El full de ruta cap al districte tecnològic

Un estudi elaborat pel Clúster TIC Catalunya Sud estableix els passos a seguir per transformar la zona sud de Reus

Redacció / Reus

L'Ajuntament de Reus a través de REDESSA ha encomanat un estudi al Clúster TIC Catalunya Sud que estableix les bases per mantenir el posicionament de ciutat tecnològica líder en ocupació TIC, només darrera de Barcelona. L'estudi recull les inquietuds de les principals empreses associades i proporciona mesures concretes per fomentar el desenvolupament tecnològic i reforçar la competitivitat i el lideratge de la ciutat en el sector TIC.

Un lideratge que es sustenta en dades com les següents:

  • Reus acull les principals empreses tecnològiques de la demarcació.
  • De les 10 empreses que més van contractar perfils tecnològics l'any passat a tota la demarcació, la meitat estan establertes a Reus.
  • Aquestes empreses van contractar 250 persones l'any passat, el que significa el 83% de contractacions de perfils tecnològics que es van fer a la demarcació, segons dades facilitades per les empreses associades al Clúster TIC Sud.

L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha explicat també que "Reus disposa actualment de l'únic Parc Tecnològic i d'Innovació de la demarcació, que connecta un ecosistema únic on es troben les empreses instal·lades als dos centres d'empreses ubicats al parc, REDESSA Tecno i Cepid, amb un tercer a punt d'entrar en funcionament i que acollirà a l'empresa tecnològica més gran de la demarcació de Tarragona, T-Systems, amb 500 treballadors."

De la seva banda, el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement i conseller delegat de REDESSA, Josep Baiges, ha explicat que "el fet que Reus s'hagi posicionat com a ciutat tecnològica líder al territori, és resultat d'uns antecedents històrics com són una tradició empresarial i industrial sòlida, que és la base sobre la qual s'ha treballat la digitalització, i unes actuacions específiques, impulsades des de REDESSA en els darrers anys, com són l'oferta d'espais flexibles i adaptables i zones de coworking, i també fomentant la creació d'startups tecnològiques amb serveis com la Incubadora TIC".  A més, el regidor, ha explicat que "volem continuar acollint noves empreses a la ciutat i tenim els espais i els serveis que faciliten la seva implantació a través de REDESSA".

5 empreses, 1.400 treballadors i més de 1.200 M d'€ de facturació

Pel que fa a l'estudi, que ha presentat el clúster manager del Clúster TIC Catalunya Sud, Sergi Novo, es basa en 4 eixos de treball: desenvolupament econòmic, connectivitat, suport governamental i formació i talent. De l'estudi se n'extreu que el 66,4% de les empreses TIC van créixer en facturació al llarg de  2022 respecte l'any anterior i que més de la meitat (54%) preveu una ampliació dels equips durant l'any en curs. El clúster manager del TIC Sud, Sergi Novo, ha remarcat que les dades avalen "el potencial del sector tecnològic a la Catalunya Sud i que Reus es troba en disposició de liderar aquest espai". Una de les claus és, segons Novo, "l'aposta pel talent, la hibridació de perfils i l'especialització".

I com a conclusió posa damunt la taula la necessitat de potenciar el creixement de la ciutat en la zona sud i l'evolució del Parc Tecnològic i d'Innovació del Tecnoparc, cap a districte tecnològic. Mentre que els factors per afavorir el creixement del Districte Tecnològic de Reus que exposa l'estudi són:

  • Infraestructures i connectivitat
  • Suport governamental i polítiques públiques
  • Centres d'innovació i recerca
  • Emprenedoria i incubadora d'empreses
  • Formació i talent local
  • Col·laboració empresarial
  • Espais d'oficina i infraestructura flexible
  • Sostenibilitat i medi ambient
  • Accessibilitat i serveis
  • Promoció i difusió internacional

En aquest sentit, l'alcaldessa ha posat en valor el fet que la ciutat té un ecosistema tecnològic consolidat, amb una tipologia diversa d'empreses, on tenen cabuda des de les principals empreses tecnològiques multinacionals establertes al territori, fins a un important teixit de petites i mitjanes empreses. I ha assegurat que "la zona sud de la ciutat, farà una transformació important en els pròxims anys i avança per a consolidar-se com el primer districte tecnològic de la demarcació".

Primer districte tecnològic de la demarcació

L'estudi posa damunt la taula que la ciutat ja disposa de la majoria de factors que plantegen les empreses del clúster per a ser districte: les infraestructures i la connectivitat, els centres d'innovació i la recerca, l'emprenedoria i els serveis d'incubació de projectes, els espais d'oficines flexibles i l'accessibilitat, en un entorn que afavoreix la col·laboració empresarial. I es continua treballant en altres aspectes clau per a la consolidació d'aquest districte tecnològic del Tecnoparc, com són: 

  • La creació de més espais col·laboratius per a les empreses: el nou centre de REDESSA Innovació ja té espais dissenyats amb aquesta finalitat i estem habilitant més zones en la resta de centres.
  • Noves incubadores: la Incubadora TIC compta ja amb una vertical foodtech i estem treballant per crear-ne una altra en l'àmbit de la Intel·ligència Artificial.
  • Col·laboració més estreta amb els centres tecnològics i de recerca: el Hub Foodtech & Nutrition és l'eina que permet generar dinàmiques amb centres tecnològics i investigació.
  • Nous esdeveniments de referència que posicionin el Tecnoparc en l'àmbit tecnològic: es treballen des de firaReus Events i en breu en es presentarà una jornada al voltant de les TIC, prevista per al mes de desembre.
  • Creació de més habitatge a l'entorn del Tecnoparc: ja s'ha donat el primer pas amb els nous habitatges de Mas Iglesias.
  • Generació de talent: s'han iniciant accions amb Mas Carandell per fomentar formacions específiques, i potenciar la relació amb instituts i centres d'FP, i les  pròpies empreses, també organitzem bootcamps formatius a mida de les seves necessitats.
  • Zones verdes i espais naturalitzats i més sostenibles per acostar l'espai a la ciutadania i fer-ho més atractiu per a les empreses: ja s'ha dissenyat el projecte de naturalització del Tecnoparc i també s'estan realitzant actuacions per fomentar la sostenibilitat dels centres d'empreses.

L'estudi ha comptat amb les principals empreses tecnològiques del Clúster TIC i de la ciutat, com són T-Systems, Viewnext (Grup IBM), Freshly, Viajes para Ti i Ticnova, algunes de les quals presents han assistit a la presentació.

Notícies relacionades