Màsters URV: inversió amb retorn

L’oferta de postgraus de la Rovira i Virgili està enfocada a que els coneixements adquirits es puguin aplicar al teixit productiu de l’entorn

Els màsters i postgraus de la URV estan connectats a la realitat empresarial. FOTO: CEDIDA.
Dani Revenga / Tarragona

Un dels coneixements clau al món de l'empresa és el ROI, el retorn de la inversió. Aquesta és la idea que presideix el programa de màsters i títols propis de postgrau de la URV: que la inversió de temps i recursos econòmics que fan els estudiants tingui un retorn. El secret per aconseguir-ho és que el seu enfocament estigui connectat a la realitat empresarial de l'entorn més proper, de manera que els coneixements que adquireixen els estudiants siguin atractius per a les empreses. Un fet que millora la seva ocupabilitat, si no tenen feina, o les seves possibilitats de promocionar, si ja estan treballant.

Dins del programa de màsters de la URV hi ha exemples clàssics i transversals, com l'MBA o el de Direcció d'Empreses, però cada vegada més hi abunden programes enfocats a una realitat empresarial en alça al territori. És el cas del màster en Direcció d'Operacions Logístiques, que es va crear fa 5 anys per donar resposta al creixement d'aquesta activitat a les nostres comarques, molt en particular al Port de Tarragona i al sector petroquímic. El seu director, Francisco Suñé, explica, no obstant, que "estem atents a altres segments de l'activitat logística, com els agroalimentaris, el carbó, els pinsos, i fora de l'àmbit portuari hem de tenir en compte que cap a les comarques de l'interior creixen els magatzems de picking amb plantes d'Ikea o Privalia, tenim monitoritzat el que passa al nostre entorn per adaptar el màster a la demanda que ens envolta".

Logística, TIC o enologia, exemples de màsters que responen a la demanda dels sectors econòmics del territori

És un exemple de la mentalitat de la URV en aquest esglaó de la seva oferta formativa. Per això, el professorat és una combinació d'acadèmics clàssics -que aporten la necessària càrrega teòrica- amb una altra tipologia de docent que viu el dia a dia de les empreses. Meritxell Garcia, responsable de captació dels màsters de la URV, subratlla que "tenim molt clar que els nostres programes han de donar resposta a la realitat del teixit productiu que ens envolta, perquè cursar-los tingui retorn per als alumnes, que puguin fer un salt qualitatiu en les seves carreres, però també per millorar la competitivitat de les empreses gràcies a l'aportació del coneixement".

En aquest sentit, Garcia insisteix que "estem molt a sobre del que es mou en el nostre entorn, ja sigui perquè les empreses acudeixen a nosaltres amb una necessitat específica, o bé perquè és un professor el que la detecta i impulsa la creació d'una nova titulació". Una proximitat al món real que és possible gràcies a que "els mecanismes per crear un màster o postgrau són molt més àgils que en les titulacions de grau, com també ho són a l'hora de buscar els professionals que tenen els coneixements que hem de transmetre".

Sectors emergents

Entre l'oferta de programes de la URV cada cop més en destaquen els que estan plantejats a mida dels sectors emergents al territori. És el cas del de Gestió d'Empreses Tecnològiques, que porta dues edicions. La seva coordinadora, Mònica Martín, concreta que "està pensat per a enginyers que necessiten tenir coneixements en gestió empresarial, enfocada al sector TIC". Martin detalla que "són persones que en saben molt de tecnologia, però els complementem la seva formació amb estratègia, finances, màrqueting... tot el que s'ha de saber per liderar una empresa".

Un cas similar al del Postgrau Interuniversitari en Gestió d'Empreses Vitivinícoles, que dóna resposta a l'auge i la proliferació d'iniciatives en aquest sector, i que necessita de professionals formats no només en la producció de vi, sinó en la gestió de tota la cadena de valor que porta a l'èxit. O l'enfocat al sector dels càmpings, un segment del turisme on la demarcació de Tarragona és capdavantera en el procés de transformació d'aquesta modalitat cap a una tipologia de turisme de més qualitat.

El 'món real'

Una de les consignes transversals de l'oferta de la URV és que l'alumne surti preparat per enfrontar-se als reptes que afronten les empreses. Des de la perspectiva dels coneixements específics, però també de les respostes actitudinals, un àmbit on hi ha característiques innates però en el que es poden fer grans progressos. Ho certifica Josep Ramon Alabart, director de l'MBA de la URV, que ja porta 24 edicions: "El nostre objectiu és capacitar als alumnes perquè ocupin rols de lideratge".

