“Les xifres d’ocupació demostren que les polítiques de diversificació econòmica estan funcionant”

Maria José Gómez - Regidora de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Dani Revenga / Vandellòs i l'Hospitalet

El monocultiu nuclear fa temps que és història a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. A les dues fases del seu polígon industrial ja es genera més ocupació que al sector nuclear. Un èxit que ha arribat gràcies a una aposta proactiva de l'Ajuntament per captar inversions i fomentar l'esperit emprenedor, a banda de dinamitzar altres sectors com el turisme, el comerç o l'agroalimentari. La regidora de l'Àrea de Promoció Econòmica, Maria José Gómez, explica en aquesta entrevista les claus per continuar aprofundint en aquest procés que és clau per al futur del municipi.

Ara fa un any, IDETSA va estrenar instal·lacions a la Via Augusta de l'Hospitalet de l'Infant. Quin balanç en fa?

Molt positiu, perquè s'han complert les expectatives que teníem. D'una banda, el de la proximitat, tant a nivell dels ciutadans com de les empreses. I de l'altra, el de dinamitzar una zona clau del municipi, ocupant un local que estava buit a un eix comercial com la Via Augusta, amb una ubicació estratègica a l'entrada d'aquesta artèria. A més, deixar lliure el local que ocupàvem al polígon ha permès donar un espai a IDOM, una empresa d'enginyeria que treballa al sector nuclear i que necessitava un espai si volíem evitar que marxés del municipi.

En aquest sentit, com està l'oferta d'espais per a empreses al municipi?

Tenim disponibilitat d'espais tant al Viver convencional com al tecnològic, on hi ha una ocupació del 80% i amb casos d'èxit com el de Toro, que ha duplicat el seu espai en proporció al seu ritme de creixement. A més, a nivell privat hi ha moltes naus industrials que es poden reconvertir en oficines si es fa la inversió. La nostra política és poder satisfer qualsevol demanda, perquè si no ho fem perdem oportunitats de diversificació econòmica. I som molt proactius en això.

"Hem aconseguit tenir més treballadors als polígons que a la central nuclear"

També ho són a l'hora de captar empreses com demostra el pla d'incentius, del que acaben d'aprovar una ampliació que incorpora diverses novetats...

Sí, seguim treballant en les dues direccions originals, atreure empreses i crear-ne de noves, adaptant els incentius a la situació de cada moment, perquè el context canvia contínuament, tant a nivell polític, econòmic, legislatiu, mediambiental... A grans trets, les novetats que incorporem són l'adaptació a reformes legislatives com la reforma laboral, simplificar els tràmits, incentivar que es dinamitzin els locals buits i les inversions al sector del comerç o ajuts específics per al sector agroalimentari, entre d'altres. Volem que siguin incentius transversals que ens ajudin a avançar en el nostre gran objectiu: la diversificació econòmica.

Parlava del sector comercial, que s'enfronta al repte de sobreviure a l'era de l'e-commerce. Què es pot fer per revertir la tendència?

El nostre paper és guiar-los cap a la digitalització, perquè puguin ser més competitius. Durant la pandèmia vam crear un market place amb aquest objectiu, perquè les botigues no podien obrir. Hem de tenir en compte que amb el comerç no només estem defensant un sector econòmic, sinó un model de municipi, perquè amb persianes baixades tindríem un poble dormitori. El comerç i la restauració són factors de dinamització econòmica i social. Per això, aquesta tardor tornem a impulsar el programa 'Fes-la rodar', amb una targeta moneder que té el doble objectiu d'injectar diners directes al comerç, però també generar fidelització, ja que les persones que potser no coneixen l'oferta comercial que tenim al municipi acabaran gastant més del que hi ha a la targeta i possiblement hi tornaran més endavant.

"Quan una empresa busca instal·lacions som proactius per no perdre oportunitats"

Parlava de la diversificació econòmica... El seu epicentre es troba als dos polígons industrials que tenen al municipi: Les Tàpies I i Les Tàpies II. En quin punt estan?

Les Tàpies I està pràcticament ple i a Les Tàpies II només queden dos parcel·les petites de l'Incasòl. L'última inversió ha estat una estació de servei amb restaurant i hotel, que ha generat 45 llocs de treball, amb una activitat d'allotjament fora de la temporada turística, perquè sobretot acollirà clients empresarials. Gràcies a aquesta vitalitat dels polígons, al municipi ja tenim més persones treballant a Les Tàpies que a la central nuclear. Són xifres que demostren que les polítiques de diversificació econòmica estan funcionant.

El sector nuclear acaba de rebre l'etiqueta verda de la Unió Europea com a energia clau durant la transició energètica. Quina valoració en fa?

L'energia nuclear és necessària durant aquest procés. Amb renovables no podem satisfer la demanda que tenim, no són prou estables i, a més, anem endarrerits en la capacitat de generació. La demanda elèctrica segueix creixent i ha d'estar preparada per a l'impacte de la nova mobilitat, un altre argument per seguir aprofitant l'energia nuclear. Mentre el sector compleixi amb els requeriments de les inversions en seguretat, estem molt a favor de la seva continuïtat per la seva capacitat de generar tanta energia sense emissions.

Un altre sector clau al municipi és el turisme, que és un dels més afectats per la Covid. Per quin moment de salut passa?

Bo, pel nostre model basat en la segona residència no vam patir pràcticament l'impacte de la Covid. A més, amb els viatges limitats, aquests turistes allargaven l'estada al nostre municipi, que a més era percebut com una destinació segura, el que ha estat molt valuós. De cara a aquest any, les perspectives són estables. El nostre gran mercat internacional és el francès, que a la pràctica és de proximitat, perquè venen en cotxe. Mercats afectats per la situació internacional, com el rus, l'ucrainès o el britànic no tenen pes específic al nostre municipi. I com a novetat, acabem d'inaugurar una zona d'aparcament per a les autocaravanes, una modalitat que ha crescut exponencialment, que és sostenible i que no només es mou els mesos d'estiu, així que pot ajudar amb el nostre gran objectiu: la desestacionalització. Per tot plegat, ja en projectem una altra a Vandellòs.