El Port inaugura la nova terminal de creuers

Aquesta temporada Tarragona rebrà 60 escales i 122.000 creueristes, acostant-se a les xifres de 2019

Redacció / Tarragona

El Port de Tarragona va viure aquest dimarts una jornada de celebració per partida doble en l'àmbit del sector turístic de creuers. A les 18 h es va donar el tret de sortida de la 64a edició de l'Assemblea General de MedCruise i una hora i mitja després, al Moll de Balears, es va aixecar el teló de la nova terminal de creuers de Tarragona. L'acte va tenir lloc a les 19:30 h i va comptar amb la presència de destacades autoritats i personalitats del món turístic i empresarial del territori.

A la cerimònia d'inauguració van assistir, Mehmet Kutman, president i CEO de Global Ports Holding, Saül Garreta, president del Port de Tarragona, Rubén Viñuales, alcalde de Tarragona, Carles Brull, representant de la Diputació de Tarragona, Figen Ayan, presidenta de MedCruise, Àngel Xifré, delegat territorial del Govern a Tarragona, Josep Pallarès, rector de la Universitat Rovira i Virgili, Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona, Fernando Aldecoa, director general de PortAventura World i Berta Cabré, presidenta de la Federació Empresarial d'Hosteleria i Turisme de Tarragona (FEHT).

La nova terminal està ubicada al Moll de Balears, construït entre 2020 i 2021 en 18 mesos a partir d'una inversió de 30 milions d'euros per part de l'Autoritat Portuària de Tarragona (APT). Aquesta inversió va permetre la millora de la infraestructura portuària i l'ampliació de la superfície disponible per a l' operativa de creuers a través amb una línia d' atracada de 759 metres i una esplanada de 40.000 m2.

La construcció de la nova terminal de creuers al Moll de Balears significa tenir un nou espai còmode i funcional, per donar un millor servei als passatgers dels creuers. "Disposar d'aquesta nova infraestructura permet oferir una operativa molt més còmoda i àgil", afirma Saül Garreta, president de l'Autoritat Portuària de Tarragona. "Es tracta d'un pas endavant molt important", afirma, "que al costat de l'electrificació del moll permetrà descarbonitzar aquesta activitat al port i aconseguir una activitat de creuers més sostenible a la Costa Daurada".

La millora qualitativa es veu reflectida en els amplis espais de la Terminal dedicats a acollir el passatger amb tot tipus de serveis a partir de la seva posada en marxa el juny del 2024.

La Terminal de Global Ports Holding agilitza les operatives d'embarcament i desembarcament de creueristes al Moll de Balears. El disseny interior és ampli i diàfan, la qual cosa permet modular els espais interiors depenent de les necessitats que vagin sorgint i així poder gestionar millor el flux de passatgers. L'edifici compta amb punts de control i duanes, una zona d'espera amb bancs i banys, a més d'un punt d'informació turística, una cafeteria i una botiga de regals.

D'altra banda, l'Autoritat Portuària de Tarragona (APT) fixa per al 2026 l'entrada en servei de les OPS (Onshore Power Supply) de Moll de Balears. Serà el primer a comptar amb el sistema que permet que els vaixells atracats a port puguin connectar-se a la xarxa elèctrica. L'APT licitarà en breu les obres per valor de 10,25 milions d'euros i serà un dels primers ports espanyols a disposar d'aquest servei per als creuers.

Disseny i funcionalitat

La construcció de l'edifici de la terminal de creuers és peculiar. Global Ports Holding ha optat per un sistema constructiu amb un enfocament modular industrialitzat off-site ideat per l'estudi d'arquitectura Hombre de Piedra Arquitectos. Això significa que la major part del treball de construcció no s'ha dut a terme a l'obra, sinó en una planta a la província d'Almeria a 700 quilòmetres de distància. És allà on l'edifici s'ha fabricat gairebé en la seva totalitat amb mòduls de formigó que, posteriorment, ser transportats fins a Tarragona i acoblats in-situ al Moll de Balears del Port de Tarragona.

