Port, Repsol i Vila-seca, el trident d'una inversió de 260 milions d'euros

Impulsen el pla Cal·lípolis Next Generation que aspira a financiar-se amb amb fons europeus

D'esquerra a dreta: l'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, el president del Port, Josep Maria Cruset i el director de Repsol Tarragona, Javier Sancho. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

El nou contradic dels Prats del Port és el projecte més costós, amb 86,5 milions d'euros. També s'hi inclouen projectes mediambientals, com la recuperació del passeig marítim de la Pineda i la consolidació de la platja.

Dos dels gegants industrials del Camp de Tarragona, el Port de Tarragona i la petroquímica Repsol, juntament amb el municipi de Vila-seca, han posat en marxa un projecte de gran envergadura, el Cal·lípolis Next Generation (CNG), un pla de recuperació econòmica post pandèmia que té una previsió d’inversió de 260 milions d’euros i que es preveu que es pugui finançar a través de fons europeus.

Una de les accions més potents és el desenvolupament de la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Tarragona, amb un pressupost de 30 milions d'euros. Tota la urbanització abasta 915.000 m2. També es preveu la seva connectivitat a la terminal intermodal de la Boella -mentre, que per altra, banda no hi queda reflectit el Tramcamp. La connexió, tant viària com ferroviària, s'eleva a 62,5 milions.

El nou contradic dels Prats del port, però, és el projecte més costós: 86,5 milions d'euros. L'Ajuntament de Vila-seca destaca l'ús social i turístic que adoptarà el contradic. El pla engloba projectes de la petroliera Repsol, com la transformació del front 80-S en el pantalà -amb l'eliminació de la monoboia en mar obert-, i la millora logística de la fracció C4 -amb la construcció de dos magatzems soterrats.

També s'hi inclouen projectes mediambientals, com la recuperació del passeig marítim de la Pineda i la consolidació de la platja, la regeneració de l'ecosistema marí i la recuperació de l'àmbit inclòs a la Xarxa Natura 2000. De caire tecnològic, s'hi troba el desenvolupament digital del 'tracking' per controlar el moviment de camions a l'interior del recinte portuari, i la digitalització de la gestió d'accessos.

Són un total d'onze iniciatives previstes a cavall entre la Pineda i el port, que sumen 259,5 milions d'euros. Les tres entitats -i cinc socis més- han presentat aquest macroprojecte de territori que s'integra dins de l'estratègia de mapatge dels possibles grans projectes viables que es presentaran a la Unió Europa per assolir una aportació de 142.000 milions d'euros del fons NextGeneration per a tot l'estat.


 

Notícies relacionades