
El trànsit de camions a l'AP-7 al seu pas per la província de Tarragona ha augmentat un 50 % des que, el gener del 2020, es va extingir la concessió privada de l'autopista i es van aixecar de forma definitiva les barreres dels peatges. L'informe de la URV constata les dades referents a retencions a l'AP-7, l'accidentalitat amb implicació de camions i a la percepció dels usuaris de la suposada via ràpida. Si no s'actua i es manté el ritme en l'increment del trànsit pesat, l'AP-7 està abocada al col·lapse més absolut, amb cada cop més cues i més sinistralitat.
El creixement del pas de camions per les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre supera, i de llarg, l'augment del trànsit pesat en altres trams de l'AP-7 nord. Mentre que a la província de Tarragona s'ha incrementat un 50%, a Barcelona ho ha fet només un 10,7%, quasi cinc cops menys, i a Girona un 25,6%, la meitat pràcticament.
S'ha fet una simulació, a través de l'estudi de la URV, i s'ha vist que cada cop creixerà el volum de trànsit anual. "El volum de trànsit és desmesurat", alerta Segarra. Els propers anys si no es posen remeis poden ser encara molt pitjors.
L'informe també alerta de l'increment de la sinistralitat a l'AP-7. Els accidents són vasos comunicants amb la situació de sobresaturació. Hi ha més sinistres perquè cada cop hi ha menys espai per circular, amb el pas dels camions, i cada vegada hi ha més retencions i més llargues per culpa dels accidents.
En xifres globals, dels 370 accidents a l'AP-7 del 2019, abans que s'aixequessin les barreres, s'ha passat als 466 sinistres l'any passat. Gairebé un centenar més d'accidents. També han crescut les víctimes mortals i les persones que queden ferides greus després d'accidentar-se a una via que en teoria hauria de ser més ràpida i segura. L'informe conclou que l'AP-7 és actualment l'autopista més perillosa de l'Estat, especialment al seu pas per Catalunya.
Finalment, també s'apunta a la necessitat d'instal·lar més càmeres i radars de tram per detectar infractors, regular la velocitat en funció de les condicions viàries i meteorològiques i reduir-la fins als 60 km/h en els trams més congestionats.
L'informe recorda que els camions tenen l'obligació de circular per l'AP-7 des de que es van alliberar els peatges, prohibint el seu pas per l'autovia A-7 i l'antiga N-340, dues vies que s'han convertit en una via d'escapatòria pels turismes quan a l'autopista hi ha retencions. Una restricció de pas pel trànsit pesat que a l'entendre dels autors de l'informe de la URV només fa que "agreujar" el col·lapse a l'AP-7.
Són dades exposades en l'Informe de Conjuntura Econòmica corresponent al primer trimestre de 2025, confeccionat per la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la URV. Cada informe posa el focus en un tema en concret i en aquest darrer ha estat l'objecte d'estudi l'AP-7, motiu de preocupació per tot el teixit econòmic i industrial.
Una autopista col·lapsada resta molta competitivitat. L'informe recorda la importància econòmica "indiscutible" de l'AP-7 perquè acumula el gruix del comerç exterior de la perifèria mediterrània i de la vall de l'Ebre cap a Europa. És una autopista cabdal perquè connecta les principals regions exportadores i importadores amb la resta dels països europeus.
Un dels grans hàndicaps és la lentitud en el desenvolupament de la que ha de ser la gran alternativa al transport de mercaderies per carretera, les anomenades autopistes ferroviàries. "No entenem la paràlisis i per què l'autopista ferroviària no s'activa d'una vegada per totes, és la única manera de treure aquesta pressió dels camions", adverteix Agustí Segarra (URV).
Les mesures implantades fins ara són insuficients si es miren les dades. El Govern també està treballant des de fa temps, a través del Servei Català de Trànsit (SCT), en fórmules per donar més informació als conductors i permetre que puguin esquivar les retencions amb canvis de via si saben que l'AP-7 acumula retencions.