En veu alta

Jocs Mediterranis: esport, economia, valors

"Estic convençut que estem davant d'alguna cosa més que un magnífic esdeveniment esportiu internacional o d'una operació econòmica molt important pel territori"

Josep Fèlix Ballesteros

Alcalde de Tarragona

El proper 22 de juny, a les vuit del vespre, amb el Nou Estadi del Nàstic ple de gom a gom, tot estarà a punt per iniciar la cerimònia inaugural dels XVIII Jocs Mediterranis de Tarragona. Ningú no dubta que es tracta d'un gran esdeveniment esportiu de nivell internacional que projectarà Tarragona al món en general i, en particular, als països que compartim el privilegi de poder-nos banyar a les aigües del Mare Nostrum i de compartir una cultura comú que és la base sobre la que s'ha edificat la cultura occidental.

A nivell de xifres, el balanç ja és espectacular: 16 ciutats seu, 26 comitès olímpics nacionals, 33 disciplines esportives, més de 4.000 esportistes participants, més de 6.000 voluntaris inscrits, prop de 1.000 periodistes que s'acreditaran, més de 150.000 espectadors en viu, 70M€ d'inversions en instal·lacions esportives, 26,5M€ pressupost operatiu, 15M€ en patrocinis i donacions, cobertura televisiva d'àmbit mundial i més de 450 milions d'habitants en l'àmbit d'influència dels Jocs.

Els Jocs han estat, són i seran un motor de creació de llocs de treball a les nostres comarques, fonamentalment en els sectors de la construcció i el turisme. L'impacte que es calcula que tindran sobre l'activitat econòmica és superior als 900M€ que implicarà un creixement del PIB provincial d'un 2%.

Aquestes dades macroeconòmiques, tot i ser molt importants, representen només una part dels beneficis que ens aporten el Jocs. En tant que Alcalde i president del Comitè Organitzador estic convençut que estem davant d'alguna cosa més que un magnífic esdeveniment esportiu internacional o d'una operació econòmica molt important pel territori. Aquests Jocs han de ser una oportunitat pel diàleg, la pau i la cultura entre tots els països de la gran família mediterrània. N'estic convençut que així serà.

Tarragona ha de ser el punt de partida per sacsejar les bases de la intolerància, doncs a la nostra ciutat sabem molt bé que som hereus de moltes cultures i aquesta és precisament la nostra riquesa. A Tarragona sabem que quan mirem la Mediterrània mirem a un mar de cristians, de musulmans, de jueus i, també, de moltes persones que ni tan sols són creients. Un mar de tolerància i respecte, una àgora de cultures, un territori per la pau. Un mar de tots i per a tots.

Els tarragonins i tarragonines i tota la ciutadania de la demarcació sabrem estar a l'alçada que se'ns requereix. Més de dos mil anys després, Tarragona tornarà a ser el centre de la Mediterrània amb l'economia i l'esport com a motiu més evident, però sense oblidar els valors culturals, ètics i morals que compartim totes les generacions que ens hem fet grans a la vora d'aquest immens llac tranquil de mar salada, metàfora i sinònim de cultura, convivència i valors.