Oryzite, l'alternativa al plàstic sorgida de la Cambra Arrossera del Montsià

El nou material, desenvolupat durant gairebé més d'una dècada, ja s'està provant en marques com Seat

El president de la Cambra Arrossera del Montsià, Marcel Matamoros; el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, i l'empresari i CEO d'Oryzite, Iban Ganduxé. FOTO: ACN.
Redacció / Tarragona

Orzyte és un material que sorgeix amb el tractament de les clofolles dels grans d’arròs i les proves fetes fins ara indiquen que té la mateixa solidesa que el plàstic.

Fa deu anys que la Cambra Arrossera del Montsià treballa en un projecte que pot canviar la sostenibilitat en el sector industrial d’arreu del món. Aquesta entitat, juntament amb l’emprenedor Iban Ganduxé, han creat un nou producte que pot ser l’alternativa al plàstic. Es tracta d’Oryzite, un material fet de les clofolles dels grans d’arròs i que segons el seu creador, es pot aplicar en la fabricació d'envasos, bosses, palets o peces d'automoció i, per tant, pot tenir utilitat per a un ampli espectre de sectors com ara l'automobilístic, la logística, el tèxtil, el del packaging o el del mobiliari. Precisament, la multinacional automobilística Seat ha iniciat una prova pilot per incorporar als seus nous models peces fabricades amb Oryzite.

Amb Oryzite, els temps de producció i el consum d'energia es redueixen per als fabricants. "Això, juntament amb el menor pes del material, pot generar estalvis de costos de més d'un 20%. D'aquesta manera, els productors poden incrementar els marges", ha assenyalat Ganduxé. Pel que fa als avantatges ambientals, Oryzite permet reduir l'ús i els residus de plàstics gràcies a la substitució d'aquests en un percentatge de fins al 85%, una xifra més elevada de la que permeten altres materials que només es poden additivar fins a un 61%. S'ha de tenir en compte, a més, que la clofolla d'arròs és un dels majors subproductes existents al planeta.

La producció del nou material es porta a terme a la mateixa planta de la Cambra Arrossera del Montsià en la que es processa l'arròs. Amb unes instal·lacions de transformació d'uns 34.000 metres quadrats i una extensió de cultiu d'arròs de 8.400 hectàrees, la Cambra elabora unes 60.000 tones d'arròs cada any i té capacitat per produir 14.000 tones anuals d'Oryzite, segons ha recordat el seu president Marcel Matamoros. "I és un producte que no desapareix i es genera cada any", ha recordat Matamoros.

Notícies relacionades