El premi de la recerca

SUCCIPRO obté finançament d’ACCIÓ per desenvolupar fàrmacs que regulin el metabolisme i la inflamació dels malalts de diabetis, fetge gras o malaltia de Crohn

Dani Revenga / Reus

SUCCIPRO, spin-off de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili i de la Universitat Rovira i Virgili, (URV), ha estat beneficiària de l'ajut Startup Capital d'ACCIÓ, destinat a impulsar el creixement de startups tecnològiques i deep tech en fase inicial. L'empresa, creada el 2022, ha rebut 100.000 euros per seguir desenvolupant fàrmacs pioners per tractar l'impacte de l'obesitat, la diabetis tipus 2 o el Crohn, entre altres malalties inflamatòries i metabòliques.

La investigació que ha donat lloc a aquesta projecte empresarial posa el focus en trobar solucions a l'increment del succinat que es dona en els malalts d'aquestes patologies i que empitjora el seu estat de salut. La Doctora Isabel Huber, cofundadora i directora general de l'empresa, explica que "en aquests malalts, l'excés de succinat incrementa la inflamació i empitjora la salut, el que nosaltres perseguim amb els medicaments que estem desenvolupant es baixar els nivells als estàndards per evitar aquests efectes".

"Pensem que la salut dels pacients amb aquestes malalties pot millorar si se'ls administren productes capaços de reduir els nivells de succinat, ja que les nostres dades demostren que la disminució d'aquesta molècula modera la inflamació i millora el metabolisme", apunta la doctora Huber. "En el cas de la diabetis, per exemple, hem vist que els nostres tractaments poden millorar els nivells glucèmics i la sensibilitat a la insulina (dos indicadors que els pacients amb diabetis tenen alterats), mentre que en el del Crohn, la disminució del succinat ajudaria a controlar la inflamació associada a la malaltia ", afegeix.

SUCCIPRO té una patent a partir de la qual estan aprofundint en la seva investigació per poder acabar produint aquesta fàrmacs. "Ara estem treballant per trobar el millor compost, quan el tinguem passarem a estudis amb animals i després amb pacients per demostrar l'efectivitat dels medicaments", relata Huber. Un procés que, en total, suposarà inversions elevades "de l'ordre de diversos milions d'euros". "S'han de pagar estudis, produir el fàrmac en unes determinades condicions, finançar les proves... són inversions que haurem d'anar afrontant a mesura que el projecte avança", explica la directora general.

Un repte que afronten amb l'estratègia d'anar captant fons a successives rondes de finançament. "Els 100.000 euros d'ACCIÓ ens permeten finançar les primeres fases del desenvolupament del producte i seleccionar el millor compost, però seguim buscant benzina financera per al projecte: aquest any esperem captar 250.000 euros amb inversors privats i fins a 600.000 amb diversos organismes. També treballarem el venture capital per aconseguir els recursos que necessitem", detalla Isabel Huber, que defineix aquesta estratègia com a high risk, high gain. "És un model de negoci clàssic en el sector Pharma: empreses petites que desenvolupen solucions científiques i que venen el projecte a grans empreses per quantitats molt importants", apunta.

Si es compleixen les seves previsions, aquests productes farmacològics basats en enzims es podrien arribar a testar en humans el 2025. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la incidència de l'obesitat (condició que es considera el principal factor de risc per al desenvolupament de la diabetis) en la població mundial s'ha triplicat els darrers 50 anys. Per la seva banda, la malaltia de Crohn afecta entre 100 i 300 persones de cada 100.000 habitants, però cada vegada té més incidència a la nostra societat, especialment entre la gent jove. Tot i així, els tractaments que avui dia hi ha disponibles tenen una limitada eficàcia i molts efectes secundaris, expliquen des de l'empresa.

PERFIL PROPI

Joan Vendrell, Isabel Huber i Sonia Fernández són els impulsors de SUCCIPRO. La spin-off neix a partir de l'experiència del Grup de Recerca en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (DIAMET) de l'IISPV. "En investigacions anteriors vam detectar que les persones que tenen nivells elevats de succinat no tenen bona salut metabòlica i, per tant, tenen més risc de patir altres patologies", destaca la doctora Huber. "Els intents previs per desenvolupar fàrmacs pel succinat han fallat, però gràcies a les nostres investigacions hem entès per què i ara podem desenvolupar-ne de nous". Part del projecte de SUCCIPRO ha estat publicat a la prestigiosa revista científica Microbiome.

Notícies relacionades