
Vallsgenera és l'epicentre de les polítiques de promoció econòmica a Valls. Parlem amb la seva responsable, la regidora Rosa M. Rovira, que ens concreta les línies mestres de l'ens municipal per a aquest any 2025, amb el suport a les empreses, la formació ocupacional i l'impuls a l'emprenedoria com a principals eixos.
Quin és l'objectiu de Vallsgenera per a aquest 2025?
L'objectiu de Vallsgenera es manté en el que marquen els nostres estatuts: ser el referent tant per a empreses com per a persones en l'àmbit del creixement i l'ocupació. Més en concret, aquest any donarem forma a un pla estratègic que posi el focus en accions concretes per als propers 4 anys, amb la col·laboració d'una consultora especialitzada. Hem creat un grup impulsor, amb presència de les empreses del polígon, la Cambra de Comerç, els instituts, la URV, el Consell Comarcal i els tècnics de Vallsgenera. Ha de ser el nostre full de ruta per als propers anys.
Una forma de fer participativa que no és una novetat a Vallsgenera...
Efectivament, la prospecció i el diàleg amb les empreses és clau per a tot el que fem, que sempre persegueix donar resposta a les seves necessitats. De fet, hem creat una plaça professional a la nostra estructura, serà una figura tècnica que visitarà les empreses i serà la persona de referència en el diàleg amb elles. Això ens permetrà afinar en la formació, l'orientació, l'acompanyament, etc.
La formació de Vallsgenera sempre ha tingut aquesta filosofia de proximitat a les empreses, amb el programa d'FPO Dual com un dels destacats. Quin balanç en fa?
Molt positiu, perquè aconseguim una elevada inserció laboral. I no és casualitat. Les persones que participen en el programa tenen un contracte d'un any que reparteix un 75% del temps treballant de manera subvencionada a una empresa i un 25% de formació teòrica. En especialitats com la mecanització, la restauració i la logística. Quan acaben, tenen una certificació, però sobretot la formació a mida que han rebut incrementa molt les opcions de contractació, perquè les empreses els coneixen i estan adaptats a la seva realitat.
Aquest model de col·laboració publicoprivada permet superar la paradoxa d'empreses que els costa omplir vacants...
Efectivament, tot i que a Valls estem a uns nivells d'atur baixos, estructurals pràcticament. L'Institut Jaume Huguet fa molt bona feina i els nostres programes per a joves tenen un 74% d'inserció laboral. Però treballem per eliminar l'atur estructural. Si aquestes persones responen a les necessitats de les empreses, trobaran feina. I també combatem l'atur estacional, que és el dels estudiants que només treballen a l'estiu. Però els formem com a socorristes, monitors d'activitats aquàtiques o monitors de lleure.
Vallsgenera també fa una important tasca en favor de l'emprenedoria. Quins són els eixos en aquest àmbit?
Som un referent al Camp de Tarragona, tenim una llarga tradició. L'any passat vam iniciar el Valls Emprèn, que son píndoles formatives en temes com la marca, les xarxes socials, les fonts de finançament, etc... A més, oferim atenció personalitzada, i un conveni amb SECOT per fer mentoratge. Hem afegit el programa Consolida't, del SOC, per als emprenedors que ja han passat els tres primers anys i requereixen accions d'acompanyament per millorar aspectes molt concrets: internacionalització, finançament, diversificació, etc. Fem microcirurgia. Tenim una subvenció de la Generaltiat i està funcionant molt bé. També hem activat el programa el 'Tu + 1' per facilitar la contractació de professionals per part d'autònoms que estan fent créixer el seu negoci.
Un des serveis que més valoren les empreses és que Vallsgenera els dona suport en els tràmits administratius per captar ajudes...
Sí, és molt important ajudar les empreses en totes les tramitacions, perquè són molt complexes i calen uns coneixements específics per fer-ho. Tenim una persona que es llegeix els diaris oficials estriem el gra de la palla, els facilitem una tasca que es feixuga.
Vallsgenera també és un agent important per aplanar el camí a les inversions empresarials que venen al municipi. Com ho fan?
Quan una empresa s'interessa per la nostra zona, fem d'intermediaris per trobar-los l'emplaçament més adequat. Parlem amb immobiliàries, l'Ajuntament, etc. Per la nostra ubicació i disponibilitat de sòl, som atractius per a les empreses i mirem de posar-los les coses fàcils.
També fomenten l'economia social...
Sí, som un pol important d'economia social i solidària. A banda de fomentar el model de cooperativa, promovem els indicadors de sostenibilitat i també treballem perquè a l'hora de fer compra pública es tinguin en compte aquests indicadors d'empreses social i mediambientalment responsables. Per seguir reforçant aquesta línia, a la tardor farem una fira d'economia social i solidària, amb xerrades, networking, etc. per millorar la seva visibilitat i potenciar la conscienciació.