Agroalimentari

Tarragona, epicentre agroalimentari internacional

"El Port de Tarragona és el primer port de la Mediterrània en moviment de productes agroalimentaris a granel"

Josep Andreu

President del Port de Tarragona

Els propers dies 10 i 11 de maig el Port de Tarragona es convertirà en el punt de mira del sector agroalimentari a nivell internacional amb la celebració de la segona edició de l'Agrifood International Congress, un esdeveniment organitzat conjuntament amb Puertos del Estado. Tarragona és el primer port de la Mediterrània en moviment de productes agroalimentaris a granel, amb un volum proper als 5 milions de tones anuals, i lidera el moviment de cereals, farines i pinsos a escala estatal. Per això és l'escenari idoni per a ser la seu d'aquest congrés.

En tota la cadena logística del sector ramader i avícola, l'abastiment de matèries primeres agroalimentàries és un factor decisiu per a la competitivitat i el Port s'ha convertit en una baula estratègica d'aquesta cadena. El Port de Tarragona està compromès amb el desenvolupament d'aquest sector i per això treballa contínuament per millorar la seva competitivitat i fer créixer el tràfic agroalimentari. Un exemple d'aquest esforç és la posada en marxa, l'octubre passat, del nou servei regular de tràfic d'agroalimentaris per ferrocarril amb destinació a la Terminal Intermodal de Monzón (AgroTIM). Es tracta de la primera experiència de posada en servei d'un port sec agroalimentari, la qual cosa millorarà la nostra capacitat d'emmagatzematge en llocs estratègics, facilitant la fluïdesa de la cadena logística.

Fa dos anys vam impulsar el primer Agrifood International Congress, superant totes les expectatives. Com a fòrum bianual, va tenir una extraordinària acollida dins el sector i va reunir 180 professionals de les principals empreses, a més de comptar amb el suport d'importants multinacionals i empreses locals del sector. La trobada va posar de manifest la necessitat d'un espai propi per a l'intercanvi de coneixements sobre producció, logística, nutrició, alimentació animal, mercats i consumidors.

Aquesta segona edició consolidarà aquesta trobada internacional com a referent del sector agroalimentari, comptarà amb la participació d'empreses estibadores, consignatàries, importadores, fabricants de pinsos, shipper, empreses de control de qualitat, etc., i s'espera arribar als 250 participants. Amb l'Agrifood International Congress queda palès, un cop més, el paper del Port de Tarragona com a dinamitzador econòmic del territori, un territori que també es podrà beneficiar de la projecció internacional que li oferirà aquest congrés.