L’explosió final de la cosmètica natural

Freshly Cosmetics agafa posicions per a la revolució postpandèmia

Mireia Trepat i Miquel Antolín, socis i cofundadors de Freshly Cosmetics. FOTO: CEDIDA.
Esteve Giralt / Reus

Freshly Cosmetics va néixer fa només cinc anys fruit de l'emprenedoria de dos estudiants del Màster en Direcció i Gestió d'Empreses (MBA) de la URV. Ni la pandèmia està frenant la marca digital de cosmètica líder a l'Estat. Han obert botigues físiques a Barcelona i Madrid, el passat estiu, i ara estan decidits a créixer més al mercat internacional. Tot, fet i pensat des de casa seva, amb la base operativa a Reus i el centre logístic a Gandesa, on començaran en breu l'ampliació. Ja han superat els 200 treballadors i aspiren a passar enguany dels 55 milions d'euros de facturació. No volen ni sentir a parlar de vendre la marca, tot i que ofertes no els han faltat. Són joves, agosarats, innovadors i valents. Ara s'estan preparant pel que esperen serà un boom sense precedents de la cosmètica natural.

Una de les claus de l'èxit de Freshly Cosmetics, a banda clar d'haver encertat el moment de pujar damunt de l'onada gegantina en la que s'ha convertit la cosmètica natural, encara en plena expansió, és que no s'aturen mai. Abans d'assolir cada nova fita, ja pensen en el proper repte. Fa una mica més d'un mes que van posar en marxa un nou canal per premiar els clients més fidels, amb vídeos i serveis personalitzats, i ja pensen en nous desafiaments. "És com un Netflix a l'entorn de la cosmètica natural", destaca Miquel Antolín, un dels tres socis fundadors (Joan Miralles és el tercer). Fa poc, van activar una gama de productes pensada per les mascotes dels clients -una línia petita de negoci que vol generar sobretot feeling amb la clientela amant de gossos i gats- , van obrir la primera botiga de Madrid i han posat la banya en l'expansió internacional.

Ni la pandèmia, que al 2020 globalment va reduir el negoci de la cosmètica a Espanya al voltant del 30%, els ha frenat. Freshly Cosmetics, que va decidir deixar de vendre durant els dos mesos més durs de la primera onada (març i abril de 2020) per responsabilitat i seguretat sanitària, ha compensat després la caiguda de les vendes sobretot a les botigues físiques (a l'store de Barcelona les vendes van minvar un 50%) amb el creixement sostingut i espectacular del comerç digital. Segueixen amb l'instint i el do de l'oportunitat de pujar sempre a l'onada més favorable.

Ja estan preparant-se pel que auguren serà una revolució en la demanda de productes de cosmètica natural. "Viurà un boom sense precedents", diu Antolín. Una explosió que preveuen arribarà quan s'estengui la vacunació i es puguin relaxar, per fi, les restriccions. "La cosmètica va lligada amb l'estat d'ànim", afegeix. Comparen el que es viurà amb l'esperit dels feliços anys 20 del segle passat als Estats Units i Europa, amb una dècada de prosperitat i bogeria desfermada (roaring twenties).

Un dels seus secrets d'èxit és mirar d'anar sempre una mica per davant. Ja estan escalant l'operativa logística a l'increment previst de demanda, mirant d'automatitzar millor les comandes que arriben a través d'internet.

Un dels reptes de futur és fer més gran la marca a Europa, amb França i Itàlia com a grans palanques. Fruit del treball dels dos darrers anys, ja tenen 100.000 dels seus 600.000 clients digitals fora de Catalunya i Espanya. En l'internacionalització hi ha part de les previsions de seguir creixent. No han parat de fer-ho des de la fundació, amb una revolució els tres darrers anys: al 2019 van facturar 13 milions; al 2020, més del doble, fins als 30 milions, en plena pandèmia van créixer un 140%; l'any vinent esperen superar els 55 milions.

"Tenim la visió de revolucionar el sector cosmètic i sabem que per fer-ho, ho hem d'aconseguir ràpid; el canvi de tendència és per consumir productes més naturals, més sostenibles i efectius, hi ha moltes formulacions que no aporten un valor real a la pell de les persones. L'oportunitat és increïble, en els propers 10 anys viurem un gran canvi", destaca Antolín.

El futur dirà si segueixen batent records, consolidats ara com la marca de cosmètica digital més gran d'Espanya i la novena (ja han entrat al disputat top ten) del mercat global de la cosmètica. En poques setmanes comencen els moviments de terres per ampliar el seu centre logístic, a Gandesa, amb una inversió de quatre milions d'euros i la previsió de crear uns 120 llocs de treball més en els propers tres-quatre anys.

Mireia Trepat (Vallfogona de Balaguer, 1991) i Miquel Antolín (Batea, 1991), enginyers químics i amics, no han perdut ni un gram de frescor i atreviment des de que al 2016 van decidir jugar-se-la plegats, amb les seves famílies. Son una rara avis. No han tirat de fons de capital risc i viuen lluny del hub digital de Barcelona. "Som una marca local, d'impacte local i amb fundadors locals", destaca Antolín, criat a la Terra Alta. "Ara som una marca global", afegeix, però lligats al territori. No han volgut marxar a Barcelona, on habiten la majoria de grans marques del comerç digital. "Volem fer les coses diferents perquè som una start-up diferent, per això hem apostat per Reus i Gandesa", expliquen. Estan convençuts que seguiran captant talent a prop de casa, fent de la conciliació familiar, la qualitat de vida i una nova cultura del treball els valors bandera de l'empresa.

Notícies relacionades