Editorial

La vacuna, el millor ajut directe per a les empreses (i l’únic possible)

Dani Revenga

Director
drevenga(ELIMINAR)@indicador.cat

Vacunar-se és l'única solució sanitària a la Covid, com sap tothom excepte el protagonista de l'exitosa -en termes d'audiència- entrevista de Jordi Évole del passat diumenge (bé, ho qüestionen aquest il·lustre negacionista i alguns altres de la seva espècie, que haberlos, haylos). Però ja portem prou temps de pandèmia com per haver entès que la vacuna és, també, l'única mesura pal·liativa dels seus efectes econòmics i empresarials. I ningú ho diria, perquè no anem bé. Els sectors més afectats per les restriccions -el turisme, la restauració i el comerç, entre d'altres- ja han perdut l'esperança de rebre ajudes reals i d'una certa envergadura per compensar les seves dràstiques caigudes d'ingressos.

Cal concentrar més recursos i esforços en la vacunació, per salut i perquè serà l'únic ajut directe que rebran els sectors empresarials més afectats per la pandèmia

Aquests sectors porten mesos demanant inútilment altres demostracions de sensibilitat cap a la seva situació: testos massius, passaports sanitaris, mesures més quirúrgiques a nivell territorial i sectorial per minimitzar els impactes de la Covid sobre els seus moribunds negocis... Però ja no hi confien massa i, fins i tot, algun portaveu ja demana que els 11.000 mil milions en ajudes directes anunciats per Pedro Sánchez (llúvia de millones, els sona?) es dediquin a accelerar el procés de vacunació, que és l'ajuda més directa que, siguem realistes, poden rebre.

I aquests empresaris, com tots, com a tots els sectors, demanen una altra cosa: previsió. Perquè han de planificar i, per això, necessiten saber quin escenari afronten. Decisions com la de tornar al confinament comarcal, tot i que podia ser previsible que acabés passant, els agafen amb les neveres plenes i els treballadors activats. L'allau de cancel·lacions i els costos que hauran d'assumir per aquesta manca de previsió farà que es dilueixi la treva de Setmana Santa, convertint-la en un miratge. I no perdem de vista que a l'economia espanyola i a la de les comarques de Tarragona les solucions i la sensibilitat previsora li urgeixen especialment. Especialment per reactivar l'activitat turística aquest estiu, un període essencial en termes d'ocupació i de recuperació de PIB.

Per això cal concentrar més esforços i recursos per accelerar la vacunació. El pecat original és que Europa va badar. Fidel a la seva tradició va ser garantista quan les vacunes encara no tenien tots els vistiplaus científics i les garanties eren impossibles. També vam ser una mica garrepes, intentant negociar millors preus per volum, fent valer la compra sindicada, oblidant que la prioritat era el temps i no el preu, perquè cada dia que no tenim immunitat comunitària ens costa molts diners. Altres països no van cometre aquests errors i ens van passar davant. I ara sembla que aquesta entranyable unitat europea s'esmicola amb països (i Comunitats Autònomes) que van per lliure i intenten comprar la vacuna russa, oblidant els garantismes de la Vella Europa. Tard i malament. I només faltava el circ al voltant d'AstraZeneca, que ja s'està demostrant que alentirà la vacunació, a banda d'alimentar els argumentaris del protagonista de l'entrevista de l'any i els seus correligionaris.

Queda clar que les vacunes són, doncs, el millor i l'únic ajut directe possible. Potser és políticament incorrecte, però és sorprenent que les empreses que no hagin tingut un paper més rellevant en el procés de vacunació. Haurien pogut posar-hi molts recursos, per allò que cada dia sense immunitat es perden diners. I molta efectivitat en la seva administració. Hauria estat un procés que s'hauria pogut ordenar des de les autoritats sanitàries, de la mateixa manera que s'ha fet amb els col·lectius professionals considerats essencials (i no obrirem el debat, perquè donaria per a un monogràfic). A banda de descongestionar la vacunació dels altres col·lectius de la societat. Però això són figues d'un altre paner. En resum: vacunin, vacunin i vacunin. I no només per salut.