Turisme

Necessitem més raons per estar units?

Jaume Orteu

President de l'Associació Hotelera Costa Daurada i Terres de l'Ebre

Fa pocs dies vaig presentar l'Associació Hotelera Costa Daurada i Terres de l'Ebre, una entitat que des del seu naixement, fa 32 anys, ha evolucionat d'una dimensió local a Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda, a una altra provincial. Aquesta evolució ha estat provocada per factors orgànics, naturals. Per una part, molts establiments han demanat formar part de la nostra Associació per estar més recolzats com a entitat empresarial referent al sector i al territori que som, ja que representem el 85% de tots els llits dels hotels que hi ha a la província-; per una altra, aquest suport es fa més necessari i oportú que mai per la complexitat que el sector està vivint a causa de la pandèmia.

I, malauradament, amb les últimes notícies que arriben des de Londres, aquesta complexitat s'accentua encara més: el Regne Unit ha deixat a Espanya i a altres destinacions turístiques a la llista de color groc. És a dir, que no hem passat a la llista de color verd de les destinacions més segures. Això significa que el govern britànic recomana no viatjar a qualsevol destinació turística espanyola durant les properes tres setmanes o, si es viatja, s'està obligat -en tornar al Regne Unit- a fer-se 3 PCR i complir 10 dies de quarantena. Vaja, que els desitjats turistes britànics que estem esperant a la Costa Daurada, de moment, no vindran.

Ens enfrontem, com a sector, a un altre cop molt dur que afecta especialment a les empreses hoteleres, les quals han de començar de veritat a recuperar ja la seva activitat. I el turista britànic per als nostres hotels és cabdal: l'any 2019, dels més de 2 milions de pernoctacions de visitants britànics que vam acollir a la Costa Daurada i Terres de l'Ebre, gairebé el 80% corresponien a pernoctacions en hotels. Sense turistes britànics, el sector hoteler pateix i molt.

Davant aquest context, el qual esperem que canvií al juliol, com no hem d'estar units els hotels de la Costa Daurada? Necessitem anar junts per pressionar i influir a la touroperació, per demanar a les administracions públiques que intercedeixin amb les autoritats britàniques, per fer saber al turista britànic que som una destinació i uns allotjaments segurs, per ajudar-nos entre nosaltres sobre com superar -de la millor manera possible- aquesta situació...