El synchrolift navega cap a Algèria

Aquest elevador gegant, formada per 11 parts d'un milió de quilos cadascuna, es farà servir per aixecar embarcacions fora de l'aigua

Una imatge de l'elevador. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

La part que ara ha marxat cap al país nord-africà és només l’inici de tot un procés de transport complicat per les dimensions de l’estructura.

La primera part del synchrolift —una estructura metàl·lica de grans dimensions per aixecar embarcacions fora de l'aigua per la realització de tasques de manteniment o reparació amb una capacitat d'elevació de 15 mil tones—, formada per 11 alineacions, construït per l'empresa URSSA al moll de Cantàbria va embarcar ahir amb destinació Algèria. Aquesta primera composició que pesa un milió de quilos i fa 80 m de llargada va ser transportada en una operativa de gran complexitat que va durar més de cinc hores. L'operació d'embarcament realitzada durant el dia d'ahir es va realitzar íntegrament en les instal·lacions del port de Tarragona. La primera fase de l'operativa va consistir en treure l'estructura la ubicació on ha estat muntada mitjançant maquinaria automotriu de molt alta precisió. Aquesta maquinària anomenada SPMT (les sigles en anglès per Transport Modular Autopropulsat), comptava amb 390 rodes totes elles direccionals per poder moure la càrrega amb molta precisió.

La segona fase del procés va ser l'embarcament a la plataforma flotant que transportarà el synchrolift al continent africà. Aquesta operació, molt delicada, es va realitzar utilitzant la rampa RO-RO del moll de Cantàbria. Per acabar el procés, el synchrolift va entrar juntament amb la maquinària que la transportava a la plataforma on, finalment, va ser fixada per poder realitzar el viatge per mar. La setmana que ve es realitzarà l'enviament de la segona alineació (de la 12 a 20) del synchrolift en una operativa que s'espera menys complexa que la realitzada durant la jornada d'ahir. La peça que queda per ser embarcada és més petita i menys pesada, la qual cosa pot disminuir la complexitat del procés.

Notícies relacionades