Promoció econòmica

El futur de la Ribera d’Ebre: hidrogen verd, energia i indústria

Miquel Àngel Ribes

Alcalde d’Ascó

El passat divendres 21 de febrer el Magatzem de Ca la Rita d'Ascó va acollir una jornada sobre el futur de la Ribera d'Ebre, organitzada pel CERE (Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre) amb el suport de l'Ajuntament d'Ascó i el Consell Comarcal. Sota el títol 'Nous horitzons i oportunitats', una vintena d'experts van analitzar els reptes immediats que afronta la nostra comarca amb la previsió actual que les centrals nuclears tanquin a començaments de la propera dècada. La trobada va ser tot un èxit i ens va deixar reflexions de gran valor que han de ser el punt de partida per traçar el full de ruta que ens ha de guiar en els propers anys.

He esmentat l'espai que va acollir aquest exercici de reflexió col·lectiva no com una anècdota, sinó pel seu gran simbolisme. El Magatzem de Ca la Rita va ser fa mols anys una masia envoltada d'horts representativa de l'activitat agrícola. Després, amb l'arribada de la indústria i l'energia, es va reconvertir en un magatzem industrial. I ara, un cop restaurat, és un centre cultural que pot acollir, com en aquesta jornada, els debats que necessitem per configurar el nostre futur. És, per tant, un equipament que representa la capacitat d'adaptació del nostre poble i de la nostra comarca.

És precisament aquesta virtut, històricament demostrada a la Ribera d'Ebre, la que hem de reforçar en el moment crucial que vivim. Afortunadament, després de més de mig segle d'especialització al sector energètic i amb un passat industrial que encara va més enllà, la nostra comarca no és un territori erm des del punt de vista econòmic. Tenim una essència i un potencial innegable en aquests dos sectors: l'energètic i l'industrial, íntimament lligats, per cert. I és aquí on hem de posar les nostres fitxes, sense desmerèixer altres sectors que també tenen molt recorregut en el nostre procés de diversificació econòmica, com el turisme, el comerç o l'agroalimentari, també íntimament lligats.

Però, i tornant a apel·lar a la capacitat d'adaptació, l'aposta per l'energia i la indústria l'hem de fer amb pols de cirurgià. Hem d'afinar i encertar en les decisions estratègiques, i per això tenen tant valor les pluges d'idees com la que vam compartir divendres. De la mateixa manera que als anys 70 l'energia nuclear era un sector estratègic, ara ho són la descarbonització, les noves modalitats d'energia sostenible i les transformacions que l'agenda verda provocarà a tots els sectors industrials. A Ascó i a la Ribera d'Ebre ho tenim tot per ser un referent en aquests processos.

Ho demostra l'anunci de la ministra de Transició Ecològica, precisament també el passat divendres, que Ascó serà una de les 7 seus de l'Estat que desenvoluparan el denominat hidrogen verd, una modalitat energètica cridada a ser clau per a la indústria en les properes dècades. Més de 300 milions d'inversió que generaran riquesa i llocs de treball però també, i molt especialment, coneixement i més especialització, que al final són les millors garanties de futur.

El filòsof francès Jean Pol Sartre deia que l'existència precedeix a l'essència. La nostra existència de les darreres dècades ens ha configurat una essència, que és marcadament energètica i industrial. És hora de treure-li el màxim partit, de jugar les nostres cartes, d'afinar en la presa de decisions. Amb l'oportunitat històrica que representen els Fons de Transició Nuclear, una injecció econòmica extraordinària que aplana el camí a les inversions empresarials que han de liderar aquest procés. En desenvolupament econòmic les coses no acostumen a passar per casualitat, sinó més aviat per causalitat. Fem que passin coses, però fem-ho a favor dels actius i les essències que ja tenim. Son cartes guanyadores.