Repsol subministra un carburant sostenible per als avions de Vueling

L’empresa produeix a Tarragona un lot de 10.000 tones de biojet que permetrà estalviar 630 tones d'emissions de CO2

D.Revenga/R.Villarreal / Albinyana

Repsol ha estrenat aquest dimecres un biocombustible d'aviació fabricat a la refineria de Tarragona en un vol comercial entre Barcelona i Sevilla. L'avió ha estat operat per Vueling, en el que ha estat el primer recorregut que ha fet l'aerolínia amb un carburant sostenible. La petrolera ha produït un lot de 10.000 tones d'aquest biojet, que conté un 2,6% d'olis vegetals d'origen sostenible i que el seu ús permetrà estalviar l'emissió de 630 tones de CO2 a l'atmosfera, l'equivalent a 33 vols entre Barcelona i la capital andalusa. Representants de les dues companyies han destacat la voluntat d'incrementar l'ús de biocombustibles per arribar el 2050 a les zero emissions.

Aquest vol amb baixa petjada de carboni Barcelona - Sevilla ha aconseguit reduir les emissions a l'atmosfera en 2,5 tones de CO2, gràcies a l'eficiència que aporta l'Airbus A320neo de nova generació, a l'ús del biocombustible i als procediments d'eficiència implementats. Vueling compta des del 2019 amb la tercera flota més jove d'Europa amb el seu nou A320neo.

L'avió s'ha enlairat a les 9:10 h des de l'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat amb direcció al Tourism Innovation Summit (TIS) que comença avui a Sevilla i en què, durant tres dies, s'analitzarà la sostenibilitat i la innovació al sector turístic. A més, avui a la Conferència de Canvi Climàtic (COP26), a Glasgow, es debat sobre la transició global cap al transport de zero emissions. Vueling creu que els governs haurien de fomentar la investigació i el desenvolupament d'aquest tipus de combustibles perquè el seu ús es pugui accelerar i els resultats siguin immediats.

Vueling porta des de 2012 incorporant diferents iniciatives que ajudin en tot el possible a la reducció de les emissions. L'aeronau, que ha cobert els 820 quilòmetres que separen Barcelona de Sevilla, ha aconseguit evitar l'emissió de prop de 63 kg de CO2 gràcies a les iniciatives de reducció del pes. Per exemple, Vueling ha substituït tots els seients de la flota per un nou model més lleuger, els Slim Seats, i ha digitalitzat tota la documentació dels seus avions, la qual cosa ha fet que elimini 75 kg de paper per vol. Addicionalment, els pilots duen a terme una sèrie de mesures d'eficiència operativa com la configuració òptima de flaps (alerons que tenen la funció d'augmentar la sustentació de l'avió a baixes velocitats), l'ús d'un nivell de vol i velocitat òptims, així com altres iniciatives que han permès que durant el vol d'avui les emissions de CO2 alliberades a l'atmosfera s'hagin reduït en 81 kg.

A més, Aena, en línia amb el seu paper d'impulsor i facilitador del sector en matèria de descarbonització del transport aeri, dona suport a aquesta iniciativa i treballa en projectes de col·laboració per promoure la producció de combustible sostenible amb l'objectiu de fomentar-ne l'ús per part de les aerolínies.

Conveni de col·laboració

Aquesta iniciativa forma part del conveni de col·laboració que han signat Repsol i Vueling per crear un grup de treball i avançar en la introducció del combustible sostenible al dia a dia de l'operativa aeronàutica. Té com a objectiu l'impuls de la mobilitat sostenible al sector aeri mitjançant el desenvolupament i consum de nous combustibles amb baix impacte ambiental, amb especial focus en el foment de línies de recerca en l'àmbit dels combustibles alternatius d'última generació per a l'aviació que utilitzin com a matèria primera fonts completament sostenibles com a residus urbans o biomassa a curt termini, i l'hidrogen renovable, per exemple, a mitjà i llarg termini.

Aquests combustibles sostenibles seran durant els propers anys l'opció més segura i eficient per reduir les emissions en el transport aeri, on l'electrificació no és viable de moment i l'hidrogen renovable requereix més grau de maduresa tecnològica.

Amb aquest primer vol, Vueling avança en la seva aposta pels combustibles sostenibles per a l'aviació, per afrontar el repte de la descarbonització a la indústria aeronàutica. Marco Sansavini, president de Vueling, ha assegurat que "el compromís de Vueling amb el medi ambient és total". "El primer vol amb combustible sostenible és un gran pas en el nostre compromís per la reducció d'emissions de CO₂ i la utilització del 10% de SAF a 2030. Una confirmació de la viabilitat de l'ús de combustibles d'última generació per a l'aviació que utilitzin com a matèria primera fonts completament sostenibles com residus urbans i biomassa", ha indicat.

Notícies relacionades