Clos Alkio: “Deixeu que parlin els vins”

Mikko Alkio, un prestigiós advocat finlandès apassionat pel Priorat.
Joan Carrion - joan@vinassos.cat / Gratallops

Al llarg d'aquests darrers anys el Priorat ha acollit de manera generosa tot un seguit de projectes vitivinícoles impulsats per apassionats del món del vi arribats des de més enllà dels Pirineus. Unes propostes que mostraven bàsicament la passió que despertaven els vins d'aquest territori en aquests emprenedors que, amb el temps, han establert una connexió integral amb els sòls de llicorella escampats arreu de les vinyes prioratines.

En Mikko Alkio és una d'aquestes persones que fa uns quants anys, es va sentir enlluernat per aquests vins assegut en una terrassa de Barcelona on s'hi havia traslladat l'any 2010 seguint les petjades dels seus fills que havien començat arrelar la seva vida professional a la capital catalana. A poc a poc, en Mikko Alkio va voler conèixer de ben a prop en quin lloc s'havien elaborat aquells vins que l'havien impactat tant i seguint aquestes premisses va arribar al municipi de Gratallops. El paisatge farcit de vinyes d'aquest poble i d'altres de l'entorn el va captivar tant que va determinar que s'hi havia d'instal.lar d'alguna manera i quina millor manera que iniciar un projecte per elaborar els seus propis vins. I tot això s'ha portat a terme en no massa temps perquè el projecte Clos Alkio va estrenar il.lusió farà poc més de tres anys. Mikko Alkio disposa actualment de prop de 25 hectàrees de terreny repartides en diversos termes municipals prioratins com Gratallops i Lloar.

"L'excepcionalitat del Priorat i el sòl de llicorella han creat unes magnífiques condicions per fer un bons vins", comenta Alkio. A la privilegiada terrassa del seu celler ubicat al carrer Saperes de Gratallops on a sobre la història d'un celler del segle XIII i ha ubicat el Clos Alkio, en Mikko observa amb delit les vinyes i la Serralada del Montsant. "De fet, és un paisatge que no s'acaba mai, que un no es cansa mai d'observar", explica. De fet, voluntàriament no hem volgut explicar fins aquí que Mikko Alkio és finlandès i que darrera la seva bonhomia i la seva franquesa s'amaga un dels millors advocats del Bufet Roschier, especialitzat -entre d'altres temes - en qüestions de competitivitats i tecnologies de la Unió Europea.

"El record dels hivernacles on els meus avis tenien plantes i flors sempre ha estat un component que ha format una part important de la meva vida i de la meva formació", comenta. "Recórrer els costers i les vinyes d'aquests territoris prioratins em va impactar des del primer moment i em van determinar a tirar endavant aquest projecte".

"Respecte al territori i respecte màxim a la seva gent". Són dues de les premisses que l'han seguit durant aquests anys d'experiència i arrelament a Gratallops. "Ens volem esforçar absolutament respectar i protegir la natura del Priorat en totes les nostres activitats". "A Clos Alkio tenim com a obsessió elaborar vins de gran qualitat seguint la tradició d'aquest territori, mimant al màxim les excepcionals vinyes velles de Garnatxa i de Carinyena. També treballem raïm d'altres vinyes com ara de sirà, merlot i ull de llebre", explica Alkio. Capítol a banda és l'elaboració de "vins blancs complexos, únics i de gamma alta". Serveixi com a exemple un chenin elaborat en un recipient peculiar anomenat Wineglobe. De la darrera verema n'han sortit prop de 300 ampolles d'una "qualitat excepcional" (nota de qui signa aquest article).

"Vull que els meus vins expressin sobretot la riquesa dels sòls i les qualitats de les diferents varietats, per això m'agrada explorar les criances amb diferents tipus de materials, la fusta, la ceràmica, el ciment i també en aquests grans recipients de vidre, el wineglobe", afirma aquest finlandès enamorat de les vinyes prioratines.Mikko insisteix en que no viu aquest projecte com un simple inversor. Tot i que en aquests anys han invertit més de dos milions d'euros en en projecte global del celler Clos Alkio. "Tot i que la meva feina d'advocat és exigent, no he estalviat hores en el projecte. Al contrari hi he dedicat i hi dedicaré tot el temps que puc perquè tenim unes vinyes magnífiques carregades d'història i de vivències personals que ens donen un raïm privilegiat per fer els vins que volem", manifesta Alkio.

Enguany es troba immers en la seva quarta verema. La segona que acullen les parets. els dipòsits i les barriques del seu nou celler. La primera verema de Clos Alkio, va ser la de l'un 2020, realitzada a la cooperativa Vinícola del Priorat de Gratallops i la segona, la de 2021, es va fer al celler Clos de l'Obac. D'aquestes tres veremes fetes fins a data d'avui, n'ha embotellat unes 50 mil ampolles que s'ha començat a comercialitzar enguany cap al mercat finlandès, Bèlgica, països bàltics i també cap a l'Índia. Tot just aquestes setmanes Mikko Alkio està centrant una part dels seus esforços en crear les bases d'una immediata comercialització al mercat català i estatal.

Les vinyes, la nineta dels seus ulls

Mikko Alkio ens parla d'algunes de les seves vinyes, de quin va ser el procés d'adquisició i dels vins que hi elabora. Com les del Motel del Lloar: "Les terres de Lloar són les primeres que el nostre celler va adquirir. El nom Motel prové de la meva cançó preferida, que vaig escoltar mentre caminava pels pobles de Priorat i quilòmetres de camins. I finalment vaig arribar aquí", explica Alkio. "Aquí, com en totes les altres terres del Clos Alkio, utilitzem únicament productes orgànics i fem tot el possible per cuidar la diversitat natural".


O les Fulles Daurades. "Vaig adquirir aquestes vinyes de la mateixa família a Lloar que el Motel. Les vinyes són molt excepcionals, plantades a l'hivern de 1939, gairebé al mateix temps que les últimes batalles de la Guerra Civil espanyola es lliuraven a només deu quilòmetres de distància. En aquell moment, els meus propis avis encara no sabien que al final de l'any esclataria la guerra entre Finlàndia i la Unió Soviètica, la Guerra d'Hivern. Aquí els vins han estat creixent durant més de 80 anys, plenament vius gaudint dels minerals de la terra llicorella".


"A la fi de 2020, em vaig asseure aquí totalment esgotat. L'hivern estava a punt d'arribar, i les vinyes també reaccionen canviant el color de les seves fulles a or vermellós. Aquest sentiment va donar lloc al nom d'aquesta terra i el vi fet amb raïm vell de carinyena", conclou l'advocat finlandès arrelat a Gratallops.

Els vins

Hiitola 2020 - Garnatxa i Cabernet Sauvignon.
Aino 2022 - Pedro Ximenez i Garnatxa blanca.
Caminito a Motel 2021 Negre - Garnatxa, Carinyena i Cabernet Sauvignon
Caminito a Motel 2021 Blanc - Garnatxa Blanca, Chenin Blanc, Viogner, Moscatell
Fam de vida 2021 - Garnatxa negra
Fam de vida 2021 - Cabernet Sauvignon
Fam de vida 2021 - Ull de llebre
Fam de vida 2021 - Syrah
Fam de vida 2021 - Garnatxa blanca
Clos Alkio 2021 - Garnatxa negra, Carinyena
Fulles Daurades 2021 - Carinyena

Notícies relacionades