Els deures pendents del transport de mercaderies per carretera

La patronal del transport viari denuncia que la xarxa actual no permet una sortida competitiva de les mercaderies

Esteve Giralt / Tarragona

Amb l'obertura, per fi, del túnel del coll de Lilla, a finals de l'any passat, després de tres dècades d'espera i reivindicacions, la demarcació de Tarragona superava una assignatura pendent estratègica per la mobilitat per carretera, les connexions amb Lleida i l'Aragó i la indústria tarragonina en ple. Només a mitges, però, perquè pel flamant túnel (157 milions de diners públics pagats pel Govern espanyol) no hi poden passar les mercaderies perilloses i perquè l'autovia A-27 té encara pendent l'enllaç amb l'AP-2 a la sortida del modern túnel.

Són molts els deures pendents en qüestió de mobilitat per carretera, vital per la sortida i entrada de mercaderies i per tant estratègic pel teixit industrial de les comarques tarragonines. Mentre el transport per ferrocarril de mercaderies segueixen sent incipient a Espanya, les carreteres segueixen sent la principal artèria per on flueix l'economia. La Federació Empresarial d'Autotransport de Tarragona (FEAT) ha fet una llista de greuges, llarga, i ha actualitzat els dèficits més urgents.

Justament, una de les prioritats està lligada a l'estrena del coll de Lilla. "Cal donar prioritat a enllaçar correctament el túnel amb l'AP-2 i connectar bé la C-14 amb l'A-27 millorant la C-37 (Valls-Alcover)", destaca la FEAT. Com ja van advertir les autoritats locals durant la inauguració, sense un bon enllaç a una via ràpida a la sortida del túnel a l'arribar a Montblanc, el final de l'A-27 es pot convertir en un coll d'ampolla. Una trampa pels conductors sobretot en les operacions sortida i tornada.

El més preocupant és que no hi ha un calendari ni pressupost per les obres de la connexió entre l'A-27 i l'autopista AP-2. Tot just s'està pendent de la finalització de la redacció del projecte executiu de l'obra, amb un pressupost d'1,1 milions. El darrer tram de l'A-27, que ha d'unir la sortida del túnel de Lilla amb l'AP-2 a Montblanc, tindrà una longitud de només 5,5 quilòmetres però té certa complexitat: ha de reconfigurar l'enllaç entre l'N-240 i l'A-27 i l'AP-2 a Montblanc per facilitar la transferència de trànsit entre els dues vies.

La redacció del projecte es va treure a licitació a l'estiu de 2021. Si es té en compte el ritme en l'execució de les obres al túnel del coll de Lilla, no es respira massa optimisme ni entre els transportistes ni les administracions locals, amb l'Ajuntament de Montblanc com una de les veus més contundents a l'hora d'exigir rapidesa en l'esperat enllaç.

Entre la Conca de Barberà i l'Alt Camp hi ha una altra de les demandes del sector del transport. El desdoblament de la C-14 des d'Alcover fins a Montblanc i posteriorment fins a Tàrrega, incloent el pas pel congost de la Riba. "Permetria accedir tant a l'AP-2, a l'A-2 i a l'Eix Transversal (C-25), connectant-se amb l'interior de Catalunya". És una obra de gran abast i previsiblement molt cara, per la necessitat de superar un gran desnivell i una orografia adversa.

El focus també està posat a l'N-420, una de les vies històriques que passa per la demarcació de Tarragona. En la mateixa línia de la Cambra de Comerç de Reus, la de Tortosa i també la de Terol, a l'Aragó, s'exigeix el desdoblament de la nacional entre Reus i Alcanyís. "Cal que l'N-420 sigui una veritable via de comunicació amb el Baix Aragó i que el Port de Tarragona i l'aeroport de Reus esdevinguin infraestructures clau pel seu teixit social i empresarial" , sosté la FEAT. Els transportistes recorden que el Congrés dels Diputats ja va aprovar per unanimitat una proposició per demanar l'estudi informatiu del projecte.

És una reivindicació històrica que tampoc disposa de calendari concret ni de pressupost. Els ens camerals fa anys que demanen que es redacti d'una vegada l'estudi informatiu per abordar com a mínim si és viable o no el desdoblament de l'N-420.

Una altra de les reivindicacions és l'AP-7, col·lapsada en diversos dels trams i amb un nivell de sinistralitat molt elevat des de que es van aixecar els peatges. Es demana celeritat en l'execució del tercer carril de l'AP-7 des de Salou fins a Ulldecona, a les Terres de l'Ebre, ja anunciada pel Ministeri de Transports. De fet, ara fa quasi un any es va licitar la redacció del projecte de l'ampliació de dos a tres carrils entre l'Hospitalet de l'Infant i Amposta amb un pressupost de 162 milions. Ja llavors l'alegria va ser incompleta perquè el Govern espanyol no va incloure el darrer tram, al Montsià, fins a Ulldecona, per connectar amb Castelló. També exigeixen el desdoblament d'una altra de les vies clau al sud del país, la C-12, entre La Ràpita i Lleida.

Els transportistes tenen clar que el transport ferroviari serà fonamental per evitar el col·lapse total a l'AP-7 i d'altres vies com l'N-420. Després que el Ministeri de Transports hagi anunciat l'impuls de les anomenades autopistes ferroviàries entre Saragossa i Tarragona, amb un pressupost de 60 milions d'euros, els transportistes insisteixen en la importància de fer passar les mercaderies per l'interior, com reclama des de fa anys el territori en bloc.

Part de les mercaderies perilloses pel túnel del coll de Lilla

Pel túnel del coll de Lilla no pot passar cap camió carregat amb mercaderies perilloses. La normativa, molt estricta després d'algun accident terrible al centre d'Europa, ho prohibeix específicament. La demanda dels transportistes és, en aquest sentit, clara: volen que una part de les mercaderies perilloses sí que puguin passar pel nou túnel, amb un dispositiu de seguretat dels més avançats a escala europea. Es tractaria de les mercaderies que no són explosives ni tenen una gran capacitat de deflagració, com tots els productes corrosius.

La impossibilitat de passar pel túnel del coll de Lilla fa que els camions amb mercaderies perilloses provinents dels polígons petroquímics o del port de Tarragona en direcció a Lleida i Aragó, han de fer una vola de gairebé mig centenar de quilòmetres extres. "Això genera perjudicis econòmics, ambientals i una gran pèrdua de competitivitat", destaca la FEAT. La proposta de la patronal dels transportistes a les administracions, conjuntament amb la Cambra de Comerç de Tarragona i l'AEQT, és que s'impulsi a Espanya una categorització de les mercaderies perilloses, com es fa a part dels països europeus. Això permetria el pas d'una part dels vehicles pesants.

La patronal destaca que un dels sectors econòmics clau al territori, la indústria petroquímica, no es pot beneficiar de l'obra clau per connectar Tarragona amb Lleida, l'Aragó i l'interior de la península. Mentre no s'obre el túnel a les mercaderies perilloses, es demana la construcció d'un vial que connecti la sortida de l'A-27 a Masmolets, fins al polígon de Valls, i des d'aquest punt connectar amb l'AP-2, a l'altura del Pla de Santa Maria.

Notícies relacionades