La Cooperativa de Gandesa celebra els 90 anys del seu vermut Terralta

El primer dels sopars commemoratius celebrats a la Cooperativa, en aquest cas amb l’Estrella Michelin de Cambrils, Can Bosch.
Joan Carrion - joan@vinassos.cat / Gandesa

La Cooperativa de Gandesa ha iniciat aquests dies la commemoració de l'Any del Vermut. Una iniciativa que vol commemorar el 90 aniversari del seu vermut Terralta. Durant aquest any, aquest celler cooperatiu ha planificat tot un seguit d'activitats i propostes gastronòmiques, enoturístiques i festives que tindran el seu punt i final amb un congrés al mes de desembre, que vol unir tots els actors del món del vermut, un àmbit en gran progressió durant els darrers anys.

La Cooperativa de Gandesa compta actualment amb 150 socis productors i es troba inscrita dins la Denominació d'Origen Terra Alta. La vinya i els seus vins constitueixen la seva producció més destacada, si bé també cal considerar d'altres conreus com ara l'oli i les ametlles.

Des de la Cooperativa, creuen que és de justícia celebrar un any sencer dedicat a aquest producte: "va ser una beguda que ens va salvar de la fallida, i de la fugida dels pagesos a les grans ciutats", assegura Pere Bové, president de la Cooperativa. "Cal imaginar un any 1939 amb camps de vinyes plens de bales, cadàvers i sang. Era un panorama desolador. En aquest context, els socis van fer una aposta fortíssima: patentar el vermut que fèiem des de 1932, embotellar-lo en ampolles petites i comercialitzar-lo amb millor marge.Van comprar una màquina embotelladora per 3.000 pessetes d'aquella època, un dineral. Les caixes per vendre el vermut les feia el fuster del poble per 24, 36 o 100 ampolletes. Arra de la segona Guerra Mundial, l'any 1946 els socis de la cooperativa no poden importar espècies italianes per elaborar el vermut i comencen a utilitzar espècies autòctones".

I aquest producte, amb una gran inversió publicitària, va ser el que va mantenir la Cooperativa durant la la postguerra: "L'any 41 els nostres socis cooperativistes van fer una campanya molt sonada, pel que s'estava habituat a casa nostra Gandesa: vam llogar una paret al costat de la Monumental de Barcelona, i hi vam pintar el cartell d'Àngel Pallarès, que fa d'etiqueta del vermut. Ens va costar més de 7.500 pessetes! També vam posar publicitat en alguns tramvies de la capital i aquest impacte va fer que el vermut fos un veritable boom i un gran impuls per a l'economia de la Cooperativa." Amb el pas dels anys, alguns canvis en la llei, va fer insostenible el. seguir comercialitzant aquest vermut i, dissortadament, l'any 1954 es van veure obligats a vendre la patent a la casa Cinzano.

Recordar el passat

"Aquest any del vermut que volem commemorar, ha de ser una ocasió per recordar el passat i per marcar-nos el rumb del futur", diu Bové. "Sempre hem fet productes de qualitat i hem estat innovadors i atrevits, encara que ens costés molta feina. La construcció de la catedral del vi modernista de Gandesa, de la nostra Cooperativa, n'és un clar exemple... i el vermut, també", manifesta. Durant aquest any, a part de celebrar aquesta efemèride, volen visibilitzar el ressorgiment i les ganes de celebrar de tot un sector: "portem dos anys molt complicats, i hem de ser, amb precaució però amb fermesa, generosos en celebrar, en donar veu a tots els actors del món del vermut, del món gastronòmic, als pagesos, al món turístic", matiza Bové.

Per celebrar-ho, han pres el determini d'oferir diferents propostes gastronòmiques amb sis dels restaurants d'Estrella Michelin de la zona de Tarragona, que es desplaçaran a Gandesa per oferir uns dinars y sopars exclusius servits en la seva imponent catedral del vi modernista i maridats amb vermut i vins de la Cooperativa, i també organitzaran la Festa del vermut, al mes de juliol, o el Bus de la verema i els Esmorzars a la vinya, una activitat que se suma a la iniciativa "Benvinguts a Pagès 2022" de la Generalitat de Catalunya.

De moment el primer en fer de la Cooperativa una gran sala de restaurant amb una proposta gastronòmica espectacular ha estat el Arnau Bosch, del Restaurant Can Bosch de Cambrils, amb una consolidadíssima Estrella Michelin. D'altres destacats xefs -tots ells també amb una Estrella Michelin- que cuinaran a la nau principal del citat celler cooperatiu seran Josep Moreno, del Retaurant Deliranto de Salou, Jeroni Castells, de Les Moles d'Ulldecona, Vicent Guimerà de l'Antic Molí també d'Ulldecona, Rafel Muria del Restaurant Quatre Molins de Cornudella i Diego Campos, del Restaurant Rincón de Diego de Cambrils. Els altres protagonistes d'aquests maridatges seran, a banda del ja esmentat vermut Terralta, seran els vins del celler cooperatiu, en especial el vins de la gamma més alta, elaborats sota la marca Puresa.

Un nou vermut

A més, tenen previst llançar un nou vermut al mercat al mes de juny. Segons Mariona Vilanova, bartender i assessora de la Cooperativa de Gandesa en matèria de vermuts, i que compta amb 30 anys de trajectòria i molts reconeixements en l'àmbit de la cocteleria, "aquest ha de ser un vermut especial, molt lligat al món de la cocteleria. Ha de ser un producte pensat, des de la seva concepció per fer combinats, un producte que ara no tenim", diu. "Volem omplir la comarca de gent, que ens visitin, que som una terra d'acollida i de bons productes", diu Pere Bové a les portes de l'inici de l'Any del Vermut de la Cooperativa, que com a primera acció, posarà en marxa també una audiovisita en quatre idiomes, un recorregut acompanyat on s'explicarà l'arquitectura de l'espectacular edifici de la Cooperativa, obra del prestigiós arquitecte Cèsar Martinell, deixeble d'Antoni Gaudí i de Josep Puig i Cadafalch. Martinell és conegut arreu com l'autor de les 'grans catedrals del vi' edificades durant les primeres dècades del segle XX a Catalunya. En concret, el celler de Gandesa es va fer realitat l'any 1919, gràcies a l'empenta de 48 famílies i "ha estat centre neuràlgic de la pagesia del municipi gràcies als centenars de famílies que, generació rere generació, hi han estat treballant sense interrupció", expliquen des de la Cooperativa.

Aquesta construcció, bé d'interès nacional i considerada una de les set meravelles de Catalunya, va ser el centre de producció del vi de la Cooperativa entre 1919 i l'any 2002. Avui vol ser un espai d'interpretació del món del vi i de l'oli, i de reconeixement a les característiques pròpies dels vins de la Terra Alta.

Les activitats que es vagin programant, es podran consultar al web www.coopgandesa.com/vermut-2022.

Notícies relacionades