Conjuntura

Els últims en obrir

Christian Compte

President de la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (FECALON)

Els nostres polítics i les seves decisions han portat al tancament de entre un 30 i un 40% del sector del oci català. Sembla que aquesta setmana s'acabarà el malson. Un malson de 18 mesos d'expropiació de les activitats lúdiques musicals, uns negocis que en el 90% són locals de petit aforament i gestionats per famílies. La decisió arriba tard, molt més tard que a la resta del Estat. I més encara que a la resta d'Europa, on amb el passaport Covid fa mesos que permeten gaudir als seus joves dels llocs de trobada que durant moltes generacions han sigut les discoteques i els bars musicals. 

El sector mai podrà entendre la fixació d'aquest Govern envers del sector del oci. No entenem que el govern pioner al món i que va permetre les primeres proves amb tests d'antígens no fos prou valent en legislar tenint en compte els espectaculars resultats i apliqués les tecnologies que anaven apareixent per fer mes segures les activitats. Ens han fet ser els últims.

Haurem de veure si els costums han canviat i, també, si podem sobreviure després de 18 mesos sense ingressos, amb unes ajudes que -tot i ser les mes quantioses del Estat- han suposat entre un 12 i un 15% de les pèrdues. Està clar que els 40 milions que ha donat la Generalitat no compensen l'expropiació temporal de les nostres activitats, amb els mes de 5.000 milions que ha deixat de facturar el sector.

Ens toca lluitar amb el botellón, costum potenciada per la duració de les mesures restrictives i que ha crescut exponencialment en aquests mesos, passant d'un 15% de joves que el practicaven a un 95% actual. Després de tants mesos tancats, els joves han estat obligats a socialitzar-se al carrer, bevent sense cap control i amb la problemàtica generada, no només de seguretat, sinó també de costums. Han destrossat la feina de molts anys del propi departament de Salut que col·laborava amb nosaltres per la prevenció de consum d'alcohol per part dels menors i també del consum de manera abusiva q ara ningú controla.

Sense oblidar els llocs de treball que s'han perdut. Som un sector econòmic important i no s'ha tingut en compte la nostra aportació a la generació de feina i riquesa. I ara se'ns encomana la responsabilitat de ser el banc de proves del passaport Covid, una responsabilitat que assumim per poder reiniciar la nostra activitat però que caldria ser prou valents per aplicar ja a altres sectors. En benefici de tots.