Cosmètics naturals per a un món digital

Freshly Cosmetics posa el focus a Internet amb cosmètics naturals destinats al públic jove, seguidor de les xarxes socials

Els responsables de Freshly Cosmetics, amb productes de la seva marca. FOTO: Xavi Jurio.
Oriol Margalef / Reus

Freshly Cosmetics, empresa que va estrenar-se al mercat el febrer del 2016, ha tingut en el primer any de vida un creixement vertiginós que serveix d'exemple per explicar el potencial de segmentació que ofereixen les xarxes socials a les empreses. L'empresa, creada per tres joves enginyers químics a Tarragona, ha superat les previsions i espera assolir una facturació d'1,7 milions d'euros el 2017. Una de les claus de l'èxit del projecte és haver desplegat una afinada estratègia de posicionament a les xarxes socials, que li ha permès sintonitzar amb el seu públic objectiu: dones entre 25 i 45 anys seguidores de noves tendències als mitjans socials.

L'ascensió de Freshly Cosmetics a les xarxes socials ha estat fulgurant. En només un any, l'empresa ha assolit més de 42.000 seguidors a Instagram, una plataforma on domina la imatge, i on el públic objectiu de l'empresa és principal. Tanmateix, fa un any i mig, Freshly no era més que una idea entre les vàries que Miquel Antolín, Mireia Trepat i Joan Miralles havien posat sobre la taula per desenvolupar el projecte d'un MBA a la URV.

Malgrat tot, la idea de desenvolupar cosmètics naturals va quallar de seguida. "Molt aviat vam veure possibilitats reals. Ens vam adonar que els productes naturals poc a poc van deixant de ser una tendència per arribar a sector de consum molt més grans. Pel que fa als cosmètics, vam constatar que hi havia productes semblants als nostres, però la imatge d'aquests productes no estava enfocada a la gent jove com nosaltres, i que no era fàcil adquirir-los a Internet, que treballaven sobretot en botigues físiques especialitzades", explica Mireia Trepat.

SEGMENTACIÓ. La marca sintonitza amb dones entre 25 i 45 anys, consumidores de tendències de salut a Instagram i Facebook

La formulació no era problema, tots tres socis són enginyers químics. Però calia convèncer un laboratori amb experiència per fer la producció. "Els primers laboratoris se'n reien de nosaltres, per la nostra edat i pel desconeixement total del sector. Però érem com una esponja i en cada visita milloràvem", explica Miquel Antolín. Finalment, van arribar a un acord amb un laboratori de Barcelona i l'empresa va constituir-se amb un capital social de 20.000 euros.

Abans de sortir al mercat, però, calia definir una estratègia de comunicació i màrqueting que fixés l'objectiu del producte en consumidores joves sensibilitzades pel corrent saludable. I aquí Mireia Trepat va centrar-se a crear un pla de mitjans que ha demostrat ser d'una gran vàlua. Freshly utilitza les xarxes com aparador dinamitzador dels seus productes, i al mateix temps, com un punt de trobada i diàleg amb el seu públic, el que li aporta informació molt útil per a dissenyar nous productes, o per millorar els que ja té. "Hi ha molta informació que mai ens hagués arribat si haguéssim apostat per la distribució normal. Amb les xarxes socials tenim un feedback continu", explica Antolín. Un 95% de la facturació de Freshly són vendes directes a la web de l'empresa. La resta, altres comerços tradicionals.

CREIXEMENT. En el segon any de vida, l'empresa preveu començar a vendre a l'estranger i facturar 1,7 milions d'euros

Un altre encert de l'estratègia on-line són les aliances amb persones influents (influencers) a Instagram- i amb altres marques no competidores que es dirigeixen al mateix públic (tès Detox, ioga, sucs verds...). Influents i marques afins han donat a conèixer Freshly a milers de nous seguidors dels que ja tenien, i han sigut claus en el posicionament de la marca.

El perfil de l'empresa segueix a uns 250 Instagrammers -la majoria, influencers d'estil de vida i moda-, i altres marques no competència. Aquestes marques, a més, no només comparteixen filosofia i possibles clients, sinó altres interessos semblants, com oportunitats de venda al calendari. Per això, abans de Nadal, Freshly Cosmetics, juntament amb Fit Tea i Teresa 's Juicery, es van promocionar amb una cistella de productes comú, el que els va permetre compartir seguidors i clients. Justament al novembre i desembre, els mesos de la campanya de Nadal, la facturació de l'empresa va saltar fins als 100.000 euros mensuals. "El boca a orella funciona a les xarxes. La gent ens va començar a recomanar molt per a regals", explica Trepat.

NÍNXOL. Freshly ha aprofitat la absència pràcticament total de marques competidores orientades a públic jove i canal online

Els productes estrella del catàleg són el pack Skincare Detox Plan -que incorpora un llibret d'instruccions "per assegurar que l'experiència del client és satisfactòria", explica Trepat- i la línia de xampús capil·lars. En el primer any l'empresa va vendre 25.000 productes.

L'arrencada del projecte ha estat molt bona, i els socis de Freshly són optimistes. L'empresa amplia la plantilla i prepara novetats al catàleg. També ultima incorporacions per vendre a l'estranger. "Som vuit persones en total. A final del 2017 serem una quinzena", conclou Antolín.

Perfil propi

En acabar els estudis d'enginyeria química, Miquel Antolín, Mireia Trepat i Joan Miralles van trobar feina a empreses del sector. Però les seves ocupacions no acabaven d'omplir les seves inquietuds empresarials. Així que van decidir fer un MBA a la URV, i aprendre tot el necessari per engegar un projecte empresarial que poguessin sentir com a propi. A partir d'aquí, tot va anar molt ràpid. Els sabons que es feia la mare d'Antolín de forma artesanal els van servir d'inspiració. Posarien a l'abast dels joves cosmètics saludables i 100% lliures de tòxics, "productes com els que agrada fer servir a nosaltres", explica la Mireia. I apostarien per trobar-se amb el públic jove a les xarxes socials, el gran aparador del comerç electrònic.

Notícies relacionades