Editorial

Escollir bé

Dani Revenga

Director
drevenga(ELIMINAR)@indicadordeeconomia.com

L'Indicador d'Economia celebra, amb aquest número, el seu 20è aniversari, en un any diferent. Em ve al cap aquella escena de 'Aterriza como puedas', la millor comèdia de la història: 'He escollit mal dia per deixar de fumar' (entre d'altres aficions que tenia aquell mític responsable de la torre de control). Algú podrà pensar, en efecte, que hem escollit mal any per a efemèrides. Vivim envoltats de pandèmia a tots els nivells i, molt particularment, en l'àmbit que és la nostra matèria prima: l'economia. És un mal any, sí. Però, com té molt interioritzat el teixit empresarial, shit happens. I això, la majoria de vegades, no ho pots triar.

És hora d'escollir bé, millor que mai; les estratègies, els mercats i, també molt important, els companys de viatge en el camí cap al valor

El que si que pots elegir és com t'hi enfrontes a aquests escenaris sobrevinguts. Warren Buffet ha explicat en diverses ocasions que quan ha de seleccionar un candidat d'entre moltes opcions no ho fa per les excel·lències dels seus currículums, perquè els que li arriben tots ho són d'excel·lents. Com no pot ser d'altra manera, és Warren Buffet! Segons la llegenda, l'icònic inversor tria quan els planteja als aspirants una situació adversa impossible de preveure i els pregunta com se'n sortirien. Llavors escull les millors respostes, les més creatives i, al mateix temps, consistents (i imagino que aplicables, al cap i a la fi parlem del món de l'empresa). I aquí són importants tant les aptituds com les actituds, dues dimensions que no sempre van entrelligades.

El poeta nord-americà Robert Frost va escriure l'any 1916 el poema 'The road not taken'. Una apologia de les eleccions íntimes, amb el rerefons del dubte, que forma part de la nostra idiosincràsia. No som una illa, existim en permanent diàleg amb l'entorn. Una metàfora que es pot aplicar en l'àmbit empresarial, on aquest diàleg és el mercat. Cal prendre decisions tenint en compte les tendències, és clar, però també els atributs íntims i intransferibles de les nostres organitzacions. Allò que ens fa diferents, allò que ens permet excel·lir.

És hora, doncs, d'escollir bé. Millor que mai. Les estratègies, els mercats i, també molt important, els companys de viatge. Però... per anar on? Si fullegeu el Suplement Especial que trobareu en aquest número, que repassa sector per sector la trajectòria de l'economia de Tarragona des que l'Indicador n'és testimoni privilegiat, hi veureu un denominador comú: la recerca del valor. Una abstracció que és capriciosa, dinàmica, fàcil d'identificar com a objectiu i molt difícil d'assolir. És moment per agafar perspectiva. Per fer allò de l'stop and think i assumir quin és el nostre valor. I transitar el camí cap a ell. Encara que no sigui un camí especialment concorregut. Robert Frost conclou, al final dels seus versos,: 'I took the one less traveled by, and that has made all the difference'. És aquest últim concepte, la diferència, el que busca una empresa, oi?