Conjuntura

El Camp de Tarragona i la nova economia

Teresa Pallarès

Delegada del Govern de la Generalitat a Tarragona

 

Som un territori únic que ha estat capaç de fer compatibles la indústria química i el turisme com a principals motors econòmics. A més van guanyant múscul altres sectors com el de la producció agroalimentària, la nostra economia es va diversificant i és cada cop més exportadora. Malgrat això no hem pogut esquivar el fort impacte de la pandèmia mundial de la covid, que ha tingut uns efectes devastadors. La caiguda del PIB a casa nostra ha estat de l'11,4%.

Del cop que ha representat la pandèmia n'hem d'extreure lliçons com que cal que siguem més resilients. I en aquesta necessària transformació pot ser determinant l'arribada dels fons europeus Next Generation. Han de ser una palanca per fer possible un canvi estructural, apostant per projectes estratègics i sostenibles que ens facin més competitius i que generin més ocupació i de més qualitat.  

Aquesta aposta passa per la generació de coneixement i la seva transferència a la societat i a les empreses. Tenim la sort que la Universitat Rovira i Virgili, malgrat la seva joventut, excel·leix en recerca i s'ha posat des del primer dia al servei del territori. Treballarem perquè sigui un dels puntals de la nova economia que estem impulsant. 

El nostre compromís és el de treballar per millorar la capacitat econòmica de la Generalitat i fer un ús eficaç i eficient dels seus recursos; impulsar el creixement econòmic i promoure una distribució social, justa i equilibrada de la riquesa que genera Catalunya. Per això la prioritat és ara recuperar-nos de l'impacte de la covid i posar les bases de la nova economia però no ens cansarem de denunciar la disfunció que representa l'escandalós dèficit fiscal, que el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha situat ja entre els 18.000 i els 20.000 milions d'euros. L'horitzó d'aquest Govern és la sobirania plena i més sobirania vol dir també més recursos i millors serveis públics per al conjunt de la ciutadania.

En aquesta nova economia que estem construint entre tots el Camp de Tarragona hi ha de desenvolupar un rol protagonista, consolidant-se i enfortint-se com un dels principals pols d'activitat i motor econòmic del país.