acusar la baixada en sec que va fer el 2015 un mercat com el rus, que havia crescut exponencialment fins el 2014 però que quan la conjuntura geopolítica adversa i la devaluació del ruble van entrar en escena, va caure en picat, agafant a contrapeu el sector hoteler de la Costa Daurada.

Seguim apostant per aquest mercat, que té una gran capacitat i que està ja molt lligat a la nostra destinació, però hem de continuar ampliant el nostre radi. I això ho farem per la via de la promoció, i també amb les polítiques de comercialització adequades, tenint molt present que volem omplir els nostres hotels, però que hem de tenir un sentit estratègic de quins mercats ens interessen de manera prioritària.