El Cluster TIC reforça el seu rol d’articulador del territori

L’associació d’empreses tecnològiques segueix creixent en associats a la demarcació i veu una oportunitat en el projecte d’Àrea Metropolitana

El foment de les vocacions tecnològiques femenines és un dels exemples de la feina que el TIC Sud fa amb visió de territori.
Dani Revenga / Reus

El Clúster TIC Catalunya Sud té en el seu ADN una visió de territori que es plasma en la seva composició. Des del seu naixement a l'entorn del Tecnoparc de Reus ha anat incorporant empreses, institucions i partners de tota la demarcació. El Clúster, que en els darrers dos anys ha triplicat el nombre d'associats superant els 90, veu en el projecte d'Àrea Metropolitana que han impulsat els ajuntaments de Tarragona i Reus com una oportunitat d'enfortir el territori i fer-lo més competitiu.

El clúster manager del TIC Sud, Sergi Novo, recorda els eixos de l'associació empresarial: facilitar, connectar, visibilitzar i projectar oportunitats. Unes línies mestres que encaixen en la idea de crear una Àrea Metropolitana on "el sector TIC seria fonamental, per potenciar els serveis als ciutadans i per seguir enfortint els seus sectors econòmics". Novo creu que és necessari "un pla estratègic i organismes que canalitzin aquest full de ruta".

Les empreses del sector hi estan d'acord. David Mardones, de Grupo Castilla, creu que "estem al davant d'una oportunitat espectacular" i creu que les comarques tarragonines "per les dimensions i per la sintonia poden alinear els seus agents principals per impulsar plans formatius, estratègies de captació i retenció talent, atracció d'inversions... podem ser un pol de dinamisme molt important".

Des de T-Systems, Manuel Gutiérrez està d'acord en què és una oportunitat i remarca que "tenim empreses amb projecció internacional que hem generat talent i això atreu més talent" i també creu que "falta l'estructura i la visió estratègica". "Tenim unes dimensions que ens habiliten molt més que altres territoris, però necessitem la visió mig i llarg termini", subratlla. Jordi Ferrando, d'Infordisa, posa l'accent en què "els sectors empresarials no entenem la fragmentació que es dona a nivell institucional i per això hem de liderar aquesta visió de territori".

La vicerectora de Transferència de la URV, Ercilia García, recorda que "som molt capil·lars a tota la demarcació" i que "treballar pel territori és la nostra raó de ser". Garcia creu que un clúster com el TIC és un "gran agent de cohesió territorial" i identifica "un moment clau per donar un nou impuls a les comarques tarragonines, amb un projecte propi i una idea clara de cap on es vol anar".