La terminal ha estat meticulosament dissenyada posant el focus en la funcionalitat, l'ecoeficiència i la comoditat dels passatgers. El seu disseny avantguardista i ergonòmic garanteix una experiència única, oferint serveis i comoditats d' alta qualitat per satisfer les necessitats dels passatgers més exigents.

La seguretat i l'accessibilitat han estat també pilars fonamentals en el disseny de la terminal. S'han implementat mesures de seguretat avançades i s'han creat espais accessibles per garantir que tots els passatgers, incloses les persones amb mobilitat reduïda, puguin gaudir d'una experiència còmoda i segura.

El disseny de la Terminal ha tingut en compte les necessitats futures de la indústria de creuers, aportant solucions flexibles, econòmiques i senzilles per afrontar les necessitats d'expandir l'edifici segons la demanda del mercat. L'espai interior també permet acollir altres tipus d'activitats perquè tercers en puguin disposar per a la celebració d'esdeveniments culturals i socials, especialment en temporada baixa de turisme.

Reducció del 60% de les emissions de CO2

La terminal de creuers de Global Ports Holding a Tarragona destaca pel seu compromís amb la sostenibilitat i l'ecoeficiència. En la seva construcció i en les futures operacions d'expansió s'han integrat tecnologies i pràctiques respectuoses amb el medi ambient, des de l'ús d'energies renovables fins a la gestió eficient dels recursos naturals. Això reduirà significativament el seu impacte ambiental i contribueix al desenvolupament d' un turisme responsable.

La construcció industrialitzada off-shore ha aconseguit una impressionant reducció del 50% en la generació de residus i una disminució del 60% en les emissions de CO2 durant la fase de construcció, amb una expectativa de reducció del 30% durant les operacions futures a la terminal. A més, s'observa una significativa disminució en el consum d'aigua en les etapes de fabricació i manteniment, juntament amb una reducció del 40% en l'ús energètic destinat a la climatització, demostrant un compromís genuí amb la sostenibilitat ambiental.

Finalment, les noves instal·lacions comptaran amb plaques solars que permetran que les instal·lacions siguin autosuficients i sostenibles a nivell energètic.

Turisme de creuers sostenible

La gestió de l'activitat de creuers a Tarragona té singularitats que el fan molt més sostenible que la resta. En primer lloc, el model de governança és territorial a través de la Taula Institucional de Creuers on hi ha representades les principals administracions i empreses del sector turístic de la Costa Daurada, per definir les dimensions i línies de treball per a un turisme de creuer sostenible. Hi estan representades la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, la Cambra de Comerç de Tarragona i els ajuntaments de Tarragona, Reus i Vila-seca. A més, compta amb la participació de PortAventura World, les associacions hoteleres del territori i Eurecat.

En segon lloc, la dimensió del projecte a Tarragona no té res a veure amb els dels grans ports de creuers: els grans ports de creuers del Mediterrani registren entre 3 i 4 milions de passatgers l'any davant els 115.000 de Tarragona del passat any que l'auguren la possibilitat de continuar creixent de manera sostenible i consensuada per evitar fenòmens com la massificació o la gentrificació.

De fet, Tarragona és un model poc congestionat perquè, a diferència dels grans ports mediterranis, impulsa un model capil·lar en el qual els creueristes que la visiten no es concentren només a la ciutat portuària, sinó que es reparteixen en diferents punts d'interès turístic de la Costa Daurada, a l'interior i la costa del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

Evolució dels creuers a Tarragona

El Port de Tarragona és la porta d'entrada a la Costa Daurada, una regió amb un gran llegat històric, que clava les seves arrels a la Tarraco romana, Patrimoni de la Humanitat des de l'any 2000, que enllaça amb una edat mitjana d'esplendor, bressol dels monestirs de Poblet i Santes Creus, passa pel modernisme de Gaudí, Domènech i Muntaner o Jujol de principis del segle XX i per en l' actualitat, en els paisatges del Delta de l' Ebre, reserva de la biosfera.

