El 1r informe sobre Talent Digital d’ImpulsCatSud i el TIC Sud quantifica l’elevada demanda de professionals TIC

El 77% de les ofertes laborals TIC a les comarques de Tarragona són fora del sector tecnològic, un indicador que demostra la transversalitat de la transformació digital

Agència de Ciberseguretat de Catalunya / Albinyana

ImpulsCatSud Regió del Coneixement, associació empresarial independent i sense ànim de lucre que aplega a una cinquantena d'empreses de la demarcació de Tarragona, ha presentat avui el 1r Estudi sobre Talent Digital a les comarques de Tarragona. L'informe, elaborat en col·laboració amb el Clúster TIC Catalunya Sud i Barcelona Digital Talent (que està integrada a la Fundació Mobile World Capital), quantifica l'elevadíssima demanda de professionals de les noves tecnologies que hi ha a tots els sectors de l'economia de Tarragona.

En aquest sentit, el president d'ImpulsCatSud, Miquel Maria Aragonès, assegura que "comptar amb talent digital és clau per a les empreses, per això hem volgut quantificar aquesta demanda per identificar mancances i necessitats i tenir eines per prendre decisions". Aragonès ha subratllat que "un dels nostres principis fundacionals és aportar coneixement i donar veu a les necessitats de les empreses, i aquesta n'és una de molt important".

L'informe revela que a la demarcació de Tarragona s'han generat 767 ofertes de perfils TIC entre gener i setembre de 2022, el que suposa un 17% de les que s'han generat a Catalunya. L'informe també escaneja en quins municipis es generen aquestes ofertes i constata que Tarragona i Reus concentren un 54% del total de la demarcació. Sergi Novo, gerent del Clúster TIC Sud, posa de relleu que "les comarques de Tarragona cada cop tenim un pes específic més gran dins del conjunt de Catlunya". Tot i això, Novo ha remarcat que "les empreses necessiten més professionals per seguir creixent, i és important saber quins són els perfils clau per orientar els plans d'estudi de la URV i dels altres centres formatius".

Una de les dades que crida l'atenció és que un 77% de les ofertes de treball per a perfils tecnològics són fora del sector TIC, un indicador que, segons Francesc Saldaña, manager de projectes d'ImpulsCatSud, acredita "la transversalitat de la transformació digital, que fa que tots els sectors necessitin aquests perfils per garantir la seva competitivitat".

L'estudi engloba dades de més de 300 empreses de sectors diversos i comprèn el període de gener a setembre de 2022. L'equip que l'ha fet possible ja treballa en una nova edició que incorporarà les dades de la resta de l'any i per a la que es fa "una crida a les empreses del territori per tal d'obtenir una mostra cada cop més gran i representativa". L'objectiu és fer un seguiment trimestral de l'evolució d'aquest mercat de treball decisiu per a empreses de tots els sectors en el context de la digitalització. Des d'ImpulsCatSud posen l'accent en la recerca de trobar un finançament estable per a una eina "que és bàsica a l'hora de prendre decisions estratègiques en l'àmbit formatiu".

Notícies relacionades