L'alcalde de l'Arboç acusa la Generalitat d'abandonar el territori

Les queixes del batlle es produeixen arran del tancament de l'empresa Saint-Gobain i demana un pla de xoc per impulsar la indústria

Una imatge de Saint-Gobain a l'Arboç. FOTO: ACN.
Redacció / L'Arboç

Les queixes han estat compartides pel batlle de Castellet i la Gornal. Amb dos alcaldes demanen una solució a la pèrdues de les indústries del seus municipis.

L’alcalde de l’Arboç (Baix Penedès) juntament amb el de Catellet i la Gronal (Alt Penedès) assegura que el Govern té "abandonat" el Gran Penedès, mentre l'insta a crear un pla de xoc que impulsi la indústria. Els dos alcaldes R¡remarquen que Saint-Gobain Glass i Bosch se'n van després de gairebé 50 anys als seus pobles, on han creat un fort "arrelament" en moltes famílies.

L'alcalde de l'Arboç, Joan Sans, explica que el municipi viu "amb tristor" la intenció de Saint-Gobain de tancar la divisió Glass i acomiadar 122 treballadors. "És molt dur", insisteix, tot recordant que la firma porta més de 47 anys al poble. Una trajectòria que ha comportat un vincle molt estret, ja que a la planta hi ha diversos casos de treballadors de dues i tres generacions d'una mateixa família. "Saint-Gobain és el pilar principal de l'economia de l'Arboç i quasi de tota la comarca", diu Sans, que apunta que el tancament de la fàbrica Glass repercutirà directament a les arques municipals, que deixaran d'ingressar 250.000 euros anuals en concepte d'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE).

Sans, que també és president del Consell Comarcal, confia que el Ministeri d'Indústria i els Departaments de Treball i Empresa de la Generalitat aconseguiran convèncer la direcció de Saint-Gobain per a què mantingui el forn de l'Arboç. Mentre la companyia justifica el tancament perquè assegura que s'ha esgotat la vida útil d'aquesta màquina, Sans sosté que un impuls econòmic per part de les administracions permetria renovar-la i allargar l'activitat de l'empresa "com a mínim 25 anys".

A l'espera de com avancin les negociacions, Sans veu en l'anunci de Saint-Gobain un exemple de "l'abandonament" que ha patit el Gran Penedès, en especial la comarca del Baix Penedès, diu. "No se'ns ha tingut en compte en les inversions industrials que ha fet la Generalitat els últims anys", retreu a l'executiu català, a qui li exigeix un pla de xoc per impulsar el sector i evitar noves fugides. "Som la comarca amb més atur de Catalunya i els anuncis de Saint-Gobain i Bosch obren encara més una ferida que ara és molt difícil de tancar", remarca, tot recordant que a les dues fàbriques hi treballen veïns de diversos municipis d'un radi de pocs quilòmetres.

Notícies relacionades