Turisme

Inconformistes

L'efecte de PortAventura World s'ha fet sentir molt positivament, però també hi altres raons importants que expliquen aquesta bona evolució del turisme

Octavi Bono

Director General de Turisme de la Generalitat de Catalunya.

Algú va dir en una ocasió que les persones debem el progrés als insatisfets. Em sembla una reflexió sàvia ja que són aquells que es mostren inconformistes amb el que els envolta els que principalment adrecen esforços i energies en benefici del canvi. Inconformistes des de l'acció, no instal·lats en la queixa permanent; incorformistes que pensen, actuen i intenten transformar aquella realitat que no els agrada.

Veient la transformació que ha fet la Costa Daurada en els darrers 25 anys vull creure que allí n'hi ha una bona colla. Si fem atenció al volum de l'oferta d'allotjament hoteler veurem que en aquest període no només ha crescut en nombre de places sinó en la requalificació de les mateixes fent desaparèixer pràcticament les de 1 i 2 estrelles per situar-se de manera majoritària en les de 4. Campings qualificats entre els millors d'Europa. Consolidació, tot i les dificultats, de l'activitat a l'aeroport. Noves propostes de lleure i oci repartides pel territori. Reforç dels atributs com a destinació orientada a les famílies. Esponjament d'alguns espais en el litoral. Creixement de l'activitat del sector creuers. No és fa difícil veure darrera d'alguns d'aquests elements l'efecte derivat de PortAventura World.

No es tracta de caure en un mal entès cofoisme, i sense cap mena de dubte que encara existeixen reptes per afrontar i situacions per corregir, segur: una millor distribució de l'activitat en el conjunt del territori ja que queda concentrada en pocs espais, una millor distribució de l'activitat al llarg de l'any atès que l'estacionalitat és elevada, una més gran actitud innovadora en la gestió per afavorir una major competitivitat, un increment major de la satisfacció dels usuaris, major despesa entre els visitants, determinats aspectes associats a infraestructures, millors condicions laborals, etc. Per cert, reptes que ,en el conjunt de Catalunya, són coincidents i pels que també s'hi treballa.

Deia abans que l'efecte de PortAventura World s'ha fet sentir molt positivament, però també hi altres raons importants que expliquen aquesta bona evolució al llarg dels anys com són el rol d'algunes institucions públiques, les dinàmiques col·laboratives entre alguns actors del sector privat, les inversions per la renovació de l'oferta, el compromís de la Universitat amb el turisme per generar més i millor coneixement.

Mantinguem l'inconformisme, val la pena.