El talent és or

Les empreses tecnològiques del territori identifiquen el factor humà com la gran palanca de creixement per al sector

Dani Revenga / Reus

Sona a obvietat, fins i tot a paradoxa, però el factor humà és clau en l'expansió de les empreses TIC. A un sector acostumat a créixer a ritme de dos dígits, comptar amb professionals qualificats és condició sine qua non per poder abastar la demanda del mercat. I cada cop més, perquè la transformació digital requereix de nous perfils que siguin capaços d'esgotar totes les possibilitats que ofereix la tecnologia per repensar els models de negoci d'empreses de tots els sectors.

"El talent és or", sentencia Manuel Gutiérrez, vicepresident de Solucions Digitals de T-Systems Iberia, que té clar que "cada cop més necessitem perfils que combinin la tecnologia amb el coneixement del sector al que treballen". Gutiérrez considera que "aquesta especialització ens facilita cocrear amb els nostres clients les solucions que els permeten fer un salt en competitivitat".

Jordi Ferrando, CEO d'Infordisa, està d'acord en què "els nostres equips han de conèixer el sector per al que treballen, per això han de tenir perfils més d'assessors, que se centrin més en l'activitat a la que han d'aportar valor des de la tecnologia, perquè no es tracta simplement de donar eines noves, sinó de transformar la manera de fer d'aquesta empresa". Per això han incorporat "economistes, advocats, físics... per fer feines tecnològiques". Ferrando ho considera la tendència com "un gran repte, però molt enriquidor".

Es busquen perfils tecnòlegs però capaços d'analitzar el sector per al que treballen i transformar-lo digitalment

En aquest context, captar i retenir el talent és clau. O recuperar-lo, tal com apunta David Mardones, responsable de Consultoria Tecnològica de Grupo Castilla, que explica que "hi ha un marketing global molt fort al sector, alguns bons professionals marxen, però més endavant poden tornar". Mardones remarca que "les bones polítiques de RRHH són clau per retenir el talent".

Sergi Novo, clúster manager del TIC Sud, destaca la gran capacitat de contractació del sector: "Les empreses del clúster esperen contractar aquest 2023 uns 300 perfils TIC. Per tant, estem absorbint la meitat dels titulats que genera l'ETSE i una part molt important dels centres de formació professional, amb alguns que arriben al 100% d'inserció laboral". "A més -insisteix Novo- la demanda de professionals TIC no es produeix només al nostre sector, ja que empreses de tots els sectors en necessiten". Novo remarca que "contribuïm significativament a la retenció de talent i la nostra missió és fer visible que som un sector atractiu per als titulats que surten del territori".

La vicerectora de Transferència de la URV, Ercilia Garcia, posa el focus en la importància de "la interacció entre empreses i universitat per poder formar professionals que siguin capaços d'aprofitar al màxim els canvis de la transformació digital". Garcia destaca la importància de les empreses mitjanes, que "permeten que el talent s'ancori al territori i són tractores de l'activitat del sector". En aquest sentit, la vicerectora es mostra partidària de seguir impulsant la col·laboració amb les empreses en titulacions duals per assegurar que la formació connecta amb les seves necessitats.

Teletreball VS presencialitat

Un dels grans debats a qualsevol sector, però molt en particular al tecnològic, és trobar el punt d'equilibri entre el teletreballa i la presencialitat. Jordi Ferrando té clar que "el teletreball ha vingut per a quedar-se, però sense una quantitat adequada de presencialtiat es perd una part de treball en equip, la part humana, la cultura empresarial... aspectes que són fonamentals". Manuel Gutiérrez considera que "l'espontaneïtat i la creativitat no et venen quan estàs en mode concentració, sinó quan estàs més distès, interactuant amb l'equip, per això hem de donar sentit al model híbrid".

ELS PONENTS

Manuel Gutiérrez - Vicepresident de Solucions Digitals T-Systems

"Cada cop més necessitem perfils que combinin la tecnologia amb el coneixement del sector al que treballen"

Jordi Ferrando - CEO d'Infordisa

"Hem de tenir perfils més d'assessors, que se centrin més en l'activitat a la que han d'aportar valor des de la tecnologia"

David Mardones - Responsable de Consultoria Tecnològica Grupo Castilla

"Ha canviat la manera de tractar el talent, i les bones polítiques de RRHH són clau per captar talent, retenir-lo i fins i tot recuperar-lo"

Sergi Novo - Clúster Mànager TIC Sud

"Contribuïm significativament a la retenció de talent i la nostra missió és fer visible que som un sector atractiu"

Ercilia García - Vicerectora de Transferència URV

"La interacció entre empreses i universitat és clau per formar professionals que siguin capaços d'aprofitar al màxim la transformació digital