La pandèmia dispara els electrodomèstics

Altadill, de Tortosa, va començar venent en botiga i ara ha multiplicat vendes a tot l’Estat amb internet i el confinament

Arturo Altadill reparteix un electrodomèstic. FOTO: MBA-URV/DAVID OLIETE.
Esteve Giralt / Tortosa

Amb la crisi de fa una dècada van trobar en la venda online una taula de salvació, primer, i després una plataforma per multiplicar el negoci. El confinament, amb botigues tancades, ha disparat arreu l'e-commerce i la demanda de la marca d'Electrodomèstics Altadill a la xarxa (Electropremium). Tot i la nova crisi han millorat les vendes de fa un any. El confinament va desbordar la demanda de congeladors, panificadores o màquines per tallar el cabell. Ara moltes famílies es volen canviar la tele o el forn.

No hi ha crisi prou gran ni imponent per atemorir els Altadill. La trajectòria d'aquests dos germans tortosins podria servir com a manual de resposta des del petit comerç de barri als desafiaments de les turbulències econòmiques globals i la irrupció de la venda per internet. L'Arturo Altadill, amb formació de comptable i ànima de venedor, no s'arronsa per haver de competir amb gegants de la venda digital. La lluita pel millor preu marca les regles del joc en un escenari hostil, el d'internet, aparentment molt més favorable als grans monstres. Una desena d'empreses d'e-commerce lluiten pels primers llocs. "El preu és vital, o surts dels primers amb les millors ofertes a internet o no vens res", adverteix.

El cas d'èxit Electrodomèstics Altadill, amb una facturació anual de quatre milions d'euros, més de la meitat a través de la venda en línia, demostra que no hi ha impossibles. "No conec cap empresa com la nostra a tot el país", diu l'Arturo, orgullós de què han fet i el què estan fent. "És gràcies a l'equip que tenim, que ha treballat des de casa quan ha calgut; són una passada, l'èxit és seu", destaca Arturo.

La crisi sanitària, amb el confinament de milions de persones a casa, ha fet accelerar un procés que inevitablement, segons la mirada desperta d'Altadill, condueix cap a prioritzar la compra dels electrodomèstics -i de tantes altres coses- a través d'internet. El bon posicionament en un univers descomunal amb milers d'ofertes els ha servit per aprofitar la primera onada de la pandèmia per vendre més que mai.

La dificultat principal dels darrers mesos ha estat per poder trobar els productes a temps i servir-los quan es disparava la demanda d'electrodomèstics estrella durant el confinament, com les panificadores -queda algú a Europa que no hagi fet pa?!-, els congeladors -s'ha acumulat menjar a les cases pels pròxims dos anys- o les màquines per tallar el cabell, amb les perruqueries tancades. "Ha estat una bogeria, mai havíem viscut res semblant. La venda en línia ha avançat en mesos el que hauria necessitat tres anys", sosté Altadill.

La logística és una de les claus menys evidents d'un negoci que ara ven per tota la península i les illes productes que tenen un pes i una dimensió important. Altadill no només ven en botiga (Tortosa, l'Aldea i Torredembarra) o per internet, també abasteix d'electrodomèstics altres botigues, actuant com a majorista, amb la marca Comecs, a tota la demarcació de Tarragona, Lleida i Castelló. "Aconseguir un frigorífic era un calvari, s'havien de fer les comandes a cinc setmanes vista", recorda.

Amb 15 treballadors contractats i una facturació que s'enfilarà per damunt dels quatre milions d'euros quan acabi aquest 2020 terrorífic per la majoria de sectors, els Altadill recordaran aquest any com un nou punt d'inflexió. La facturació ja ha crescut en 300.000 euros a hores d'ara d'any. "No volem créixer més, els quatre milions són el nostre límit. Créixer més ens obligaria a canviar, a deixar l'empresa en mans d'un director financer, no ens interessa", argumenta.

També té pes la confiança dels compradors, amb empreses que auditen les empreses de venda digital i certifiquen les de fiar, les que avalen bones pràctiques. El preu és, però, la clau de volta en la venda per internet i cada cop més condiciona també la botiga. Els venedors han de ser també estrategs, en una anàlisi constant de la competència. "Et venen a la botiga i t'ensenyen al mòbil una oferta millor. Jo els envio a Electropremium, però hi ha comerciants que no tenen aquesta alternativa", reflexiona Altadill. "¿Vols que parlem de què ve ara?", comenta l'Arturo Altadill abans de tancar la conversa. El seu cervell no para mai. "El futur de les botigues el veig limitat, moltes no aguantaran ara aquesta crisi i tancaran", preveu.

Perfil propi

Arturo Altadill (56 anys), de Tortosa (Baix Ebre), de formació i professió comptable, amb cor d'emprenedor, va començar a vendre electrodomèstics fa 25 anys, "per accident", en una primera botiga física a la seva ciutat. Aquell viatge va començar, i segueix, amb el seu germà gran, Ramon (60 anys), especialista en el servei tècnic d'electrodomèstics. Inquiet i atrevit, no hi ha repte prou gran per espantar l'Arturo, que es va voler formar (MBA-URV) per posar coneixement a la seva enorme intuïció. Ja treballa per fer front a la crisi oberta amb la pandèmia i seguir trobant, a través sobretot de la venda digital, noves oportunitats de negoci.

Notícies relacionades