Una regió així no passa desapercebuda i, de fet, sempre ha atret visitants de tot el món. Però, fa més de 10 anys, el repte era donar-lo a conèixer al turisme de creuer. Aquest repte va començar a prendre forma el 2013 de la mà de Port de Tarragona. Aquest any, el projecte va traspassar els dominis portuaris per evolucionar cap a una estratègia comuna per a tot el territori. Es crea la Taula Institucional de Creuers, liderada pel Port de Tarragona i integrada per tots els agents implicats a atraure i consolidar el sector dels creuers a la costa tarragonina.

Fruit d'aquesta aliança territorial, el Port de Tarragona ha aconseguit que el projecte de creuers fos cada vegada més atractiu per als visitants amb xifres de passatgers que han anat creixent any rere any des de la seva posada en funcionament. Només la pandèmia mundial de Covid19 va frenar aquest creixement sostingut i sostenible el 2020. A partir de llavors l'activitat del sector de creuers ha experimentat una recuperació sostinguda que ha quedat demostrada després del tancament de l'exercici 2023.

Durant la passada temporada es van realitzar 57 escales enfront de les 36 de 2022, amb una xifra de 115.022 creueristes, la qual cosa suposa un increment del 80,1% respecte als passatgers de l'any anterior (2021). Aquestes dades superen les dades del 2018 i s'acosten a les xifres de l'any 2019 que amb 128.000 passatgers va marcar el rècord històric a Tarragona. Les previsions per a aquesta temporada 2024 són de seixanta escales i uns 122.000 passatgers, una xifra molt pròxima a la del 2019 que va tancar amb més de 128.000 passatgers.

Una destinació que supera expectatives

El 2023, l'impacte econòmic de l'activitat de creuers va ser de més de 15.000.000 d'euros de despesa dels passatgers en oci, transport i restauració, principalment, segons els estàndards de la CLIA i l'enquesta d'Eurecat, per encàrrec de la Taula Institucional de Creuers.

El 2023, els creueristes van valorar la seva satisfacció després de visitar Tarragona amb una qualificació de 8,9 sobre 10. Un 54% va declarar que Tarragona havia superat les seves expectatives, una dada superior en comparació amb el 41,5% de l'any 2022. Els passatgers amb escala a Tarragona són espanyols en un 31%, italians en un 26%, francesos 9%, nord-americans 8%, alemanys 5%, anglesos amb un 4% i un 17% amb altres nacionalitats.

El 81% dels clients de creuers opten per fer una visita al territori per lliure, un 7% fan excursions organitzades per Costa Daurada, un 4% fan excursions guiades per la ciutat de Tarragona i un altre 4% decideixen visitar Barcelona, a només 100 km de distància. Entre les excursions més sol·licitades hi ha, en un 51%, les visites a la ciutat de Tarragona, un 20% a PortAventura, un 20% al Monestir de Poblet i voltants, i la resta es divideix en visites a les platges, cellers i la ciutat Reus.

Tarragona, capital mundial dels creuers amb l'assemblea de MedCruise

MedCruise, que aglutina els diferents actors relacionats amb l'activitat de creuers com les navilieres, agents portuaris, patronats de turisme i altres companyies vinculades amb aquest sector, celebra aquests dies la 64a edició de la seva assemblea a Tarragona. Hi participen un total de 21 navilieres, 13 convidats procedents d'11 mitjans de comunicació especialitzats i 4 membres associats. A més, hi assisteixen 24 agents de 18 companyies de creuers. Aquestes xifres situen aquesta edició en xifres rècord de participació respecte a esdeveniments anteriors.

Notícies relacionades