Iqoxe, a punt de reobrir la planta 3200

La Generalitat ha aixecat la suspensió d'activitat d'una d'aquesta instal·lació de derivats d'òxid d'etilè de l'empresa que va resultar greument afectada per l'explosió de l'any passat

Una imatge d'Iqoxe. FOTO: ACN.
Redacció / Tarragona

Tot i patir importants desperfectes, la 3200 no va ser la planta que va originar l’accident, sinó que va ser la 3100, que ja no tornarà a obrir.

La normalitat comença a tornar lentament a la fàbrica Iqoxe. El Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat ha aixecat la suspensió d'activitat d'una de les plantes de derivats d'òxid d'etilè d'IQOXE. La planta que es reobrirà és l'anomenada 3200, que fabrica derivats d'òxid d'etilè i d'òxid de propilè. Empresa ha assegurat que la química ha superat tots els requeriments en matèria de seguretat industrial i que a més ha implementat mesures addicionals, proposades per l'administració a partir dels informes tècnics que analitzen les possibles causes de l'explosió del 14 de gener del 2020 que va causar tres morts. IQOXE ha apuntat a l'ACN que està a l'espera d'uns permisos de l'Ajuntament de la Canonja per tornar-la a posar en marxa.

Aquesta és la primera planta de derivats d'òxid d'etilè que la Generalitat autoritza a tornar a posar en marxa. Arran del sinistre, Empresa va suspendre l'activitat de les sis plantes, cinc de derivats i una que fabrica òxid d'etilè. Aquesta darrera ja es va tornar a posar en marxa el maig l'any passat. Pel que fa les de derivats, una és la que es va accidentar (U3100), que ja ha estat desmantellada i la companyia ha anunciat que no es plantejarà la seva reconstrucció fins que hi hagi una sentència judicial. Així doncs, amb la reactivació de la U3200 quedaran tres plantes clausurades. De moment IQOXE no ha sol·licitat la seva reobertura formalment al Departament.

La U3200 que es tornarà a posar en marxa properament fabrica productes com l'etilenglicol, polietilenglicol, poliol o etoxilats, alguns dels quals serveixen per fer aïllaments constructius. Empresa ha remarcat que la tecnologia que s'utilitza en aquests casos és diferent a la de la planta sinistrada.
 

Per tal de poder tornar a operar, IQOXE ha hagut de tornar a elaborar l'Informe de Seguretat - el document que analitza la instal·lació i detecta els possibles riscos que presenta a partir de les matèries primeres i dels procediments que utilitza- i el Dictamen de Seguretat -que inclou una inspecció completa de la instal·lació. També s'ha exigit, d'acord amb la normativa, una nova inspecció de tots i cadascun dels equips de pressió de la planta.

Notícies relacionades