Camí aplanat

Grup Plana arriba als 60 anys i mira al futur amb optimisme gràcies a les inversions i les apostes estratègiques

Dani Revenga / Tarragona

Plenament consolidada com una de les grans empreses de transport de persones a Catalunya, Grup Plana va complir 60 anys el passat 26 de juny. Lluny d'acomodar-se en la seva condició d'operador de referència des de Barcelona a les Terres de l'Ebre, la companyia intensifica les seves grans apostes estratègiques per aplanar el camí del seu futur.

El moment expansiu de Plana el demostra el seu volum d'inversions. Els últims dos anys han invertit 26 milions d'euros en la renovació de la flota d'autobusos -que ja són més de 600- i en l'ampliació de les bases operatives, que sumen ja més de 100.000 m2 en 7 espais diferents a les demarcacions de Tarragona i Barcelona.

Precisament, un dels eixos d'aquesta expansió apunta a Barcelona i al seu model d'èxit com a ciutat de d'acollida per a congressos, convencions i esdeveniments, el denominat sector MICE. Un pastís molt atractiu per a una empresa del volum i la solvència de Grup Plana. La directora adjunta, Gloria Vallcorba, explica que "un valor afegit clau que aportem és la flexibilitat: vam crear un equip comercial específic per atendre aquest sector, que està en continu creixement, però al que s'ha d'estar preparat per donar resposta a necessitats que son canviants, els donem solucions que altres empreses no els donen".

Les fites d'aquesta política salten a la vista. Han estat el transportista oficial del Mobile World Congress en les darreres tres edicions o dels equips de futbol de la Champions League que visiten Catalunya. També d'altres equips esportius d'elit, com la selecció de bàsquet nord-americana o els Dallas Mavericks de l'NBA.

Grup Plana, però, no oblida el seus orígens: les línies regulars de transport de viatgers, especialment des de Barcelona fins a l'extrem sud del país. Dels 20 milions de passatgers anuals que transporten, 12 milions arriben per les 74 adjudicacions de transport públic interurbà. Al Camp de Tarragona tenen una quota de mercat del 90% i al Garraf del 85%, gràcies a l'adquisició el 2019 de BusGarraf. Una unitat de negoci que es complementa amb els diversos serveis discrecionals que també presten, com el transport escolar, els serveis a empreses i el turisme, amb les connexions a l'Aeroport de Reus, l'estació de tren Camp de Tarragona i les excursions des de la Costa Daurada.

Sobre aquests consistents pilars, Grup Plana, amb una facturació en torn dels 76 milions d'euros, segueix un ritme de creixement "lineal i sostingut", segons Gloria Vallcorba, que lidera la transformació digital de la companyia amb l'objectiu de "mantenir un feed back permanent amb els nostres clients". Vallcorba explica que "comunicar-nos amb els passatgers és crític i diferencial en el nostre sector". Per això, durant l'últim any i mig han potenciat la informació a l'usuari mitjançant les seves pàgines web, el call center, el whatsapp o les xarxes socials. Uns canals pels que ofereixen atenció personalitzada als seus clients. Sense oblidar la monitorització de les seves rutes en temps real, que els permet optimitzar horaris, seguretat i consums de combustible i reaccionar ràpidament davant qualsevol incidència.

La sostenibilitat és un dels altres reptes de futur de Grup Plana i la seva directora adjunta. "Treballem per introduir tecnologies més netes i combustibles amb menys emissions, però encara no hi ha vehicles elèctrics amb prou autonomia per assumir els serveis que prestem". Tot i això, en rutes més curtes i previsibles com la que fan dins del municipi de Vila-seca ja treballen amb vehicles impulsats per gas natural comprimit, una modalitat que minimitza l'impacte ambiental i acústic. A més, exploren l'opció dels autocars híbrids per incorporar-los a les rutes on sigui possible.

PERFIL PROPI

Gloria Vallcorba representa el relleu generacional a Grup Plana. Amb 29 anys, aquesta llicenciada en ADE i màster en màrqueting és, des de finals de 2020, la directora adjunta que, al costat del seu pare, Josep Vallcorba (a la foto) lidera la companyia. Abans d'agafar les regnes de l'empresa familiar, Gloria va voler completar la seva formació treballant per a dues multinacionals com Ferrero i Unilever a Luxemburg i Holanda respectivament. Una valuosa experiència que ha enriquit la seva visió de futur per a Grup Plana, l'empresa que va fundar la seva àvia el 1964. En un sector molt masculinitzat com el del transport, l'impuls a la igualtat és una de les línies en les que treballa: "Tenim un 20% de conductores, per sobre de la mitjana europea, que està al 16%, i un 35% de la nostra plantilla son dones", remarca. L'estratègia de creixement, la digitalització i la sostenibilitat son els grans vectors del seu dia a dia al capdavant de Grup Plana.

Notícies relacionades