Un pas endavant pels autònoms, però no el definitiu

Les Corts aproven aquest mes una reforma de la llei d’autònoms que es deixa al tinter reivindicacions històriques com la quota progressiva en funció dels ingressos

La llei de Mesures Urgents del Treball Autònom que és a punt d'aprovar-se al Senat anuncia diverses millores. FOTO: CEDIDA.
Oriol Margalef / Tarragona

"Et concedeixo un desig". A l'afortunat se li apareix el geni de la llàntia. "La salut és el més important. No em vull posar mai malalt", respon. I el geni el converteix en... autònom! La desprotecció social que pateixen dos milions d'autònoms a Espanya és objecte d'acudits. Finalment, la llei de Mesures Urgents del Treball Autònom que és a punt d'aprovar el Senat anuncia diverses millores, com la possibilitat de canviar la base de cotització fins a quatre cops l'any, o allargar a 12 mesos la tarifa plana de 50 euros als nous autònoms. Les organitzacions d'autònoms agraeixen el gest, però professionals i assalariats segueixen lluny de l'equiparació.

Una dècada després de la darrera reforma important del treball per compte propi, el Senat aprovarà previsiblement en uns dies una nova iniciativa impulsada per Ciutadans. La normativa, que presumiblement tirarà endavant amb una ampla majoria dels grups -tot i que el PP no ha admès cap de les 68 esmenes presentades per l'oposició- introdueix millores com la possibilitat de desgravar-se fins a 26,97 euros al dia per menjar fora, o compatibilitzar al 100% la jubilació i la feina als qui tinguin treballadors al seu càrrec.

Tanmateix, la llei no donarà satisfacció a reivindicacions històriques, com que els autònoms cotitzin segons els ingressos reals, que és el que fan els treballadors per compte aliè. Actualment, els autònoms han d'ingressar a la Seguretat Social un mínim de 275,03 euros cada mes, guanyin el que guanyin.

La tarifa plana de 50 euros per a nous emprenedors s'allarga fins els 12 mesos, entre d'altres millores de protecció social

A Espanya hi ha registrats 3,2 milions d'autònoms, dels quals 2 milions són persones físiques. Tanmateix, un 86% cotitza per les bases mínimes, i si es tenen en compte les obligacions de la les pensions del RETA el sistema és deficitari per a la Seguretat Social. La nova llei permetrà variar fins a quatre cops el mateix any les bases de cotització, en funció dels ingressos i les despeses a cada moment.

Aquesta mesura vol apropar el règim fiscal a la realitat dels autònoms, però tots els partits ho consideren només un pas endavant, no el definitiu. "L'esforç de consens polític no acaba aquí. Seguirem treballant en la subcomissió del RETA al Congrés per avançar cap a la gran reforma del treball autònom", afirma Sergio del Campo, diputat al Congrés. En aquest context, i a pesar que l'aprovació de la llei és pròxima, la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) ha demanat a la subcomissió del RETA al Congrés que es posi les piles i segueixi treballant.

Totes les formacions polítiques s'han compromès a seguir debatent en aquest marc per generar propostes que puguin ser d'aplicació en el futur. Una de les organitzacions que ha participat activament en el debat previ a les Corts d'elles és PIMEC. I la seva conclusió és que queda molt camí per recórrer perquè emprendre un projecte personal com a autònom sigui realment atractiu. "La llei és ambiciosa, però no és integral com hauríem volgut", explica Josep González, president de PIMEC.

PIMEC creu que queda molt camí per recórrer perquè emprendre un projecte personal com a autònom sigui realment atractiu

Malgrat això, les associacions professionals creuen que la tarifa plana serà un incentiu cap a la segona oportunitat. Per això, s'ha ampliat el termini de 6 a 12 mesos de quota reduïda a 50 euros. Per a les altes que no siguin el primer cop, es redueix a més de cinc a dos anys el temps que s'ha d'haver estat de baixa a l'activitat per tenir accés a la bonificació. Si l'autònom ja va cobrar aquesta bonificació anteriorment, el termini d'inactivitat augmenta a tres anys.

Una altra novetat de la llei i que en aquest cas entrarà en vigor l'1 de gener de 2018 és la possibilitat de deduir les despeses de manutenció si es produeixen en establiments de restauració i hostaleria i es paguen amb targeta. L'import deduïble tindrà el mateix límit que per als treballadors per compte aliè a l'IRPF (26,67 euros). A pesar que és una de les mesures que han aixecat més expectació, el cert és que s'hauran de complir molts requisits que, d'entrada, dificulten l'abonament. Així, no n'hi haurà prou amb presentar el tiquet, sinó que s'haurà de presentar factura completa, i la despesa s'haurà de fer en una localitat diferent a la que figura com adreça fiscal de l'autònom.

Els punts claus de la llei d’autònoms

Notícies relacionades