Neus Arqués Escriptora i conferenciant. Especialista en marca personal

“Als 50 fes el que et crida l’atenció, per estrambòtic que et sembli”

“Les dones hem de fer front a la síndrome de la impostora, una resistència interna que patim a l’hora d’interioritzar l’èxit”

La Neus Arquès té un mètode per a augmentar la visibilitat personal. FOTO: AMELIA GRANADOS.

Diu que qui escriu viu millor, més connectada i amb més consciència. Argument humanista on els hagi. De sobte, però, comença a parlar de la persona com a producte i trenca esquemes. I no té perquè. Siguis un lletraferit que dialoga amb la insondable ànima humana per fer-ne art o un fabricant del més deshumanitzat dels productes, tots tenim un públic objectiu al que volem arribar, tots volem que ens comprin i, per tant, tots som, en un sentit o en un altre, un producte de consum. Neus Arqués ens proposa un mètode per fer-nos més visibles i, en definitiva, per trobar el nostre lloc al mercat.

Pilar Ribé / Barcelona

Vostè és la primera persona a qui vaig sentir parlar de marca personal, de visibilitat i de networking, l'any 2008. Com han canviat aquestes conceptes, deu anys després?

Fa 10 anys, la marca personal era un concepte exòtic i de la visibilitat, ni en parlàvem. El mercat de treball, però, canvia cada vegada més ràpid i aquests conceptes són molt més coneguts, perquè són necessaris. Si entens que la teva empresa ja no et garanteix la feina de per vida, entens que ets tu qui ha de bastir una proposta de valor -això és la marca personal- i fer-la visible.

Naixem amb marca personal o cal construir-la?

Jo entenc la marca personal com la promesa de valor que fem als altres: això és el que jo faig, ho faig d'aquesta manera i ofereixo aquests beneficis a aquesta mena de clients. Crec que tots tenim una promesa que podem fer perquè estic convençuda que totes les persones tenen talent. Ara bé, cal saber-lo identificar per poder-lo comunicar.

La visibilitat és la clau perquè la marca personal i el teu negoci siguin més rendibles?

El teu negoci ets tu mateix, treballis d'autònom o d'assalariat. El mercat laboral és fluid i cada vegada canviarem més de feina, o ens la crearem. Es per això que crec que tothom necessita identificar la seva marca. Si no et veuen, no et compren, ni et contracten, ni et promocionen.

Sóc una petita empresària i vull augmentar la meva visibilitat. Per on començo?

Cal començar planificant: saber quins objectius em proposo i com els assoliré. Al meu manual Tu plan de visibilidad proposo una metodologia senzilla però molt útil per organitzar-se i aconseguir beneficis. La metodologia es resumeix en un esquema que he dissenyat i que es pot descarregar de forma gratuïta al meu web: www.neusarques.com/hoja40plus

Ets especialista en màrqueting per a escriptors i dius que si no et veuen, no et llegeixen. Sembla que això del màrqueting i de l'art de l'escriptura no puguin anar de la mà!

Sí, als escriptors la visibilitat ens costa. Escriure és un camí de solitud. Estem sols davant el text. Ara bé, perquè ens llegeixin, cal publicar, que és un procés públic, com el verb mateix indica. "Escriure" i "publicar" no són sinònims; son dos moments diferents. Quan escrivim mirem endins i quan publiquem, hem de mirar enfora.

Com es pot apropar la literatura a la gent més jove, als nadius digitals, que a vegades els falta paciència per mirar un vídeo de més de 30 segons?

Jo crec que als joves els encanta la ficció: llegeixen molt, veuen vídeos i sèries, escriuen i publiquen a Internet la seva obra. Crec fermament que si una persona jove troba el seu tema i un format proper, llegeix. Tenim lectors, segur, per molts anys, i ho celebro!

Sense vídeo no hi ha visibilitat? Creus, com molts especialistes en màrqueting online, que és la principal eina per fer-se visible?

