Tarragona i Reus s'alien per definir com ha de ser la futura regió metropolitana del Camp de Tarragona

Els dos ajuntaments presentaran un primer full de ruta a principis de l'any que ve

Redacció / Tarragona

L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, i l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, han presentat aquest dilluns un nou projecte per definir les bases de la futura regió metropolitana del Camp de Tarragona. Per fer-ho, crearan quatre grups de treball centrats en la mobilitat, la promoció del territori, la transició energètica i la gestió dels residus.

La previsió és que els dos consistoris presentin un primer full de ruta a principis del 2024, a partir del qual començaran una roda de reunions amb la resta de municipis del Camp. L'objectiu és concretar un document "tècnic" que permeti aconseguir "coses reals i plausibles" aprofitant que el territori ha de rebre diverses inversions autonòmiques, estatals i europees, com han destacat els batlles.

Ambdós municipis s'han compromès a materialitzar la seva creació al Parlament i que no es quedi només en un intent, com ja va passar l'any 2014. Per aconseguir-ho, Viñuales i Guaita han subratllat que ha arribat el moment de sumar esforços, "sense mirades de reüll entre municipis veïns". "Si alguna cosa ens ha ensenyat la pandèmia és que sols som molt petits", ha afirmat Viñuales.

De moment, Tarragona i Reus han engegat el projecte amb la voluntat d'esdevenir "palanques de transformació del territori". Tot que ambdós municipis jugaran un paper "primordial" en el lideratge de la futura àrea metropolitana, els batlles han subratllat la importància que "la resta de municipis" també formin part de la definició del model. "Tarragona i Reus iniciem el camí, però és un camí per a tot el Camp de Tarragona. Seria absurd que ho limitéssim a les dues ciutats", ha manifestat Viñuales.

Preguntats sobre la compatibilitat del projecte amb el Pla director urbanístic impulsat pel Govern de la Generalitat, Guaita ha assegurat que aquest document ha d'anar "indiscutiblement acompanyat de la visió que té el territori" que és qui "ha de definir com vol ser". Per la seva banda, Viñuales ha estat més contundent i ha recordat al Govern que "les competències en matèria de planejament urbanístic són municipals i no de la Generalitat", malgrat que "a vegades se'ls oblida".

Viñuales i Guaita han presentat la creació de la regió metropolitana en el marc de la visita institucional de l'alcaldessa de Reus al consistori tarragoní, on també ha signat el llibre d'honor acompanyada de la resta de l'equip de govern.

Els grups de treball

  • Territori i Mobilitat
  • Promoció turística, cultura i festes
  • Transició energètica i assoliment dels ODS
  • Gestió de residus

Notícies relacionades