La formiga convertida en cigala (a la força)

El sector de la restauració de costa de la demarcació de Tarragona no aconsegueix fer el calaix necessari per afrontar l’hivern

La terrassa d'un restaurant en una imatge d'arxiu. FOTO: XAVI JURIO.
Rafa Marrasé / Tarragona

El sector turístic ha estat un dels grans afectats per l'epidèmia de coronavirus de magnitud global. Espanya, Catalunya i, evidentment Tarragona, no s'han escapat a unes conseqüències que, més enllà de les més preocupants, les sanitàries, estan tenint un fort impacte negatiu en l'economia de la majoria de països. La davallada del turisme impacta de manera contundent en les xifres de negoci d'un altre dels sectors més afectats: la restauració.

Les restriccions de mobilitat imposades durant la primavera no han estat del tot alliberades perquè els nous focus de contagi han obligat a confinaments parcials i territorials que han afectat més uns indrets que uns altres. Catalunya ha estat una de les més afectades perquè l'augment de casos positius a començaments de juliol va provocar que països exportadors de turistes decretessin la prohibició als seus ciutadans de viatjar a terres catalanes, privant el sector turístic d'una gran font d'ingressos.

Tot i que alguns negocis no són purament estacionals, la restauració ha patit i està patint les conseqüències del confinament primer, de la distància de seguretat immediatament i de la restricció de turistes després. "La gent em diu que tinc sempre la terrassa plena, i és veritat. La diferència és que aquest estiu tinc vuit taules [per la distància de seguretat], i les omplo, però l'any passat en tenia 14 i també les omplia", diu Javi Escribano, del restaurant La Morada de Tarragona i president de l'Associació d'Hostaleria de Tarragona Ciutat (AEHTC), entitat vinculada a l'Associació d'Hostaleria de la Província de Tarragona (AEHT). Escribano admet que els restaurants a Tarragona estan treballant bé aquest estiu però que la facturació no arriba ni a la meitat d'un estiu normal, i que això es pagarà car de cara a la tardor i, sobretot, a l'hivern: "Tradicionalment, els restaurants a Tarragona aprofitem l'estiu per fer estalvis que després necessitarem durant l'hivern. Enguany, però, això no és així. Amb la facturació que estem fent no farem prou racó per a passar l'hivern, que acostuma a ser deficitari i això farà que molts negocis tinguin dificultats".

Escribano assegura que els restaurants que han abaixat la persiana després del confinament han estat una minoria però el repte començarà amb el canvi d'estació: "Els tancaments arribaran cap al desembre. Aquells que siguin capaços d'arribar a la primavera de l'any vinent en funcionament, aleshores podran respirar una mica tranquils". En la mateixa línia es manifesta Pep Moreno, xef del restaurant Deliranto de Salou amb una estrella Michelin i president de l'AEH de Salou: "El 99% dels restaurants ho estem passant malament. Aquesta és una zona turística i molts negocis necessiten aconseguir molts ingressos a l'estiu per poder passar posteriorment l'hivern. Has de pensar que molts restaurants no obren fora de temporada perquè no els hi surt a compte i ara, si no tenen els ingressos esperats, com és el cas, la situació es complicarà molt".

Moreno descriu un panorama desolador per a la restauració del municipi, assegurant que aquest estiu està sent pitjor que un hivern dolent. "Ja hi ha establiments que han penjat el cartell de traspàs. I s'ha de tenir en compte que molts treballadors del sector que estan en un ERTO potser es queden sense ingressos a partir de l'octubre perquè els restaurants on treballaven, si no han pogut obrir ara, menys ho faran a la tardor". Segons el president de l'AEH de Salou, algunes declaracions dels representants polítics catalans i del govern de l'Estat han afectat el sector: "El gran problema és la incertesa que vivim. Crec que quan un polític, sigui de l'administració que sigui, fa unes declaracions, no és conscient de com pot afectar a determinat sector econòmic i això no ens ho podem permetre perquè les cancel·lacions arriben en massa. Lamentablement, fa tota la pinta que hi haurà molts negocis que no podran superar aquesta crisi".

El Priorat, dues cares d'una moneda

A diferència dels exemples de Tarragona i Salou, el Priorat no està notant tan negativament la baixa afluència de turisme i gràcies als visitants catalans i d'algunes regions d'Espanya està salvant l'estiu, com assegura Roger Felip, president de Priorat Enoturisme, entitat que es va unir a l'AEH el passat mes de juny: "Molta gent que no ha marxat a l'estranger s'ha convertit en client del Priorat. Tradicionalment teníem visitants de segona residència però enguany hem vist com arribaven molts turistes de Catalunya i arreu de l'Estat. "

Notícies relacionades