De la informàtica artesanal a la industrial

Apser posa la tecnologia Cloud al servei de les empreses de les comarques de Tarragona

Mònica Carrasco / Tarragona

2017 va marcar un abans i un després en la trajectòria d'Apser al convertir-se en partner d'Amazon Web Services. Una especialització en Cloud Computing que els permet oferir a les empreses la tecnologia dels grans a una fracció del cost, major seguretat i la capacitat de comptar amb sistemes a l'avantguarda tecnològica. Amb projectes arreu d'Espanya, aquesta empresa independent amb arrels reusenques treballa per fer-se un lloc també a la Catalunya Sud.

Cap dels sistemes dels 400 clients d'Apser va patir una aturada a nivell productiu durant l'apagada massiva del passat 28 d'abril gràcies a la tecnologia al núvol. "Ni nosaltres ni els nostre clients podíem parlar entre nosaltres però la informàtica funcionava. Si el teu sistema és al Cloud, el client del mercat internacional o dels punts on es recuperava el subministrament podia continuar comprant i operant amb tu", ressalta el CEO i co-fundador d'Apser, Àlex Casanovas. Aquesta és una de les claus d'aquest sistema que trenca amb la idea tradicional d'inversió en equips informàtics per passar a un model que converteix la informàtica empresarial en un bé de consum com l'electricitat o la telefonia. El gran canvi és de model econòmic a una informàtica industrialitzada que permet complir amb la normativa de seguretat i seguir la velocitat d'innovació i exigència que requereix un mercat on les empreses mitjanes tenen les mateixes exigències que les grans. Tal com explica Casanovas "les empreses estan acostumades a invertir en informàtica i renovar cada tres o cinc anys, s'ha de passar de comprador a consumidor i això mentalment costa però els pressupostos s'han d'adaptar per guanyar agilitat".

Apser treballa amb clients de diferents sectors arreu d'Espanya, des d'organitzacions privades del mid-market i gegants de l'Ibex35 a administracions públiques. A dia d'avui la Intel·ligència Artificial marca el ritme dels serveis amb més impacte entre els quals destaca l'automatització de les interaccions amb clients per qualsevol canal amb IA conversacional. A aquests contact centers es suma la construcció d'assistents tipus Chat GPT a mida per empreses amb IA generativa; tot plegat sense oblidar la migració al núvol de la informàtica tradicional de qualsevol empresa o la modernització del cloud d'aquelles que ja hi han nascut. "La informàtica encara és artesanal i quan la modernitzes i la passes al núvol la fas industrial", explica Àlex Casanovas. La principal barrera per fer aquest canvi és el desconeixement del cloud el tipus de lideratge de cada empresa hi influeix. Per Casanovas aquest desconeixement pot actuar com un fre però hi ha un sentiment de no voler quedar-se enrere que actua com accelerador. "El desconeixement crea empreses a dos velocitats, les que ho entenguin aniran més ràpid i aquesta diferència entre les massa conservadores i la resta es notarà molt en cinc anys", afegeix.

En un moment en que s'accelera la pressió sobre les àrees d'informàtica de les empreses, Apser aporta tota la capacitat d'innovació del sistema. "El Cloud Computing democratitza la tecnologia i ens permet ser molt més ràpids que abans, és com un gran LEGO on ja tens les peces fetes i només les has de muntar", afirma Casanovas. La seguretat és un dels temes que més preocupen a les empreses i on també la tecnologia Cloud ofereix més garanties. Per al CEO d'Apser "la gent té la sensació de que si ho té a casa seva està més segur però la realitat és que de manera individual no podem complir amb les normatives de seguretat i el Cloud permet fer-ho sota la protecció de les lleis europees". En un moment en que es reben més de mil atacs per segons la tecnologia al núvol facilita fer-hi front i la creació de capes de seguretat a les aplicacions. Tal com apunta Casanovas "ens beneficiem d'inversions brutals d'Amazon en seguretat. Heretem tot el coneixement i inversió per defensar-se de la pàgina web més visitada del món i la posem a l'abast dels clients oferint la tecnologia dels grans a una fracció del cost".

Apser és una de les poques empreses independents a Espanya especialitzada en Amazon Web Services i porta quatre anys amb un increment per sobre del 20% en facturació. "Hem aconseguit generar demanda i el reconeixement del propi Amazon com experts solvents a nivell nacional. És un mercat ferotge però ho hem de consolidar", remarca Àlex Casanovas. Sense oblidar el repte de la internacionalització, l'empresa ha apostat especialment per la Catalunya Sud. "Ens vam plantejar una oficina a Madrid però aquí hi ha un teixit empresarial molt gran i l'arrelament a Tarragona era una assignatura pendent".

PERFIL PROPI

"Quan has perdut més partits dels que has guanyat tens una visió molt interessant de les coses". Àlex Casanovas, CEO i co-fundador d'Apser amb el reusenc Josep Maria Bonet, assegura que no l'ha ajudat tant saber de tecnologia com la seva faceta de jugador i entrenador de bàsquet. Entén la tecnologia com una eina per transformar les organitzacions i lidera una empresa independent especialitzada en Cloud que concentra més de seixanta certificacions professionals d'Amazon amb un equip de 45 persones. "Amb gent normal assolim reptes extraordinaris i això és el més interessant. Som una empresa molt normal i fem coses extraordinàries".

Notícies relacionades