Emprenedors a contracorrent

Diversos casos d’èxit demostren que l’emprenedoria és una alternativa vàlida a la monodependència nuclear que ha marcat l’economia d’Ascó des dels anys 70

L'Oficina de Desenvolupament Local és l'epicentre de les polítiques de diversificació econòmica.
Dani Revenga / Ascó

L'aïllament geogràfic d'Ascó respecte a les zones amb més activitat econòmica de la demarcació, però sobretot la presència des dels anys 70 del segle passat d'un motor econòmic que ho absorbeix tot com les dues centrals nuclears han estat els obstacles que han dificultat la consolidació d'un teixit empresarial autòcton i diversificat a Ascó i, per extensió, a bona part de la Ribera d'Ebre. Però hi ha excepcions. Casos d'èxit com Aplicontrol, Nemon o Optim.gr demostren que es pot emprendre contracorrent. Ara, gràcies a les noves tecnologies, més i millor.

Martí Pros, un dels dos socis d'Optim.gr, empresa del sector de la comunicació que ofereix solucions integrals en disseny, vídeo i publicitat, assegura categòricament que 'treballar des d'Ascó avui no és un handicap, podia ser una excusa fa uns anys, però no ara, amb les tecnologies de comunicació que tenim al nostre abast, que ens permeten compartir els materials via correu electrònic, aplicacions o altres'. Pros reconeix que té molts clients de proximitat perquè 'el tracte personal també és important', però que ja fa temps que va ampliar el radi i que, de fet, 'la nostra xarxa de col·laboradors també va més enllà d'Ascó i la Ribera d'Ebre'.

Més sofisticats, per la naturalesa de la seva activitat, son els casos d'Aplicontrol i Nemon. Són empreses de tecnologia que són capaces de donar el seu servei de manera remota. En el cas d'Aplicontrol, que es dedica a l'automatització de fàbriques de farina i pinso, monitoritza els sistemes que implanta als seus clients i els supervisa des de la seva seu, al centre d'Ascó. Jordi Miró, el seu impulsor, recorda que 'quan vam començar els anys 90 havíem de viatjar molt, però a més quan arribàvem a casa del client ens havíem de connectar amb els nostres ordinadors i era tot molt complicat'. 'Ha estat una revolució, ara pràcticament no anem a les instal·lacions dels nostres clients', apunta, remarcant que la gran majoria dels seus clients es troben a zones allunyades com el País Basc, Aragó, València o Múrica.

Des de Nemon, empresa de software especialitzada en el sector energètic, Ivan Solé explica que 'el núvol, les aplicacions remotes, l'skype... tot ens ajuda a relacionar-nos amb els nostres clients, els continuem visitant, però la nostra ubicació no és un desavantatge competitiu'. Un argument que queda demostrat en els plans d'internacionalització que actualment té aquesta empresa, que té previst expandir-se a Mèxic en els propers mesos.

L'emprenedoria, assignatura pendent

Tot i que els seus casos haurien de servir com a exemple a una comarca on les oportunitats laborals al sector nuclear ja van escasses, aquests emprenedors estan d'acord en què la iniciativa empresarial a la zona és encara una assignatura pendent. 'Encara està molt arrelada la mentalitat d'aspirar a un lloc de treball a la central nuclear, és una incercia que ha fet i encara fa molt mal', reflexiona Martí Pros. 'La gent de la nostra edat no vol saber res d'establir-se pel seu compte', critica, i es queixa que 'això distorsiona el mercat de treball, perquè quan ofereixes un sou normal del sector, ningú vol treballar perquè tenen al cap els salaris de la nuclear'. Jordi Miró està d'acord en que 'ens costa molt trobar gent, tothom vol treballar a la central, treballar poc, cobrar molt i tenir pocs problemes'. 'Aquesta dinàmica anul·la el gen emprenedor', assevera.

En el que si estan d'acord és en que les oportunitats d'emprendre des d'Ascó compten amb el privilegi del suport de l'Ajuntament, que gràcies a la seva gran capacitat econòmica pot recolzar els negocis locals en la seva fase inicial, amb un ampli programa de subvencions i la possibilitat de comptar amb un espai dins del viver d'empreses.