Conjuntura

Conjugar el futur amb els reptes del present

Antoni Belmonte

President de la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA)

Any de crisi, any de canvis. Aquesta és l'expressió que més vegades haurem escoltat -i, a vegades, maleït- molts dels empresaris i autònoms que hem batallat contra la febrada, també econòmica, de la crisi de la Covid. Des de fa gairebé dos anys, la incertesa i la necessitat de trobar solucions efectives per capejar les pèrdues han estat les dues tendències generals que han mogut totes les accions de l'àmbit privat de l'economia. Les empreses han resistit a l'invasor i, ara, l'àmbit empresarial necessita injeccions econòmiques que aportin estabilitat, noves idees i que, sobretot, serveixin per abonar projectes solvents a mitjà i llarg termini.

En aquest context, és més important que mai apostar pels fons Next Generation que es desplegaran aquest 2022. Cal aprofitar aquesta oportunitat. Ens hem de centrar en oportunitats de negoci que fomentin les tecnologies netes, l'eficiència energètica, les energies renovables i la digitalització. És vital i urgent conjugar aquests objectius de futur amb els reptes del nostre territori perquè les aportacions europees arrelen amb èxit i lliguin amb l'èxit empresarial. Ara no és moment d'apostar per projectes buits.

La partida dels Next Generation ha de preparar els negocis del nostre voltant per la realitat que s'obrirà un cop el virus estigui domat. Per aquest motiu, són especialment importants les partides destinades al reciclatge i perfeccionament dels professionals, ja que són les persones les que, en definitiva, han de buscar aliances que serveixin per a projectar objectius que realment tinguin força per arrelar.

Ens calen projectes empresarials de futur, que siguin humans i sostenibles i que siguin locals amb vocació global. És la nostra tasca aprofitar els fons Next Generation per impulsar actuacions amb vocació de continuïtat que aportin idees que enriqueixin els nostres pobles i ciutats i, el més important, que tinguin capacitat d'arrelar en el nostre paisatge. És crucial saber aprofitar aquesta oportunitat per a pensar ara les empreses i projectes de futur.