La principal eina per fer-se visible te la diu el teu públic. Has de ser visible allà on son els teus clients. Per això, en el meu mètode, deixem l'estratègia per al final. Abans és primordial entendre a qui s'adreça la nostra proposta.

Què és #Vive50, a banda d'un llibre autobiogràfic?

Quan vaig fer 50 anys, en lloc d'una festa, vaig "fer" una crisi. Per sortir-me'n, em vaig proposar el repte de celebrar durant un any 50 experiències que em cridessin l'atenció. Al llibre Vive 50. Cambiar de vida sin cambiar de barrio, explico aquest repte personal. Després de llegir-lo, hi ha lectores que s'han proposat celebrar també els seus 50 anys d'aquesta manera. Hem fet un club i per entrar, nomes cal enviar una foto amb el llibre. Compartim experiències i ens trobem una vegada al mes, a Barcelona, però aviat a d'altres ciutats. Tant de bo les dones tarragonines s'animin!

Què és el millor dels 50?

Els 50 són la joventut de la maduresa. Jo valoro veure que queden reptes per endavant, que em venen de gust i que els puc fer.

Dius que aquest és el millor moment per portar a terme el teu projecte vital, que és el que farà feliç. Encara no sé quin és el meu projecte vital i només em queden 5 anys pels 50. Què faig?

Si encara no saps què et fa feliç, pots canviar la pregunta i plantejar-te: què em crida l'atenció? I fer-ho. Fes el que et crida l'atenció, per estrambòtic que et sembli. Jo sempre dic a les dones Vive 50: la pregunta no és "per què?". La pregunta és "per què no?".

He sentit que les dones, a partir dels 40, som invisibles. Hem de treballar més la marca personal pel fet de ser dones?

Les dones som menys visibles que els homes i això suposa un fre professional perquè, si no et veuen, no et contracten, ni et promocionen. Hem de fer front als estereotips externs i a les resistències internes, com ara la síndrome de la impostora, que és la incapacitat que sovint patim les dones a l'hora d'interioritzar l'èxit. De vegades ens costa de creure que ens l'hem guanyat, perquè el context no ens ajuda, però estic convençuda que estem en un moment de transició cap a un nou paper de la dona.

També has treballat en city marketing. A Tarragona ens diuen que no ens sabem vendre, què ens recomana?

Jo sempre recomano fer un pla de visibilitat. El que he elaborat serveix també per a les ciutats. El procés per a ser visible sempre té tres fases i sempre són les mateixes, ja siguis una empresària, una advocada o una ciutat: primer, definir la marca. Després, identificar el teu públic i finalment posar en marxa l'estratègia per arribar directament a aquest públic.

Especialista en marca personal

Neus Arqués Salvador (Barcelona, 1963) és escriptora i conferenciant, especialitzada en gestió de la visibilitat, especialment de les dones i dels escriptors. És diplomada en Traducció, llicenciada en Ciències Polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i màster en Política Internacional per la Johns Hopkins University (EEUU). També és docent en diversos programes de postgrau i a l'Escola de Llibreria. Ha desenvolupat la seva carrera professional en diverses institucions, com la UAB, l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional i la Cambra de Comerç de Barcelona. Durant aquesta etapa va portar a terme projectes de màrqueting competitiu de ciutats. L'any 2000 va fundar l'empresa de màrqueting i gestió de la reputació Manfatta. És professora en diversos programes de postgrau en màrqueting i comunicació i com analista digital l'han qualificat com una de les 35 dones espanyoles més influents a Internet. Ha publicat Un hombre de pago, Una mujer como tú i Todo tiene un precio. També és autora dels manuals Tu plan de visibilidad 40, Marketing para escritores, Y tú, ¿ qué marca eres?. El seu últim llibre és Curso de escritura para mujeres ocupadas.

Més info a:

www.neusarques.com

@NeusArques