Els fons europeus dinamitzen (més) el sector TIC

La inversió pública, especialment la vinculada als Next Generation, estimula la contractació de productes i serveis a les empreses tecnològiques

Dani Revenga / Reus

El sector tecnològic viu immers en una dinàmica privilegiada. La transformació digital que afecta tots els sectors ha mantingut la demanda de productes i serveis TIC a uns nivells molt alts que han permès que les empreses del sector tinguessin creixements sostinguts de dos dígits fins i tot en moments de grans turbulències, com la pandèmia. Ara, davant d'un context marcat per la inflació, la incertesa i els sotracs geopolítics, la inversió pública oxigenada pels fons europeus Next Generation insufla més dinamisme a un sector que segueix amb el vent a favor.

Manuel Gutiérrez, vicepresident de Solucions Digitals a T-Systems Iberia, reconeix que "alguns sectors acusen les turbulències actuals, s'ha notat, tot el que depèn de subministres, cadena logística, fabricació de peces... està obligant a replantejar alguns projectes de digitalització". Però té clar que "els fons europeus han impulsat la inversió, per fer avançar la societat cap al futur, és un impuls que ve del sector públic però que es nota a molts sectors privats".

Jordi Ferrando, CEO d'Infordisa, coincideix en què "les inversions del sector públic han arribat a les empreses, és un canvi de paradigma cap a les solucions de digitalització, un canvi que va provocar la pandèmia, que va accelerar el procés de transformació digital". Ferrando és prudent: "Veurem com acaba, perquè això ha disparat la inflació i que potser vindran mal dades, però el nostre sector resistirà millor que altres, tenim bones perspectives dins d'un panorama complicat". a

David Mardones, responsable de Consultoria Tecnològica de Grupo Castilla, reconeix que "som un sector excepcional, des de la bombolla de 2001 que no tenim una crisi, és veritat que hi ha acomiadaments, però seguim creixent". Mardones atribueix el dinamisme actual al cloud: "Va arrencar fa més de 10 anys, però ha accelerat en els últims 2 o 3, i ja no és un tema d'infraestructures, sinó que afecta a totes les àrees, tant al sector privat com al públic". Vectors associats com la ciberseguretat o altres d'emergents com l'AI també contribueixen al vigor de les empreses tecnològiques.

La vicerectora de Transferència de la URV, Ercilia Garcia, remarca que "la inversió pública fa de palanca, no només a l'hora de proveir tecnologia, també exercint de consultors en el procés de reflexió al que obliga la transformació digital". "No és el mateix usar la tecnologia que provocar una transformació profunda de l'organització, repensar-ho tot i generar valor amb el canvi tecnològic", subratlla Garcia.

Per la seva banda, el Clúster Manager del TIC Sud, Sergi Novo, confirma aquesta tendència i apunta que "el 66% de les empreses esperaven incrementar facturació aquest any i només menys del 10% esperaven baixar-la, això indica clarament l'optimisme del sector".