Hotels i càmpings veuen la salvació en el passaport de vacunació

Amb la Setmana Santa pràcticament perduda, el sector turístic confia en la seguretat sanitària per reactivar la mobilitat i reflotar el negoci

La Costa Daurada espera que l’estiu de 2021 superi les pírriques xifres del de 2020. FOTO: XAVI JURIO.
Esteve Giralt / Tarragona

Ha passat un any des de l'esclat de la pandèmia i el sector turístic segueix entre els més damnificats. El panorama, incert, obliga els qui dirigeixen els establiments hotelers a mirar de fer previsions per una temporada que a la Costa Daurada hauria d'arrencar per Setmana Santa. Amb la pandèmia limitant encara molt la mobilitat interna, ara per ara només oberta a nivell comarcal, el sector dona gairebé per perdut el tradicional inici de temporada. L'estiu, al juny, és a hores d'ara l'horitzó turístic més probable, i bona part de les esperances passen per a que la vacunació arribi a un percentatge important de la població a Espanya i als principals països europeus emissors de turistes.

"La vacunació és bàsica, aquí i a la resta d'Europa, sobretot a França, Anglaterra, Holanda, Bèlgica o Irlanda", destaca Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT). Amb un percentatge alt de vacunacions entre la població tarragonina per donar una imatge de seguretat a l'exterior i amb turistes que viatgin ja vacunats, amb el seu certificat, seria factible multiplicar la mobilitat. En aquest escenari, el sector s'imagina un estiu amb més facilitat per obrir fronteres, hotels oberts i uns nivells d'ocupació per sobre del 60%.

Si la vacunació funciona, entre els mesos de juny i octubre el sector turístic confia que es podria treballar a bon ritme. Res a veure, això sí, amb els nivells d'ocupació i els volums de visitants d'abans de la pandèmia. Però els registres serien molt diferents, en aquest escenari optimista, respecte la temporada passada. "Amb una vacunació alta i la mobilitat reactivada, podríem salvar la temporada, amb un 60% d'ocupació del que seria una temporada normal", afegeix Guardià.

Hi ha una llum d'esperança que dona energies a hotelers i propietaris d'establiments turístics, en un panorama carregat d'incerteses. El sector turístic tarragoní està rebent dels touroperadors missatges molt positius. "Hi ha moltes ganes de viatjar i de venir a la Costa Daurada. A països com Anglaterra ens expliquen que tenen moltes ganes de sortir fora i nosaltres som un destí líder, conegut i amb garanties", afegeix Guardià.

En un context de pandèmia, amb la població molt prudent davant del risc de contagi, per molt que la vacuna s'hagi anat posant a cada cop a més població, els experts auguren que els turistes buscaran destinacions segures. És a dir, s'apostarà per viatjar a llocs ja coneguts, tradicionals, com és el cas de la Costa Daurada, on es tinguin garanties de prevenció davant el risc de contagi de Covid-19, que no pas fer-ho a destinacions exòtiques.

"La vacunació és bàsica, aquí i a la resta d'Europa, sobretot a França, Anglaterra, Holanda, Bèlgica o Irlanda", destaca Xavier Guardià (FEHT)

La feina feta a l'estiu passat pels establiments hotelers, on no es van produir pràcticament contagis, és una bona carta de presentació davant els països emissors de turistes. "La seguretat sanitària és primordial", destaca Guardià. Complir amb les mesures de prevenció davant la Covid i mantenir a ratlla el virus es convertirà, en aquest escenari pandèmic, en un atribut necessari per qualsevol establiment hoteler al món. Jugarà també a favor de la Costa Daurada que la pandèmia ha afectat de forma global, deixant molt poques destinacions lliures de coronavirus.

Amb el turista de proximitat no n'hi ha prou

El turisme de proximitat, sigui de Catalunya o de la resta de l'Estat, va servir la temporada passada per salvar una part molt petita del negoci. El turisme a la Costa Daurada passa en bona part pels visitants estrangers i això converteix el passaport de vacunació, encara verd i en fase de discussió entre els països europeus, en una via molt transcendent per reflotar l'activitat. La meitat del negoci turístic a les comarques de Tarragona ve de fora i l'altra 50% arriba de visitants procedents de Catalunya i la resta de l'Estat.

Les autoritats, a escala europea, ja han posat al damunt de la taula el certificat internacional de vacunació com la manera més ràpida i segura de reactivar la mobilitat de persones entre països. "El passaport sanitari obrirà vies per treballar amb seguretat, podrem oferir garanties als visitants", confia Jaume Orteu, president de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, amb una llarguíssima experiència al sector hoteler de la Costa Daurada.

Fer previsions en un escenari tant canviant i incert és gairebé un esport de risc, però els operadors turístics estan obligats per força a preparar-se pel que pot venir. Joan Anton, president de l'Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l'Ebre, atén a l'INDICADOR després de reunir-se amb la comissió de promoció. "La majoria d'establiments no saben què fer", explica. Molts són els interrogants i poques les respostes segures. El model de negoci de la majoria de càmpings es fonamenta en una temporada que arrencava abans de la pandèmia per Setmana Santa i s'allargava set mesos en el millor dels casos, al litoral.

La Costa Daurada s'imagina un estiu amb més facilitat per obrir fronteres, hotels oberts i uns nivells d'ocupació d'un 60% respecte una temporada prepandèmia

Amb la Setmana Santa en l'aire, es fa difícil imaginar com mantenir certa rendibilitat a la primavera i principis d'estiu, mesos que els càmpings salvaven entre setmana sobretot amb les escoles i el turisme estranger de persones grans que, ja jubilades, feien llargues estades a preus més baixos. Al cap de setmana, arriben els campistes de proximitat, la majoria catalans. Justament, un dels canvis, auguren els experts, és que el perfil del turista rejovenirà per força, perquè la gent gran tindrà més recança a viatjar per por a contagiar-se.

Amb les dades actuals de transmissió del virus i la vacunació encara incipient, el sector del càmping ja mira a l'estiu, confiant que a partir del juny ja estigui oberta del tot la mobilitat a Catalunya, condició indispensable per pensar en tornar a obrir càmpings. "El client europeu també confiem que podrà venir a partir dels mesos de maig i juny", afegeix Anton.

El tsunami de la pandèmia ha castigat el sector hoteler i dels càmpings com mai abans a la història del turisme vocacional. Cap crisi anterior és comparable. El sector confia que la recuperació no trigui massa i que la majoria d'establiments de la Costa Daurada no hagin de tancar per sempre. Pels hotels, el coronavirus ha arribat just després d'uns anys de renovació a fons de les places hoteleres, amb un gran esforç inversor.

Notícies relacionades