La Final recupera la (vi)da

La reconstrucció del Celler Vall Llach de Porrera permetrà que rebi la verema d’enguany

Albert Costa, enòleg i copropietari (juntament amb Lluís Llach) del Celler Vall Llach de Porrera.
Joan Carrion - joan@vinassos.cat / Porrera

"Aquests dies hem viscut dues situacions molt emotives al celler: la primera quan vam veure que es començava a cobrir la part de la teulada que va caure durant la forta nevada del gener passat, va ser el primer dia que vam recuperar l'ombra; la segona, quan vam poder entrar sis de les tines que hem recuperat de les antigues instal·lacions". Són paraules emocionades d'Albert Costa, enòleg i copropietari (juntament amb Lluís Llach) del Celler Vall Llach de Porrera. Paraules a peu de la porta d'entrada de l'antic edifici de La Final per on d'aquí pocs dies tornarà a entrar la verema que configurarà l'anyada 2021. L'entrada que sempre s'havia utilitat des de la posada en marxa del celler, l'any 1990, impulsat per Llach i Enric Costa, pare de l'Albert.

I aquesta és la bona notícia que ens explica l'Albert Costa. "Hem treballat -i treballem- tots plegats de manera molt intensa durant aquestes setmanes amb la previsió de començar a entrar el raïm d'enguany a partir del dia 13 de setembre, tal com sempre havíem fet al nostre celler, en unes instal·lacions que haurem pogut reconstruït i refer en un període curt de temps". Si fem una mica de memòria, veurem que la fita aconseguida no està pas exempta d'una certa heroïcitat si recordem aquelles tristíssimes imatges que la forta nevada va deixar al municipi prioratí de Porrera amb l'esfondrament del sostre de la nau del Celler Vall Llach.

En paraules del mateix celler d'aquell passat 10 de gener, "avui hem perdut un tros de la nostra història. Aquesta nit, a causa de la neu, s'ha ensorrat la part del celler on vinifiquem, embotellem, etiquetem i emmagatzemem l'estoc de vi, a la plaça del poble, conegut com la Final.... avui se'ns ha trencat el cor en mil trossets i, només esperem poder reconstruir-lo de nou, a poc a poc, peça a peça". Ara, vuit mesos després d'aquella data fatídica, s'estan ultimant unes noves i modernes instal·lacions amb una superfície aproximada de 600 metres quadrats i amb una inversió de prop d'1,2 milions d'euros.

"La veritat és que el treball haurà estat immens perquè haurem fet un celler nou en poc més de dos mesos i això ens permetrà entrar-hi el nostre raïm d'enguany", comenta Costa. "Els que hi treballem sabem que serà un any complicat i segurament que conviurem amb situacions en precari perquè encara hi haurà gent de la constructora enllestint part de les obres, però a la vegada estem molt contents de poder entrar verema per on sempre ho hem fet".

L'enòleg i copropietari de Vall Llach, posa èmfasi en recordar les complicacions que s'han hagut de superar al llarg dels darrers mesos. "No ha estat gent fàcil reconduir-ho tot. Recordo converses o preguntes que plantejaven la possibilitat que, davant el sostre del celler ensorrat, debatien la possibilitat de poder fer-ne un de nou en altre lloc. No era pas la nostra idea. A més de mantenir l'espai, el que hem fet ha estat millorar els fonaments de tota l'estructura i també les d'un edifici tan emblemàtic com és la Final". Pel que fa al nou celler, "hem executat un projecte amb unes noves instal·lacions molt més eficients energèticament i també molt més eficient de cara a la feina del dia a dia del nostre equip, amb molta més llum, amb una reestructuració logística dels diversos serveis que, a partir d'ara estaran ubicats pràcticament a un mateix nivell", comenta.

Tal com dèiem anteriorment, en aquest procés hi ha hagut molt moments emotius, segons comenta Albert Costa. "El darrer, i de fa pocs dies, l'entrada i col·locació de sis de les antigues tines que van resistir la caiguda del sostre. Si que estan una miqueta abonyegades -somriu- però és bonic veure-les aquí dins, són part de la nostra història".

L'esfondrament del celler partit el gener passat, se sumava a dos anys complicats pel sector vitivinícola de casa nostra: la sequera de l'any 2019, l'afectació del míldiu durant la verema de l'any 2020 i, evidentment, a la repercussió de la pandèmia amb les restriccions provocades en els mercats i en el sector de la restauració.

En aquest sentit, l'Albert Costa es manté aquests dies expectant no només en les citades obres, sinó en la situació de les seves vinyes. "Fins començaments de setembre portàvem dies molt bons perquè quan les plantes necessitaven aigua van caure prop de 25 litres, després va bufar el seré, un vent que a nosaltres ens va molt bé per assecar la humitat i ajuda a no tenir malalties... aquests últims dies la situació s'ha complicat una mica amb les darreres pluges però confiem en què no vagi a més... tots recordem la verema complicada de l'any 2014 amb aquells aiguats.... de fet, enguany ha plogut una miqueta abans quan la pell del raïm encara és més dura", comenta esperançat en tenir una molt bona verema tant pel que fa a quantitat com a la qualitat.

Els vins del celler

El Celler Vall LLach, ubicat dins la Denominació D'Origen Qualificada Priorat , elabora els següents vins: el Mas de la Rosa Gran Vinya Classificada (el vi insigne del celler), el Porrera Vi de Vila (una altra joia del celler elaborat a partir de carinyenes centenàries), el Priorat Idus (un vi de vinyes seleccionades propietat de diversos pagesos que col·laboren amb Vall Llach), l'Embruix (cupatge de diferents varietats amb vinyes de 30 anys), l'Aigua de Llum (l'únic vi blanc de Vall Llach elaborat amb la varietat Viognier) i el vi ranci Maria de Cal Vall (elaborat en homenatge a Maria Grande, mare de Lluís Llach). Paral·lelament, Albert Costa vinifica tres vins en homenatge a les dones de Porrera, amb finalitats solidàries, també elabora el seu propi oli i impulsa un altre projecte dedicat a la viticosmètica. El vi, la vida torna a la Final per la porta de sempre. Com diu una dita coneguda: Sovint, les millors coses es fan en les pitjors circumstàncies.

Notícies relacionades