Un objectiu que aconsegueixen amb el treball per projectes: "Des del primer dia han de rumiar com transformarien una organització, aplicant els coneixements que van adquirint, sortejant les dificultats en un entorn canviant i inestable". Alabart defensa aquesta metodologia: "Si fas exàmens i tens un títol no aprens a prendre decisions. En canvi, l'MBA és un camp de proves de la realitat: es rectifiquen errors, es treballa i es reflexiona en equip, es persuadeix als altres... Quan els alumnes acaben, la sensació es que es poden enfrontar als reptes reals".

L'impacte sobre la vida professional dels estudiants acostuma a ser immediat: "Molts promocionen a les seves empreses, i molts altres creen la seva pròpia, algunes a partir del projecte que van fer a l'MBA, el que és un orgull". Alabart posa el focus en un altre tret diferencial de l'MBA: "Identifiquem la seqüència de talents de cada estudiant: no sabem fer-ho tot igual de bé, i per això és important conèixer el nostre DAFO personal, per saber on hem de posar les nostres energies i on hem de col·laborar i buscar suports".

Veure el bosc per sobre dels arbres

Un altre dels eixos dels postgraus URV és el d'atorgar visió. Eleni Papaoikonomou, coordinadora del màster en Direcció d'Empreses, constata que "ens adrecem a graduats o professionals que ja tenen uns coneixements, però l'objectiu és donar-los a una visió més holística de les seves disciplines, que és el que necessiten les empreses". Eleni explica que "el programa és transversal, però és prou flexible com per a personalitzar-lo". "Si es vol posar el focus en un sector determinat, o en unes competències concretes, ho fem, gràcies a les pràctiques, el treball de fi de màster, les assignatures optatives... tenim marge de maniobra per adaptar-nos a les expectatives de l'alumne", detalla.

Una flexibilitat que és possible gràcies a un professorat multidisciplinar. "Tenim docents més acadèmics i altres que estan a empreses, els dos perfils es complementen. A més, les xerrades de diversos ponents o les visites a empreses també incrementen aquest diversitat d'enfocaments per tal de fomentar les visions més àmplies dels alumnes, que són les que necessiten per adaptar-se al món de l'empresa, on tendències com la internacionalització o la transformació digital obliguen a fer replantejaments constants". L'aprenentatge d'aquestes habilitats adaptatives és una de les idees rectores presents a l'oferta de màsters de la URV, tenint en compte que cada cop més són competències demandades al món laboral.

Una oferta creixent per a un alumnat cada cop més internacional

Tant el nombre de titulacions com el d'estudiants ha crescut de manera sostinguda en els últims anys. Des de 2014, el nombre d'estudiants de màster ha passat de 1.085 a 1.472, amb un increment interanual mitjà del 8% (l'últim any s'ha accelerat fins el 9,2%). Dos terços dels estudiants són nous, és a dir, no provenen de la URV. En els títols propis de la URV, els estudiants s'han incrementat en un 16% des de 2014 i el nombre de titulacions s'ha duplicat. Per orígens, en l'àmbit del màster i postgraus propis predomina l'estudiant del territori. En canvi, a nivell dels màsters universitaris o oficials, al curs 2018-19, el 28% dels estudiants són internacional, un percentatge que és habitual en els últims anys. Els alumnes provenen principalment de llatinoamèrica (amb països destacats com Colòmbia, Mèxic, Equador, Xile i Perú). A nivell Europeu, destaquen els estudiants d'origen italià. En les seves valoracions, els estudiants remarquen el nivell de proximitat a la realitat empresarial dels programes de la URV.

  • Andrea Fossati

    Exalumne màster en Direcció Empreses Tecnològiques

    "El màster em va donar una visió diferent del què és una empresa. I eines pràctiques que estic aplicant en el dia a dia de la feina que vaig aconseguir poc després d'acabar-lo"

  • Blanca Sanromà

    Exalumna MBA

    "Li he tret molt rendiment, perquè en aquell moment m'incorporava a l'empresa familiar i he aplicat els coneixements per modernitzar-la i incrementar la professionalització en algunes àrees"

  • Juan Pedro Lucanera

    Exalumne del màster en Direcció Empreses

    "Vaig guanyar en mirada crítica i en capacitat per a la presa de decisions, el que és molt important en el segment de les pimes"

  • Montse Vivas

    Exalumna del màster en Direcció Empreses

    "El meu bagatge era tècnic, i gràcies al màster vaig incorporar coneixements en 'management' que em van permetre accedir a un lloc de treball"

  • Toni Mata

    Exalumne MBA

    "L'MBA va ser un impuls per a la meva carrera, ja que em va permetre adquirir noves competències que em van projectar cap a un càrrec de més responsabilitat"

Notícies relacionades