Les pernoctacions a la Costa Daurada van caure un 73% aquest estiu

Així ho mostra un estudi de la URV, que destaca, però, que a les Terres de l'Ebre la davallada només va ser del 23%

Turistes a la zona del Trabucador aquest estiu. FOTO: ACN.
Redacció / Tortosa

L’informe de la càtedra d'Economia Local i Regional, “Resiliència de la demanda turística”, mostren com ciutats com Barcelona només ha mantingut un 13% dels turistes del 2019.

Les comarques tarragonines només van conservar aquest estiu 23 de cada 100 pernoctacions que van haver-hi el 2019. Així ho indica un estudi de la càtedra d'Economia Local i Regional de la Universitat Rovira i Virgili (URV) que duu el nom de "Resiliència de la demanda turística" i que mostra com les Terres de l’Ebre van amortir millor el cop de la falta de visitants. Les Terres de l'Ebre van conservar un 67% del total de viatgers i un 72% de les pernoctacions. A la Costa Daurada, en canvi, hi han anat un 46% dels turistes, però les pernoctacions tan sols han estat un 27% respecte les del 2019. A nivell global, Catalunya ha mantingut tan sols un 36% dels visitants i és la quarta comunitat autònoma amb pitjor resiliència. La ciutat de Barcelona tan sols ha mantingut un 13% dels viatgers respecte els que va rebre el juliol i l'agost del 2019. "Un desastre", segons el catedràtic Juan Antonio Duro, responsable de l’estudi.

La caiguda general ha estat provocada per la poca incidència del turisme internacional, que aquest estiu ha estat pràcticament inexistent. En canvi, Duro ha fet una valoració positiva de la resiliència hotelera en el mercat domèstic -català i estatal. De fet, la Costa Brava ha tingut més turisme local enguany que l'any passat (+9%), tot i la pandèmia. Les Terres de l'Ebre han protegit un 79% dels viatgers i un 87% de les pernoctacions domèstiques; mentre que a la Costa Daurada els registres han estat del 77% i 59%, respectivament.

Pel que fa als càmpings, les Terres de l'Ebre han tingut més viatgers (+2%) que l'any passat, però les pernoctacions han caigut un 19%. Tot i això, és la zona de Catalunya amb millors xifres. En el cas del mercat domèstic els números encara són millors. Els visitants han crescut un 23% i les pernoctacions un 3%.

Finalment, per Duro el turisme rural ha estat "l'establiment estrella en resiliència" a Catalunya. Tot i no disposar de dades per àrees, a nivell català s'ha protegit el 97% del total de la clientela, i el mercat domèstic ha crescut un 24%, un registre rècord a nivell estatal. Les pernoctacions s'han incrementat encara més, fins al 39% en aquest tipus d'allotjaments.
 

Notícies relacionades