La campanya turística de Setmana Santa, en perill pel coronavirus

Els responsables hotelers asseguren que la por al contagi atura les reserves mentre se suspenen grans esdeveniments i es buiden comerços

Una habitació d'hotel buida. FOTO: ACN.
Redacció / Tarragona

Segons el portaveu de l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre, Juanjo Bel, la situació, de moment, "és dramàtica".

La magnitud que està agafant l’epidèmia per coronavirus podria fer malbé la campanya turística de Setmana Santa a la demarcació de Tarragona. Encara a tres setmanes vista de les vacances, el sector turístic de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre està a l'expectativa de l'evolució del brot de coronavirus a Catalunya d'aquí a finals de mes. De moment, però, amb la majoria d'hotels encara tancats, el ritme de reserves per a la Setmana Santa -i fins i tot de l'estiu- s'ha frenat segons Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), que evita donar dades de l’impacte fins ara.

Segons el portaveu de l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre, Juanjo Bel, la situació, de moment, "és dramàtica". Els allotjaments rurals no estan patint cancel·lacions però tampoc reben reserves ni tan sols trucades per demanar informació. Moltes cases no tenen clients per a Setmana Santa i no és habitual quan queda menys d'un mes per aquest període vocacional. "S'entén que de turista estranger no en vindrà ni un i ho patiran més els hotels però que el català i el valencià no es mogui és preocupant", ha assenyalat Bel.

La vicepresidenta de la nova Associació d'Hostaleria de les Terres de l'Ebre, Montse Callau, ha afegit que alguns petits empresaris comencen a tenir problemes financers perquè han de retornar el pagament a compte de les reserves que els estan cancel·lant. No tenen quantificat encara el nombre de grups i reserves que s'han perdut però coincideixen que les demandes i les reserves d'allotjaments i activitats "estan completament aturades".

"També cal assenyalar que les cancel·lacions són parcials, no tothom es fa enrere", ha destacat Callau. Subratllen, com a missatge per revertir la situació, que el delta és un destí molt poc massificat i podria ser una bona alternativa per gaudir d'un l'oci lluny de les zones urbanes. "És un destí tranquil i saludable, pel seu entorn i pot ser una alternativa sana, lluny del turisme de masses", ha insistit la vicepresidenta de l'AHTE.

Les dificultats per anul·lar vols

Molts clients volen anul·lar els viatges perquè des dels governs així ho recomanen, però no tant per por a contraure el virus sinó pels plans d'actuació, ja que en qualsevol moment poden quedar en quarantena en un hotel o no deixar-los sortir del país. A més, si s'anul·la un viatge, el client ha d'assumir el 100% dels costos, ja que les companyies aèries al·leguen que, fins ara, no hi ha hagut prohibició de vols.

PortAventura, incògnita sobre la seva obertura

Un dels principals atractius de la Costa Daurada, PortAventura, té prevista la data d'obertura, el 27 de març, un dia significatiu ja que coincideix amb el 25è aniversari del parc d'atraccions. Però l'empresa evita confirmar-ho, la qual cosa fa intuir que no estigui garantida al 100%. Davant la preocupació dels empleats, des del parc s'ha emès un comunicat per garantir que ha extremat les mesures de precaució, seguint les recomanacions de Salut.

"Assegurar que el nostre resort està preparat amb les mesures preventives addicionals si les circumstàncies ho requerissin", diu en el text. PortAventura ha incrementat la freqüència de neteja de les zones públiques i de les seves oficines. També ha restringit els viatges dels empleats a països de zones de risc i l'assistència a esdeveniments o fires amb gran afluència de gent i ha creat uns protocols d'actuació per a totes les àrees del parc.

La gent s’aboca fer compres massives

El president de PIMEComerç Tarragona, Florenci Nieto, opina que les mesures de prevenció arriben massa tard i que per això la població, inicialment molt confiada, ha entrat en pànic. A partir d'aquí, creu que cal treure pit i motivar el comerç de proximitat a dotar-se de transport motoritzat i repartir la compra per les cases, sobretot a la gent gran. Diu que val la pena oferir aquest servei i "avançar-se a la resta". S'està fent una enquesta a tot el sector comercial per saber l'abast de l'afectació.

El Port de Tarragona també ho nota

Al port de Tarragona confirmen haver notat un "alentiment" dels tràfics. Es visibilitza amb menys moviment de vaixells i menys camions. Tot i ser massa aviat per quantificar l'afectació sobre les importacions i exportacions, el port tarragoní ja preveu que la facturació es veurà alterada, tant a causa de la pandèmia, com per altres factors que hi juguen en contra, com el greu incident a l'empresa química Iqoxe o el tràfic de carbó, immers en una caiguda en picat.

Pel que fa a l'aeroport de Reus no es veu gaire afectat, bàsicament perquè hi ha molt poca operativa durant l'hivern -només un vol de Reus a Londres, de la companyia Ryanair. Altra cosa serà a finals de mes quan arrenqui la temporada d'estiu, el 29 de març, amb la resta de rutes de Ryanair i Jet2. Hi ha preocupació entre les aerolínies. A tot això, el sector turístic també pateix la devaluació del ruble rus -de 69 a 81 rubles per euro- i la lliura -d'1,20 a 1,14 euros.

Notícies relacionades